Saksan Neanderthal-museo herättää historian henkiin

















Hei! Otimme osaa saksalaisiin häihin Düsseldorfissa. Kaupunkiin majoituttuamme annoin Googlen laulaa. Kiinnostavia lapsiperheille sopivia vierailukohteita ei ilmestynyt hakutuloksiin kovinkaan montaa. Onneksi yksi todella kiehtova riitti. Ruudulle lävähti tieto, että olimme noin 12 kilometrin päässä Neanderlaaksosta. Piti hieraista silmiä pari kertaa, sillä en ollut osannut edes haaveilla visiitistä tuohon rehevään laaksoon, josta ensimmäiset neandertalinihmisen luut löytyivät vuonna 1856.

















Luiden löytöpaikan läheisyydessä sijaitsee vuonna 1996 valmistunut Neanderthal-museo. Usean kerroksen omaava museo tarjoaa runsaasti kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. 22 euroa maksaneella perhelipulla saa mukavasti vastinetta, vaikka lapsille suunnattu toiminnallinen osuus on suunnattu vain saksankielentaitoisille. Koko museon, ja jopa luiden löytöpaikan, kattaa audio-opastus. Audion voi kuunnella joko saksaksi tai englanniksi. 

















Ihmeteltävää riittää niin luulöydöissä kuin tunnelmallisessa, ja hieman jännittävässä, luolassakin, johon kävijä voi kurkistaa työntämällä päänsä sisään. Matka museossa eteni porukalla sujuvasti, sillä rakennus on kuin yksi iso kierreporras. Erillisiä huoneita ei ole, vaan näyttelyt seuraavat toisiaan museota ylöspäin kiivetessä. 


Opin neandertalilaisista ainakin sen että...

... he olivat nykyihmisiä lyhyempiä mutta lihaksikkaampia.
... heillä oli iso nenä ja heidän kallonsa oli nykyihmiseen verrattuna selvästi litteämpi ja isompi. 
... lihaksikkuuden vuoksi heidän energiantarpeensa oli huomattavasti suurempi kuin nykyihmisellä, mikä saattoi olla yksi merkittävä tekijä lajin sukupuuton takana.
... nykyihminen ei kehittynyt neandertalilaisesta, vaan lajit elivät rinnakkain noin 40 000 vuotta sitten. Tietyt geenilöydökset ovat saaneet tutkijat epäilemään, että nykyihmisnaiset ja neandertalilaismiehet olisivat mahdollisesti lisääntyneet keskenään. Esimerkiksi punapigmentin arvellaan olevan peräisin neandertalilaisilta. 
... heidän asuinalueensa ylsi Euroopasta Lähi-Itään ja Keski-Aasiaan. 
... he asuivat majoissa, valmistivat vaatteita eläinten nahoista, aseita ja työkaluja kivistä sekä jopa koruja ja taidetta. 
... he harjoittivat ainakin silloin tällöin kannibalismia. 
... he ovat todennäköisesti osanneet puhua, mutta kielen uskotaan olleen kehittymättömämpää kuin nykyihmisellä. Heidän äänensä oli korkeampi kuin nykyihmisellä. 
... heillä oli selvästi isompi näköaivokuori. Neandertalilaisten näkökyky olikin tarkempi kuin nykyihmisellä, mikä teki heistä hyviä metsästäjiä. 
... he huolehtivat klaaninsa vammautuneista ja vanhuksista.
... heidän hampaansa pysyivät hyväkuntoisina, sillä heidän ruokavaliossaan ei ollut paljon sokeripitoisia hiilihydraatteja. 
... neandertalilaisilla oli ekologisesti kestävämpi elämäntapa nykyihmiseen verrattuna, sillä he eivät viljelleet maata eivätkä pitäneet kotieläimiä. 


















Pienestä lisähinnasta muistoksi saattoi valmistaa oman onnenlantin tai muuntaa oman profiilikuvansa valokuvakopissa neandertalilaisten piirteitä muistuttavaksi. Kaikkea kokemaansa saattoi lopuksi pohtia museon ylimmän tason terassikahvilassa. Paikan jättimäisten kakkupalojen hinta-laatusuhde on kohdallaan. Museon pihalta lähtee parisataa metriä pitkä reitti luiden löytöpaikalle. Lehtipuiden siimeksessä historia tuntuu hyvin konkreettiselta. Laaksossa aistii menneen lajin läsnäolon neandertalilaisten kauan sitten tähyilemässä maisemassa. 

Kommentit

  1. Olitpa kertonut mielenkiintoisesti vierailusta. Tässä tuli uutta tietoa minullekin. Elinalue oli laaja enkä tiennyt kannibalismista. Onkohan muualla maailmassa museota neandertalilaisille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Minua hätkähdytti eniten se, että esim. minulla ja sinulla on 1-4 % samoja geenejä neandertalilaisten kanssa, mutta Saharan eteläpuolella näitä ei ilmene. Taisimme siis todella olla neandertalilaisten kanssa läheisissä väleissä. :) Huomasin, että ainakin Kroatian Krapissa on kiinnostava uusi museo aiheesta.

      Poista
  2. Todella kiinnostava museo! Me olemme menossa Saksaan tänä kesänä, harmillisen kauas Düsseldorfista, tuo museo olisi nimittäin ollut takuulla meidänkin perhettämme kiinnostava.

    T. Lumiomenan Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joskus matkaatte tuohon suuntaan, niin suosittelen lämpimästi. Ja vaikka museon nimessä (ja tässä postauksessa) mainitaan vain neandertalinihmiset, löytyy museosta kattava tietopaketti ihmislajien koko kirjosta. Hahmot löytyvät rekonstruktioina, joten jäävät mukavasti mieleen lapsillekin.

      Poista
  3. Vaikuttaapa tosiaan hurjan mielenkiintoiselta ja sellaiselta museolta, johon aivan varmasti menisin, jos Düsseldorfiin jostain syystä päädyn. Minullekin pelkästään tämä postauksesi antoi uutta tietoa ja aihe alkoi kiinnostaa enemmänkin. Kiitos siis kiinnostavasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neandertalilaisia pidettiin pitkään nykyihmistä paljon kehittymättömämpinä. Itsenikin yllätti heidän kykynsä ja tarpeensa ilmaista itseään muun muassa taiteen kautta. Toisaalta kannibalismi hätkähdytti toisena ääripäänä. Sinänsä kyllä jollakin tavalla ymmärrettävää, sillä löydöksissä on havaittu heidän kärsineen usein suoranaista nälkää. Itse uskon kannibalismin olleen eloonjäämistaiston sanelemaa. Onhan nykyihmisenkin todistettu syöneen menehtyneen lajikumppaninsa, jos hätä on ollut suuri (Leningradin piiritys, Alppien lentoturma). Neandertalilaisten ja nykyihmisten mahdollinen yhteiselo on myös yksi hurjan kiinnostava ja mielikutistusta ruokkiva teema. Kiitos kivasta kommentista!

      Poista
    2. Minua ei kannibalismi oikeastaan edes hätkähdytä. Lihaahan se ihmisen lihakin on (ja etenkään ennen ei olla oltu tietoisia juuri "mistään" ja nyt viittaan lähinnä etiikkaan). En näe suurta ideaa siinä, että jaotellaan eläimen (jollainen ihminenkin on) lihat syötäviin ja ei-syötäviin. Esim. kukapa kissaa söisi, mutta silti sikaa on ihan jees syödä. :D

      Poista
    3. Yleensä eläinlajit eivät syö lajikumppaneitaan, joten ihmisen ennen muinoin aika yleisestikin harjoittama kannibalismi on siksi jotenkin niin puistattava ajatus. En kyllä ylipäänsä halua syödä oikeastaan mitään lihaa mutta lajikumppanin syöminen aiheuttaa ekstrapuistatuksen. Jotenkin kuvaavaa, että yksi perinteisistä saduistakin kertoo kannibalismista (Hannu ja Kerttu). Kiitos ajatuksia herättäneestä kommentistasi!

      Poista
  4. Kiitos yllättävästä ja kiintoisasta pikavisiitistä neanderthalilaisten maailmaan!! Hyvä tietopaketti: tuo rinnakkaiselo oli uutta, satunnainen kannibalismi ei, mutta ekologinen elämäntapa ja vammautuneista ja vanhuksista huolehtiminen olisi saanut kyllä jatkua... Mahtava mansikkakakunsiivu herahdutti veden kielelle, kyllä saksalaiset tuon osaavat. Dusseldorf on messumatkoilta tuttu, kiva kaupunki. Piirua viisaampana toivotan mainiota kesänjatkoa Sinulle ja läheisillesi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museo on hyvällä tapaa kantaaottavakin. Nykyihmisen jättämät jäljet maapallolle eivät jää museovisiitillä huomaamatta. Myös ihmiskunnan väestöräjähdys tuli tuolla hyvin konkreettisesti ilmi.
      Mielikuvitusta ruokkii entisestään tuossa mahdollisessa yhteiselossa se, että jälkeläisiä näyttävät tutkimusten mukaan saaneen vain nykyihmisnaiset ja neandertalilaismiehet. Miksihän neandertalilaisnaiset eivät lisääntyneet nykyihmismiehen kanssa? Heidän jälkeläisensä saattoivat tietenkin olla jostain syystä lisääntymiskyvyttömiä.
      Meille Dusseldorf oli aivan uusi tuttavuus, ikimuistoinen reissu siitä tulikin. :) Mukavia kesähetkiä perheellenne toivotellen. :)

      Poista
    2. Mitä kiintoisin kysymys ja arvoitus, johon ei liene yksiselitteistä vastausta, mutta wikipedia toteaa näin:

      "Nykyihmisen neandertalinihmiseltä saamat geenit ovat peräisin naispuolisten nykyihmisten ja miespuolisten neandertalilaisten risteytymisestä, sillä nykyihmiseltä ei ole löydetty neandertalilaisten MT-DNA:ta, joka kertoisi neandertalilaisten osuudesta esiäideissämme. Tämä voi johtua siitä, että nykyihmismiesten ja neandertalilaisnaisten risteytymistä ei tapahtunut, siitä, että tällaiset jälkeläiset jäivät äitiensä neandertalilaisyhteisöihin ja kuolivat sukupuuttoon, tai siitä, että tällaiset jälkeläiset olivat lisääntymiskyvyttömiä.[76] Myöskään neandertalilaismiesten Y-DNA:ta ei ole nykyihmiseltä löydetty. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että neandertalmiesten ja nykyihmisnaisten yhteiset poikalapset eivät ehkä olleet kovinkaan elinkelpoisia tai hedelmällisiä.[77]

      Uusi tieto on aina tervetullutta joten kiitos hyvästä jäljestä:)

      Poista
    3. Kiitos lisävalotuksesta! En tiennytkään, että ainoastaan nykyihmisnaisten ja neandertalilaismiesten tyttölapset veivät perimää eteenpäin. Muistelen (toivottavasti en muista väärin), että tyttöalkiot ovat "vahvempia", jos katsotaan eri sairauksien periytymistä (kaksi X-kromosomia). Ehkä tämän vuoksi kahden eri lajin muodostamat poikalapset eivät olleet elinkelpoisia/lisääntymiskykyisiä tmv. Tämä on kylläkin todella hypoteettinen maallikon arvaus. :)

      Poista
  5. Hauska ja opettavainen museoreissu. Museot kiinnostavat aina, joten kiitos tästä kirjoituksesta. Itsellä ja suvulla on paljon punapigmenttiä, joten tietääpä mistä geenit on lähtöisin.
    Täytyypä piipahtaa museossa, jos ja kun ollaan sielläpäin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen museovisiittiä lämpimästi. :) Itsekin tuli pohdittua, mitä neandertalilaisilta perittyä sitä omasta kehosta löytyykään. Menee harmillisesti negatiivisen puolelle. Muistelen nimittäin, että neandertalilaisilta on muistona tiettyjä tulehduksellisia suolistossairauksia, jollaisesta itsekin kärsin.

      Poista
  6. Kiinnostavasti kuvaat museovierailuanne! Ahmin lukioikäisenä vuosituhannen vaihteessa Jean M. Untinen-Auelin Maan lapset -kirjasarjan, jossa juurikin kuvattiin sitä aikaa, kun nykyihmiset ja neandertalilaiset elivät yhtä aikaa. Vaikka kirjassa on toki fiktiotakin, esim. nuo neandertalilaisista kertomasi faktat ovat kirjoissa kohdillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistini on hutera, joten en ole ihan varma tuliko Maan lapset -sarjaa luettua nuorena. Leffa on jäänyt kyllä vahvasti mieleen (nyt googlatessa huomasin, ettei Untinen-Auel ollut lainkaan tyytyväinen filmatisointiin, joten faktat taisivat olla leffassa pielessä).

      Poista
  7. Erittäin mielenkiintoinen museo ja perusteellinen postaus! Hyvä, että nykyään painotetaan museoissa enemmän kokemuksellisuutta ja havainnollisuutta. Sitähän kävijät haluavat, ei pelkkää vitriinien tuijottelua ja tekstien lukemista.

    Ihmettelen vaan, miten saadaan selvitettyä n-ihmisten äänenkorkeus, näköaistin tarkkuus ja kannibalismin harjoittaminen. Luotan kuitenkin tutkijoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museossa pääsi mm. poraamaan puusta valmistetulla poralla (ihminen on kyllä kekseliäs tapaus) ja kurkkimaan erilaisiin kaappeihin, joissa oli aiheeseen liittyviä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Pimeään luolaan pään työntäminen oli kyllä kaikista ikimuistoisin juttu. Oli myös hauskaa muuntaa profiilikuva neandertalilaiseksi. Tällaiset matkamuistot ovat kiehtovampia kuin perinteiset jääkaappimagneetit tmv.

      Äänenkorkeus perustuu äänihuulten kokoon (eri asia sitten on, miten neandertalilaisten äänihuulten koko on määritelty, ilmeisesti kallon rakenteiden ansiosta) neandertalilaismiehillä äänihuulten koko oli kuin nykynaisella, joten äänikin oli yhtä korkea (googlasin, kaikkea sitä oppiikaan), näköaistin tarkkuutta on perusteltu neandertalilaisten isoilla silmillä (isot silmäkuopat) ja kallon rakenteella, jossa takana sijaitsevalle näköalueelle on enemmän tilaa kuin nykyihmisellä. Kannibalismilöydäkset perustuvat myös luulöytöihin. Lajikumppanien luita oli käsitelty (katkottu) niin, että niistä oli päästy imemään luuydintä.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen ja innostava postaus! Tuli uutta tietoa ja kertausta. Tykkään matkustamisesta ja museoista, joten tätä oli kiva lukea. Jännittävää miettiä kaukaisia tapahtumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Historia todella herää henkiin tuolla vehreässä laaksossa. Ties minne mielenkiintoisiin paikkoihin sitä vähän sattumalta päätyy.

      Poista
  9. Mielenkiintoista tietoa ja oli kiva lukea retkestänne! Hauska yksityiskohta tuo äänenkorkeus. Jotenkin yhdistän lihaksikkuuteen ennemmin matalan möreän äänen. Raavaat kannibalistit kimittämässä syö jotenkin uskottavuutta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Kimeähkö ääni ja lihaksikkuus tuntuvat meidän kulttuurissamme tosiaan aika ristiriitaiselta kombolta. :)

      Poista
  10. Minua on aina kiehtonut ihmisen ja kumppaneiden kehityshistoria. Pitää muistaa tämä museo jos/kun käyn joskus taas Saksassa. Tällaiset perusteelliset ja monipuolisesti aihetta esittelevät, kaikenlaiset kävijät huomioon ottavat museot ovat aina plussaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä museoreissu oli kyllä ikimuistoinen kokemus. Sijainti löytöpaikan lähistöllä tietysti kruunaa kaiken. Suosittelen lämpimästi.

      Poista
  11. Kiitos tietopaketista! En valitettavasti tiennyt tästä museosta, kun joitain vuosia sitten osuin Düsseldorfiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minultakin meinasi mennä ohi. Jos joskus osut uudemman kerran kaupunkiin, niin suosittelen museoretkeä lämpimästi.

      Poista
  12. Kuulostaapa mielenkiintoiselta paikalta. Piti oikein kaivaa omakin postaus Ranskan reissusta (2013), kun kävimme siellä tutustumassa samaisen ihmisheimon asuttamiin luoliin. Eihän tuo ollut samaa koko luokkaa ollenkaan kuin tuo Saksan museo, mutta mielenkiintoinen oli sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä googlailla noita Ranskan luolia. Olisivat todella kiinnostava vierailukohde, jos joskus sattuu sinnepäin eksymään. Olemme käyneet Karijoella Pohjanmaalla katsomassa ns. Susiluolan, jossa on epäilty olleen neandertalilaisten asutusta. Itse olen hieman skeptinen asian suhteen, mutta monet uskovat neandertalilaisten asuinalueen yltäneen jopa Suomeen.

      Poista
  13. Ajatella, että on olemassa sellainenkin paikka kuin Neandertal-museo! Näin sitä viisastuu ja sivistyy! Olipa todella kiva lukea tätä. Mukava päästä matkailemaan ja tutustumaan paikkoihin tällä tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tuo museo kertoo niinkin tutusta asiasta kuin meistä ihmisistä, oli se pysäyttävä kokemus. Niin usein tulee suunnattua katse ulospäin ihmisestä (siihen mitä ihminen on luonut), että kunnon katsahdus lajiimme oli ajatuksia herättävä.

      Poista
  14. Kiva blogi! Liityin lukijaksi.Aurinkoista heinäkuuta🌼💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista ja tervetuloa seurailemaan! Mukavia kesäpäiviä! :)

      Poista
  15. Todella mielenkiintoinen kertomus paikasta jollaista olisin kaivannut joskus viime vuosisadalla vuonna miekka ja kirves, kun noilla seuduilla jonkin aikaa asuin. Neandertal-nimeen törmäsin joskus jossain tienvarsikyltissä, mutta aikana ennen nettiä olin liian kiireinen hakemaan lisätietoa. Hyvä lisä Saksan Olisi hyvä nähdä -listalle!

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehevä Neander-laakso oli mielenkiintoista nähtävää jo itsessään tällaiselle havumetsien kasvatille. Tämä oli ensimmäinen visiittini Saksassa, toivottavasti ei viimeinen.

      Poista
  16. Onpa mielenkiintoinen museo! Kävisin itsekin mielelläni. Lisäänpä sen bucket-listalleni, jos vaikka osuisi kohdalle tulevina vuosina. Tykkään paljon tuollaisista kohteista joissa voi oikein uppoutua menneisyyteen.

    Aika jänniä ja uusia juttuja tuossa ja kommenteissa kävi ilmi. Ilman muuta olettaisin minäkin, että lihaksikkaat miehet olisivat olleet hyvinkin matalaäänisiä, mutta ei sitten.

    Minä luin sitä Maan aamu -sarjaa nuorena ja ae oli minusta niin ihana! Mutta jokin osa jäikin sitten kesken kun en yhtään tykännyt siitä miten juonta lähdettiin kuljettamaan ja siihen jäi lukeminen. Viimeisen taiviimeisten osien julkaisussa oli todella pitkä viive, se olisi harmittanut, jos olisi lukenut kaikki aiemmat ja malttamattomana odottanut jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Lajimme historia tulee tuolla kiinnostavasti esille. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit