sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Tukholman ryöstöhintaisella viikinkimuseolla on hetkensä

Viikinkimuseon sisäänkäynti on komea. 
Hei! Keväinen laivareissu Tukholmaan on perheessämme melkeinpä jo perinne. Perillä vakiokohteeksemme on miljoonien muiden turistien tavoin muodostunut viihtyisä Djurgårdenin alue. Saarelta löytyy joka kerta sopivaa nähtävää ja koettavaa. Puolitoistavuotiaan kanssa käyskentelimme (ja juoksentelimme) Skansenin tilavassa ja kauniissa ulkoilmamuseossa. Hieman vanhempina lapset touhusivat monta tuntia Junibackenissa Pepin, Eemelin ja muiden tuttujen satuhahmojen äärellä. Kouluikäisen ja sitä lähestyvän lapsen kanssa hämmästelimme puolestaan valtavaa Vasa-laivaa Vasa-museossa. Tänä keväänä tutustuimme saaren uutuuskohteeseen, Vikingaliv-viikinkimuseoon.

Vierailu Vikingaliv-museossa mietitytti etukäteen hintansa vuoksi. 62 euroa nelihenkiseltä perheeltämme tuntui korkealta summalta museon sisäänpääsymaksuksi. Uskoin visiitin kuitenkin olevan hintansa väärti. Perillä odottaisi varmasti iso museorakennus täynnä koettavaa ja kokeiltavaa. Paikan päällä koin sekä pettymyksen että iloisen yllätyksen. 

Vikingaliv-museon näyttely on nopeasti nähty. 

Pettymyksen aiheutti näyttely. Tila on pieni eikä esillepano herätä kiinnostusta. Näyttely on yllättävän perinteinen ja jättää kävijän passiiviseksi katselijaksi ja kuuntelijaksi. Odotin museolta huomattavasti kokeilevampaa otetta. Onneksi näyttelyn vastapainoksi on tarjolla junamatka viikinkien sotaretkien hengessä. 11-minuuttinen Ragnfrids saga muistuttaa Junibackenin Satujunaa, ja on ehdottomasti museon parasta antia. Jännittävä ajelu oli lapsille ikimuistoinen kokemus. Huomasin itsekin toivovani, ettei tarina loppuisi ihan vielä. 

Tunnelmallinen Ragnfrids saga on museon parasta antia. 

Junamatkan päätepiste sijaitsee ravintolan ja museokaupan luona. Olin luonut Glöd-ravintolasta mielessäni tunnelmallisen kuvan. Odotin ravintolan suorastaan huokuvan viikinkihenkeä. Tila on päinvastoin moderni, ja ruokalistaltakin löytyy pääosin nykyaikaista pohjoista syötävää. Museokauppa oli puolestaan hintatasoltaan postiivinen yllätys. Lapsille lähti mukaan viikinkityylinen puumiekka ja kirves. 

Museokaupan valikoimaa. 
Tunnelmat olivat museovierailun jälkeen sekavat. Olimme iloisella mielellä mieleenpainuvan juna-ajelun jäljiltä, mutta kokonaisuus jätti toivomisen varaa. Olimme ulkona jo puolessa tunnissa. Haahuilin ennen poistumista varmuuden vuoksi näyttelyn uudestaan ympäri. Ehkä jotakin oli jäänyt huomaamatta. Tässä kuitenkin oli kaikki. Visiitti ei ollut suoranaisesti pettymys, muttei jättänyt yhtä hyvää mieltä kuin muut testaamamme Djurgårdenin kohteet. 

Vikingaliv-museon plussat ja miinukset

+ Ragnfrids saga iskee kouluikäiseen
+ Viikinkiteema on mielenkiintoinen 
+ Sijainti on hyvä muiden mielenkiintoisten kohteiden kuten Vasa-museon lähellä
+ Museokauppa on kohtuuhintainen
+ Siistit vessat

- Kallis sisäänpääsymaksu (aikuiset 190 kruunua, 7-15 -vuotiaat 120 kruunua)
- Pienille lapsille ei ole tarjolla mitään, juna-ajelua ei suositella alle 7-vuotiaille
- Näyttely on suppea eikä herätä erityisemmin mielenkiintoa
- Museo on nopeasti nähty
- Ravintolassa voisi olla ripaus viikinkitunnelmaa

13 kommenttia:

 1. Oslon viikinkimuseo on ihana ja sinne pääsee mukavasti myös laivalla. En tiedä nykyisestä hintatasosta. Paikan kruunaa aito viikinkivene.
  Ehkä jätän Tukholman viikinkimuseon käymättä.
  Täällä Turussa on tietysti Turun linna ja Tuomiokirkko sekä Forum Marinum, missä kannattaa käydä ja Käsityöläismäki, tosi vanhaa Turkua. Aboa Vetuksen sisältä löytyy oikein vanhaa Turkua. Sitten Muumimaailmaan Naantaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tulemme kesäkuun alussa lapsen kanssa täältä Tukholmasta Turkuun päiväreissulle :) Ohjelmassa tällä kertaaa kylpylä ja se uusi sisäliikuntapuisto. /Mari

   Poista
  2. Oslo on ollut jo pitemmän aikaa haavekohteena. Pitääpä selvitellä laivareittejä, kiitos vinkistä Mai!

   Ja Turkuakin kiinnostaisi tutkailla tarkemmin. Aboa Vetus teki ison vaikutuksen, erityisen paljon keskiaikaisista löydöksistä sai irti oppaan johdolla. Ja Muumimaailma on kiva paikka! Toinen lapsemme oli pienenä kovan luokan muumifani ja reissu olikin ikimuistoinen. :) Turun linnaan emme ole vielä harmillisesti ehtineet (ja muita mainitsemiasi täytyykin googlailla). Päiväreissu Turkuun voisikin olla tämän kesän ohjelmassa. Tuo Mrs Karlssonin mainitsema sisäleikkipuistokin pitää laittaa muistiin, jos kunnon sade iskee.

   Poista
 2. Hyvä postaus. Kun kuulin viikinkimuseosta, kiinnostuin oitis. Nyt olen vähän kahden vaiheilla... Meillä on ollut tapana reissata Tukholmaan jossain välissä kesää ja niin varmaan teemme tulevanakin kesänä. Mutta mennäkö katsastamaan tuo uusi museo vaiko ei. No, aika näyttää! Oli ilo lukea mietteesi museosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille jäi hyvä mieli juna-ajelusta. Jos pääsymaksu olisi kohtuullisempi, kannattaisi museoon mennä vaikka vain sen takia. Täysin en siis uskalla paikkaa suositella. En kadu visiittiämme, mutta toista kertaa paikka ei ainakaan houkuttele. Jolleivat kehitä paikkaa redikaalisti. Toivottelen jo tässä vaiheessa mukavaa Tukholman reissua! :)

   Poista
 3. Samaa ovat kirjoittaneet paikalliset lehdet, tyyris hinta pienestä näyttelystä mutta junaosuutta on tosiaan kehuttu. Ehkä tyydymme vain tutkimaan näitä lähiseutumne riimukiviä, tuo on hurja hinta puolen tunnin käynnistä. Kiitos varoituksesta! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Junaosuus on tunnelmallinen ja mieleenpainuva, se oli iloinen yllätys. Lapsille tuntui lähtevän mukaan innostus viikinkeihin, vaikkei museosta kauheasti konkreettista tietoa tarttunutkaan. Kiinnostus kuitenkin heräsi. Jospa vain pääsymaksu olisi kohtuullisempi, niin paikassa kannattaisi piipahtaa ihan vain juna-ajelun vuoksi. :)

   Poista
 4. Djurgården on meilläkin seuraava kohde. Itse olen lapsena matkustellut paljon Tukholmassa mutta muutama kuukausi sitten pääsivät lapset ekaa kertaa sinne :) Kiitos tästä postauksesta, on hyvä apu kun suunnittelee omaa reissua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) Djurgården on todellinen helmi. Sieltä löytyy sopivaa puuhaa kaikenikäisille lapsille. Seuraavalla kerralla hurvittelemme varmaan Gröna Lund -huvipuistossa. Myös Abba-museo on kiikarissa nyt kun lapset ovat jo aika isoja.

   Poista
 5. Onpas kyllä kalliit piljetit...Mutta aiheeltaan sellainen, jonka ehkä kuitenkin haluaisin kokea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme kadu piipahdusta, vaikka se kallis olikin. Tarinajuna iski minuunkin (olen aika lapsenmielinen välillä). :)

   Poista
 6. Meinasin kirjoittaa lähes saman kommentin Katjan kanssa. Lähdemme kesäkuun alussa Tukholmaan lasten kanssa, ja katselin innostuneena Viikinkimuseon mainosta. Taidamme kuitenkin jättää väliin ja mennä Junibackeniin. Onko sinulla muuten antaa jotain hyviä ravintolavinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempien lasten kera hyvä idea jättää Vikingaliv väliin. Junibackenista saa rahoille enemmän vastinetta. Odotin siltäkin aikoinaan hieman enemmän (ei ole kauhean suuri paikka sekään ja iso museokauppa ja ravintola vievät paljon tilaa), mutta lapset ovat viihtyneet.

   Ravintolavinkkejä olen harmillisen huono antamaan, sillä olemme yleensä päätyneet vierailukohteiden yhteydessä olevaan ravintolaan (Skansenin reissulla kävimme kylläkin läheisessä viehättävässä ravintolassa, mutten muista enää nimeä). Niistä Vasa-museon ravintola oli positiivisin kokemus. Täällä jotain vinkkejä alueen ravintoloista: https://www.tripadvisor.fi/Restaurants-g189852-zfn8561900-zfp30-Stockholm.html

   Poista

Kiitos kommentistasi!