sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Leppoisa opas huusholliin innosti tekemään pieniä askareitaKeittiö raikastuu, kun panet pari ruokalusikallista ruokasoodaa kippoon ja kipon jääkaappiin. Sooda imee hajuja itseensä ja raikastaa kaappiasi. Vaihda sooda kerran viikossa. Kun kaadat sen lavuaariin, heitä pari desiä etikkaa perään. Seos kuplii voimakkaasti ja putsaa viemäriputkea.

Hei! Ajatus siivousoppaan lukemisesta aiheutti lievää ahdistusta. Onneksi olin juuri imuroinut, kumppani ladannut tiskikoneen, ja pyykitkin pyörivät koneessa rauhoittavasti. Pelkäsin silti tuntevani itseni surkeaksi siivoojaksi. Huoli oli onneksi turha. Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen Leppoisa opas huusholliin (Into pokkaripainos 2017) ei syyllistä. En ehkä päästäisi kaksikkoa tutkimaan kylpyhuoneemme kaakeleita suurennuslasilla, mutta viihtyisin heidän seurassaan varmasti muutoin. Neuvot annetaan lempeän kepeään sävyyn. Kirjaa voisikin kutsua armolliseksi siivousoppaaksi. Teos inspiroi kuitenkin myös tositoimiin. Innostuin raikastamaan jääkaappia soodalla, putsaamaan mikron teetä keittämällä ja paikkaamaan kumisaappaani. 

Jos pohdit rikkinäisten kumisaappaiden paikkaamista, tee se heti. Paikkaus saattaa onnistua polkupyörän paikkaustarvikkeilla tai roudarinteipillä.

Parhaimmillaan 199-sivuinen pokkari onkin jakaessaan näppäriä niksejä. Esimerkiksi vinkki biojäteastian vuoraamisesta muovisella roskapussilla, ja biojätepussin viemisen jälkeen suojapussin käyttämisestä sekajäteroskiksena on mainio. Biojäteastian pysyminen puhtaana tekee ainakin yhdestä arjen tehtävästä hieman leppoisamman. 

Leppoisa opas huusholliin pohtii myös isoja kysymyksiä. Leppoisan lisäksi kirjan nimessä voisikin olla termi ekologinen. Oppaassa käsitellään ympäristöystävällisiä pesuaineita, kierrätystä ja antimaterialistista elämää ylipäänsä. Nyökyttelin niskani melkein jumiin, niin samoilla linjoilla olen itsekin. Teemat istuvat toki myös leppoisuuden alle. Vertailua ja pätemistä kaihtavassa sekä trendejä jahtaamattomassa kodissa on usein helppo hengittää. Vaikka oppaan alussa todetaankin, ettei käsissä ole henkisen valmennuksen opas, antaa se lukijalle tärkeää ajateltavaa.

Jos sinua ahdistaa kutsua vieraita, koska kotona on sotkuista, tee koe ja kutsu kuitenkin. Älä pyytele anteeksi. Sano, että tältä meillä näyttää keskiviikkoiltaisin. Älä pyydä anteeksi! Jos on lipsahtaa, pure vaikka huulta. Parhaassa tapauksessa annat alkusysäyksen positiiviselle rentouden kierteelle, kun muutkin huomaavat, että ystävien kesken ei tarvitse pingottaa.

Rentoudun jostain syystä parhaiten kodeissa, joissa paikat eivät ole aivan tip top. Myös ystäväni saattavat putkahtaa paikalle ilmoittamatta ja yleensä juuri silloin kun kotimme on hyrskyn myrskyn. Onneksi osaan nauraa asialle. Nykyään en enää ajattele, että kodin pitäisi olla järjestyksessä vieraiden saapuessa. Kannattaa kokeilla, jos vieraskoreus väsyttää. 

Joissakin kirjan kohdissa olin vastahankaan. Oppaassa neuvotaan hyödyntämään sauna, ja jopa keittiön uuni, säilytystilana. Kuulostaa paloturvallisuuden valossa vaaralliselta. Myönnän kyllä, että ihmisen pisteet nousevat silmissäni, jos kuulen hänen säilyttävän tavaroita saunassa. Omituisella tavalla pidän erityisen paljon ihmisistä, jotka eivät ole supertäydellisiä. Kannattaa silti olla varovainen. 

Mietin lisäksi, miksi oppaassa suositellaan välttämään joulukuusen hankintaa. Itsellä traditio menee pienen epäekologisuuden ohitse. Etenkin kun suurin osa kuusista taidetaan hakettaa joulun jälkeen energiakäyttöön. Itselläni ei ole myöskään yhtä vahvaa mielipidettä sisustamisesta. Sisustaminen kun omasta kokemuksestani onnistuu myös hyvin ekologisesti. 

Vielä kerran: lopeta sisustaminen. Jos sinulla on hyvä maku, voit ilmaista sitä jotenkin muuten. Osta vaikka taidetta. 

Pokkari saatu kustantamosta.

Oppaasta on blogattu myös Kirjojen keskellä -blogissa

Helmet-lukuhaasteen kohta 28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan. 

Kierrätys kunniaan! Jos haluat tämän kerran luetun oppaan itsellesi, vinkkaa asiasta kommenttiboksissa. Lähetän pokkarin ensimmäiselle sitä toivovalle. 

Goodreads-tähdet: ★ really liked it

27 kommenttia:

 1. Nytpä löytyi kirja minun makuuni! Epätäydellisyys ja sotkuinen huusholli kun ovat meillä vakio - eikä se sisustuskaan trendejä kumartele. Pienet vinkit kiinnostavat ja iso plussa ekologisuuden puolesta! Kiitos vinkistä ja hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava lukea kirja, joka ei kannusteta seuraamaan trendejä ja tavoittelemaan täydellisyyttä. Oli myös lohdullista saada synninpäästö siitä, etten hifistele pesuaineiden kanssa. Pari peruspesuainetta riittää, ja on samalla ympäristöystävällistäkin. Etikan käyttöä täytyy kyllä ehdottomasti lisätä. Voisi kokeilla huuhteluaineena raikastamaan pyykkiä. Mukavaa pääsiäisen jatkoa! :)

   Poista
 2. Olen oppinut armollisemmaksi itseä kohtaan. Kohtuus siivoamisessa, on niin paljon muuta mielenkiintoista. Kun siellä täällä lojuvat tavarat alkavaht ahdistaa, on toki tartuttava toimeen :) Ikkunanpesusta en voi kylläkään kauaa enää luistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunanpesuprojekti odottelee täälläkin. Itsekin olen vuosien myötä oppinut rennompaa suhtautumista. Kodista ei kannata kehitellä itselleen liian painavaa kivirekeä. Kotona kun tulisi pystyä myös lepuuttamaan. :)

   Poista
 3. Hmm, olen ilmeisesti täysin out näistä siivoushommista, kun en ole kuullut että saunassakin pitäisi säilyttää tavaroita. :D Meillä ei siis näin tehdä... hirmuinen homma roudata niitä pois sieltä, kun haluaa mennä saunomaan. Meillä saunotaan noin kolmisen kertaa viikossa, joten eihän sitä ehtisi muuta kuin kiikuttamaan tavaroita edes takaisin. ;)

  Mutta ihan kiva, että tämmöinen rento siivouskirja on julkaistu. Tuo biojäteastiavinkki on kätevä kikka. Itse en tykkää yhtään, jos jäteastioiden sotkut uhkaavat levitä ulos siitä astiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa todettiin, että todella iso osa käyttää saunaa varastotilana eikä sauno ollenkaan. Itsekin olen innokas saunoja, joten senkin takia tila täytyy pitää vapaana. Oma mielipiteeni on, että tavaraa on todennäköisesti liikaa, jos saunasta alkaa muodostua varasto. Turhien tavaroiden raivaaminen on parempi idea. Jo paloturvallisuudenkin vuoksi.

   Meilläkin bioastia onnistuu välillä falskaamaan, joten näppärä vinkki tosiaan. Falskaamista voi estää myös laittamalla kompostipussin pohjalle tyhjän kananmunakennon imuksi. Tuokin vinkki löytyy oppaasta. :)

   Poista
  2. Mun äiti kun ei sauno nykyään ollenkaan, on "riisunut" saunansa vallan. Siellä ei siis ole enää lauteita eikä kiuasta. Hyvää säilytystilaa tosiaan.

   Poista
 4. Kuulostaa kiinnostavalta oppaalta. Tai siis se jääkaapin puhdistus ei niin kiinnosta, mutta tuo ajatus, että kutsuisi vieraita sotkuiseen kotiin... hui! Jaan ystävät aika karkeasti niihin, joille voin näyttää kodin juuri niin sotkuisena kuin se usein on (=ihan oikeasti kamala siivo) ja niihin joita varten pitää ensin siivota. Kummankin ryhmän ystävät ovat yhtä kivoja, mutta ekan ryhmän ihmiset tietenkin läheisempiä, sillä heille voin näyttäytyä juuri sellaisena kuin olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että en kutsu osaa tuttavista ikinä kylään. Hieman siis kainostelen kohtuullisen vaatimatonta kotiamme (verrattuna 300 neliön edustusasuntoon). Läheiset ystävät sitten ovat eri asia, ja ovat tottuneet näkemään kotimme luonnontilassa. :D Voipi olla, että taviskoti jopa kannattaa. Muille ei ainakaan tule paineita kylään kutsumisessa (voi kyllä olla, että itsetuntoni on ainut, jossa on pientä parantamisen varaa). :)

   Poista
 5. Mielenkiintoisen oloinen kirja. Voisi ehkä jopa sopia kaltaiselleni siivouksen inhoajalle...

  Minä säilytän kaikenlaista isoa kausitavaraa saunassa :D :D Talvisin siellä on kypärät, laskettelumonot ja luistimet. Kesäisin jättikokoiset vesipyssyt ja nerf-aseet. Onhan siitä vähän vaivaa ottaa ne ennen saunomista pois, mutta selvästi vähemmän vaivaa kuin säilyttää tavaroita kellarissa toisessa rakennuksessa. Meillä on sähkötaulussa erikseen sulake kiukaalle ja se kun laittaa off-asentoon, niin ei pääse käymään vahinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta sai siivousinspiraatiota, vaikka lähdinkin pelonsekaiselle tunteella lukemaan.

   Isompien kamojen säilyttäminen saunassa kuulostaa järkevältä. Jos sauna on täynnä pienempää sälää, voi olla, että tavaraa ei sitten kovin nopeasti löydäkään sitä tarvitessaan (T. Nimim. kokemusta on täyteen sullotusta eteiskomerosta ;)). Itse olin aikaisemmin sellainen kaappisäilöjä, kunnes huomasin, etteivät tavarat hyödytä tai rikastuta ketään turhanpanttina. Postauksestakin varmaan näkyy nykyinen "valaistumiseni" turhien tavaroiden raivaamisen suhteen. Tavaroita kuvittelee joskus tarvitsevansa, mutta oikeasti ne vievät kotona vain tilaa ja energiaa.

   Sulakevinkki onkin hyvä!

   Poista
 6. Tämäpä kinnostava! Minä pidän siististä kodista, mutta en siivoamisesta. Olinkin ikionnellinen, kun ulkomailla meillä oli apulainen. Nyt kiireisessä työarjessa kodin siivo ei ole aina prioriteettilistan kärjessä, joten vieraiden tulo antaa usein sen tarvittavan sysäyksen ryhtyä siivoamaan. Saattaa olla, että meidän pääsiäiskoristeita ei ihan heti huomenna kerätä pois, kun ovat niin kauniita! Luulen, että meillä konmarittaminen taitaisi olla ennen tämän kirjan oppeja, sillä saunassamme on tavaraa, samoin kuin autotallissa.
  Tähän kirjaan tutustumista puoltaa sekin, että minusta on kiva lukea siivoamisesta tai muista käytännön töistä. Esimerkiksi Anne Tylerin teoksissa on ollut kiehtovaa asioiden järjestelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli opasta lukiessa mieleen, että vaikka kotimme onkin perussiisti, ei ammattilaisen visiitti silloin tällöin tekisi pahaa. Monen asian suhteen olen osannut hyödyntää ammattilaisten osaamista, joten voisihan sitä tässäkin asiassa kokeilla. Samalla voisi vielä ottaa opiksi, miten asiat tehdään tehokkaasti. En shoppaile materiaa mutta palveluita haluan tukea jo ihan periaatteesta.

   Tämä oli ensimmäinen lukemani siivousopas ja kokemus oli hyödyllinen. Jatkossa aion olla avoimempi vastaaville kirjoille. Niiden tarkoitus ei sekvästikään ole syyllistää vaan auttaa.

   Poista
 7. Tästä voisi löytyä vinkkejä, joihin ei ole muualla törmännyt. Tykkään siistiä kodin ennen vieraiden tuloa, sillä olen kokenut, että se on kohteliasta. Toki elämä ja arki saa näkyä.

  VastaaPoista
 8. Nämä siivouskirjat on nyt tosi suosittuja. Itse olen aika leppoisa ja suurpiirteinen siivouksen suhteen. Otan välillä asiakkaita vastaan kotona, monet valmennettavistani kärsivät ylisuorittamisesta ja perfektionismin aiheuttamasta uupumuksesta. Siksikään en viitsi olla turhan tarkka siisteyden kanssa, vaan voin näyttää omalla esimerkillä ettei se maailma siihen kaadu, jos koti ei ole aina kuin sisustuslehden kannesta. Joskus asiakkaan kanssa väistellään lapsen autoratoja ja kerron, että lupasin pojalle ettei heti tarvitse purkaa. Kaikki ovat ymmärtäneet tai eivät ainakaan kehtaa ääneen kauhistella ;) Alkuun arastelin ottaa asiakkaita vastaan kotona, mutta olen ajan myötä oppinut itsekin rentoutumaan ja huomaan että tietty kulissittomuus tekee ilmapiirin rennommaksi ja vahvistaa luottamusta puhua vaikeistakin asioista. Ja kyllä toki jonkin verran aina siivoan asiakkaiden tuloa varten. Monesti olen ollut tyytyväinen vaikka asiakas peruuttaa viime minuuteilla: tuli ainakin siivottua :D

  VastaaPoista
 9. En ole mikään himosiivoaja, mutta tykkään putsailla, järjestellä ja suunnitella. Kirja voisi hyvinkin sopia minulle. Hyvistä vinkeistä saa innostusta, ja huonot voi jättää huomiotta.

  Meillä oli tosi hauskaa pääsiäisenä kun sukuloitiin serkulla, mihin oli ostettu uusi varsi-imuri. Meistä moni halusi kokeilla sitä ja niinpä tulikin siivotuksi lattiaa oikein porukalla 😀 Eli vinkiksi kaikille: Sijoita varsi-imuri näkyvälle paikalle kodissa 😀 😀

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoisen oloinen kirja. Saan vielä vähän aihepiiristä väristyksiä KonMarin jälkeen, mutta pidän kyllä tällaisista niksipirkka-tyyppisistä oppaista. Pieniä, arkea helpottavia jippoja, niistä minä pidän!

  VastaaPoista
 11. Tämän voisi napata kirjastosta joskus selailtavaksi! On aina kiva saada jokin pieni käytännön niksi elämää helpottamaan.

  Toivottavasti kaikki, jotka säilyttävät tavaraa saunassa, noudattavat tuota sulakejuttua, mistä Rva Kepponen tuolla ylempänä kirjoitti. itse olen kanssasi samaa mieltä - jos tavaraa pitää säilöä saunaan, sitä on liikaa. (Tai sitten asunto on vääränlainen: pitäisi olla vaatehuone eikä saunaa.)

  VastaaPoista
 12. Meidän mökillä toinen sauna on täynnä tavaraa. Ei sitä voi edes käyttää, ellei tee massiivista raivaustyötä. Noh, ei sitä käytetäkään. :D Meidän saunoissa ei ole koskaan säilytetty mitään, miehen suvun saunoissa on. Itse en haluaisi käyttää saunaa "säilytyskomerona", jos saunaa käytetään saunomiseenkin (meillä oli miehen kanssa suomikämpässä sauna eikä todellakaan säilytetty siellä muuta kuin saunatarvikkeita, jotka sinne kuuluvat). Ajattelen, että kamaa on liikaa, jos eivät muualle mahdu :D

  Meillä on perussiistiä enkä stressaille siivouksen suhteen. Pesuaineet olen vaihtaunut miedompiin ja välttelen kaikkia antibakteerisia hömpötyksiä. Ajattelen, ettei tavallisessa huushollissa sellaisia tarvita. :-)

  VastaaPoista
 13. Tuosta vieraiden kutsumisesta sekaiseen kotiin. Olen kokenut sen niin, että jos kodin siisteystaso kyseisen asian suhteen haittaa, niin silloin vieraat eivät kuulu ystäviini.

  Alun ruokasoodavinkki loistava. Taidankin kokeilla sitä tässä lähipäivinä, sillä tiskialtaissa on ollut havaittavissa lievää veto-ongelmaa.

  Kuulostaa mukavan leppoisalta teokselta ja kerrot siitä kutsuvasti. Lupaan ostaa tupla-annoksen ruokasoodaa heti seuraavalla kauppakerralla. Pitäähän sitä jostain aloittaa. :D

  VastaaPoista
 14. No niin, uusi yritys. :) Tämä vaikuttaa Konmaria miellyttävämälle. Tosin olen kyllä "marittanut" siinä, että olen siivonnut kirjahyllyistä viimeisen vuoden aikana varmasti yli sata teosta pois, lahjoituksiin, kirpparille ja myyntiinkin.

  Viihdyn itse parhaiten kodissa, missä näkyy elämän merkkejä, mutta siivoan kyllä vähän aina ennen kuin ystäviä tulossa. On minulle aina ollut tapa kunnioittaa vierailua tarjoamalla siistin ympäristön. Toki tiskejä saattaa olla keittiössä ja pyykit kylppärissä, mutta oleskelutilan ja eteisin siistin aina miellyttäväksi.

  Ekologiset pesuaineet on huippuja. Olen käyttänyt lähes 10 vuotta pesupähkinöitä vaatteille ja mieluiten käytän soodaa, etikkaa ja sitruunamehua muualla. Antibakteeerisia en voi käsittää, korkeitaan liahn jälkeen voisin sellaisella pestä leikkuulaudan, mutta ei löydy meidän taloudesta sellaisia ollenkaan. Imurikin on pölypussiton versio. Hyvin on saanut pölyt roskikseen ilman pussejakin.

  Minä muuten säilytän häämekkoani saunassa, kun ei mahdu muualle. :D Pitäisi keskiä jokin parempi paikka, niin ei tarvitsisi nostaa aina pois kun haluaa löylyihin.

  VastaaPoista
 15. Mun pitäisi varmaan lukea tämä uudestaan, koska en muista kirjan nikseistä enää muuta kuin sen hellan puhdistamisen sokeripalalla :D

  Olen muuten samaa mieltä siitä, ettei uunia ja saunaa pitäisi käyttää varastointiin, vaikka niitä ei varsinaiseen käyttötarkoitukseensa käyttäisikään. Meillä ei kuivata edes pyykkejä saunassa.

  Mitä kodin siisteyteen ja kavereiden kutsumiseen tulee, koen ihan kummallista häpeää meidän kodista. Tämä on aika vanha ja nuhjuinen, mulla ei ole sisustussilmää yhtään, rahaa ei ole uusien huonekalujen hankkimiseen tai pintaremonttiin jne. Sitten taas mua ei haittaa ollenkaan, vaikka itse kyläilisin sotkuisessa kodissa. Se elämisen jälki tuntuu kotoisalta. Omituista.

  VastaaPoista
 16. En pidä siivoamisesta ollenkaan ja elämäni olisi täydellistä, jos paikat putsaantuisivat itsestään. :D Sen vuoksi en ole koskenut siivousoppaisiin pitkällä kepilläkään - en halua turhaan alkaa tuntea syyllisyyttä, kun se ei tuottaisi tulosta. Tämä kirja on kuitenkin sellainen, jonka voisin jopa lukea.

  VastaaPoista
 17. Kuulostaa minulle sopivalta kirjalta. Meillä ollaan siivouksen kanssa ihan toivottomia. Kukaan meistä viidestä ei oikein saa aikaiseksi, paitsi pakon edessä, eikä aina silloinkaan.

  Harmillisesti vain minulle on kotona iskostettu, että kodin pitää olla tiptop ennen vieraiden kutsumista. Siitä on vaikea päästä eroon, vaikka välillä urheasi yritänkin. Sinänsä hassua, kun ei minua häiritse kylään mentäessä mitenkään, vaikkei kotia olisi puunattu. Ihmisiähän minä menen tapaamaan, enkä pitämään tupatarkastusta.

  VastaaPoista
 18. Armollinen siivousopas kuulostaa hyvältä! Tosin me taidetaan osata olla riittävän tai jopa liiankin armeliaita itsellemme, sen verran sotkuista meillä on :-D Olen aikaa sitten lakannut huolehtimasta onko meillä paikat roinaa täynnä kun joku poikkeaa. Kunhan nyt pöytään mahtuu lehtipinojen sekaan kahvit jos on kahvit tarkoitus juoda.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!