torstai 8. joulukuuta 2016

Flunssapotilaan leffakimara (Netflix)

Audrey Tautou esittää muotisuunnittelija Coco Chanelia.

Hei! Syksyllä kiittelin onneani pujotellessani flunssien välistä terveenä. Pari viikkoa takaperin tauti iski sitten senkin edestä. Asiaa on turha harmitella, vaikka muutaman jutun suhteen olisikin vaadittu skarpimpaa olotilaa. Nyt olo alkaa olla sen verran hyvä, että voi alkaa suunnitella uusia projekteja ja katsahtaa taakse, millaisia leffoja tuli flunssatokkurassa Netflixistä* katseltua. 

Coco avant Chanel, 2009 (S)


Kertomus köyhän Gabrielle "Coco" Chanelin noususta ihailluksi muotisuunnittelijaksi on inspiroivaa katseltavaa. Anne Fontainen ohjaaman ranskalaisleffan määrätietoista Cocoa esittää Audrey Tautou. Leffaan on helppo ihastua, sillä se keskittyy Coco Chanelin nuoruusvuosiin ja jättää häneen myöhemmällä iällä liitetyt ristitriitaisuudet (kuten natsimyönteisyyden) käsittelemättä. Kaunis elämä, 1997 (K12)

Kaunis elämä (La vita è bella) teki vaikutuksen lähes 20 vuotta sitten, ja teho on tallella. Roberto Benignin ohjaama elokuva kertoo Guidosta, joka lastaan totuudelta suojellakseen sepittää keskitysleirin olevan vain hauska kilpailu. Ohjaajan itsensä esittämä päähenkilö on tilanteessa, jota emme ole onneksi kokeneet ja joka on muutenkin utopistinen. Todellisuus kun oli keskitysleireillä raadollinen. Elokuvan sanoma on silti samastuttava. Rakkaan ihmisen vuoksi on valmis tekemään isojakin uhrauksia. Jane Eyre – kotiopettajattaren romaani, 2011 (K12)

Tutustuin elokuvan myötä Charlotte Brontën kirjoittamaan tarinaan isäntäänsä rakastuvasta kotiopettajattaresta. Rakkausteemaakin voimallisemmin Jane Eyre on kertomus fiksusta nuoresta naisesta, joka ei suostu sopeutumaan naisille asetettuihin raameihin. Cary Fukunagan ohjaaman elokuvan pääosia esittävät Mia Wasikowska ja Michael FassbenderAnna Karenina, 2012 (K12)

Odotin tämän filmatisoinnin saapumista Netflixiin kieli pitkällä. Pikkiriikkisen petyin, vaikka Joe Wrightin teatteria ja elokuvaa taidokkaasti sekoittava ohjaus kiintoisaa katsottavaa onkin. Leo Tolstoin klassikkoon perustuvassa elokuvassa Anna (Keira Knightley) elää tasaista elämää lapsensa ja kunnollisen puolisonsa (Jude Law) kanssa. Kuvioihin ilmestyvä kiehtova Vronski (Aaron Taylor-Johnson) suistaa Annan piinaavan rakkauden pauloihin. Ikiaikaista teemaa höystää kurkistus Pietarin yläluokan elämään ja 1800-luvun naisten asemaan ylipäänsä. Kaunis mieli, 2001 (K12)

Matemaatikko John Nashin elämäkertaan pintapuolisesti nojaava Kaunis mieli (A Beautiful Mind) kertoo kamppailusta skitsofrenian kanssa. Onko lahjakkaan tutkijan avioliitto ja ura tuomittu tuhoon sairauden myötä? Ron Howardin ohjaama elokuva onnistuu jopa hieman yllättämään. Pääosaa esittää Russell CroweSlummien miljonääri, 2008 (K16)

Kahdeksan Oscar-palkintoa napannut Slummien miljonääri (Slumdog Millionaire) oli aikoinaan ensimmäisellä katselukerralla huippu. Danny Boylen ohjaama brittileffa kuljettaa katsojan Intiaan. Jamal Malik (Dev Patel) on slummista ponnistanut nuorimies, joka osallistuu Haluatko miljonääriksi -tietokilpailuun. Köyhältä nuorelta ei odoteta hääppöistä tulosta, mutta hän pärjää kisassa epäilyttävän hyvin. Jamal päätyy poliisikuulusteluun ennen viimeistä kysymystä. Kuulustelussa liikkeelle lähtee kokonainen tarinoiden vyöry. 


*Yhteistyössä Netflix

2 kommenttia:

 1. OLet katsellut hyviä leffoja. Kuinka ollakaan, minäkin olen nähnyt nämä kaikki. Suosikkejani ovat Kaunis elämä ja kKunis mieli.

  Nyt voit olla iloinen, että sairastit ennen joulua eikä juuri jouluna, eiks vaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Marjatta! Minä jo vähän epäilin, tuntuiko kaikki leffat hyviltä flunssatokkurani takia. Mutta taisin vain onnistua bongailemaan laadukkaita elokuvia. :)

   Varsin perinpohjaisesti on tullut sairastettua. Koko perhe oli kanveesissa. Perinteisesti kaadun petiin myös aattona. Mutta eipä se mitään, onneksi ei ollut itsenäisyyspäivällekään mitään suunnitelmia. Tuomaan Markkinoille pääsyä odottelen, kunhan yskä vähän hellittää. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!