lauantai 31. joulukuuta 2016

50 kirjavinkkiä Helmetin lukuhaasteeseen (2017)

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis

Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman

"Kirja oli minulle tarina elämän epätäydellisyyden hyväksymisestä. Elämä ei ole aina kaunista. Mietin pitkään kirjan luettuani Annaa ja Iania. Voiko kahdesta rikkinäisestä tulla yhdessä ehjää?"


2. Kirjablogissa kehuttu kirja

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu

"Vilja on tunnollinen äiti, joka haluaisi hoitaa lapsensa mahdollisimman hyvin ja antaa jokaiselle lapselleen riittävästi huomiota ja aikaa. Takaraivossa kolkuttavat samalla omat menetetyt urahaaveet. Kun Vilja saa tietää odottavansa kaksosia, ei hän enää kykene taistelemaan romahdusta vastaan."


3. Suomalainen klassikkokirja

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

"Heti alusta lähtien olen ollut Koskelan torpan väen puolesta sydän syrjälläni. Miten käy uuden vuokrasopimuksen kanssa kun vanha umpeutuu? Torpparin suojaton asema on tullut kirjasta selvästi esiin."


4. Kirja lisää hyvinvointiasi

Suvi Tirkkonen: Himoitse, leiki ja rakasta - Avioliiton pelastustarina

"Kirjassa pureudutaan parisuhteen ongelmiin konkreettisesti (eli vähemmän puhetta ja enemmän elämänlaatua parantavia muutosehdotuksia) ja osuvia oivalluksia tehden."


5. Kirjassa liikutaan luonnossa

Sanna Vaara: Maa kutsuu!

"Maa kutsuu! on omaelämäkerrallinen tarina keski-ikäisestä naisesta, joka suuntaa ensimmäistä kertaa Lappiin vaeltamaan ja valaistumaan. Valaistuminen on erilaisiin vaihtoehtohoitoihin tutustuneelle naiselle tuttua, mutta vaeltamisen suhteen hän on täysi noviisi. Reissusta tuleekin ikimuistoinen."


6. Kirjassa on monta kertojaa

Minna Rytisalo: Lempi

"Rytisalon kielen kauneus ole hentoa huokailua, vaan voimakasta ja paikoilleen loksahtelevaa. Yhtä aikaa lujaa ja lempeää."


7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja

Veera Vaahtera: Onnellisesti eksyksissä

"Eksyminen elämässä tai kadulla ei useimmiten olekaan kovinkaan vaarallista. Emman tarina on keveydestään huolimatta hyvä muistutus siitä, että eksyksissäkin voi olla onnellinen. Jonkinlaiseen määränpäähän saapuessa on eksymisten ansiosta muistoissa roppakaupalla hauskoja tai ainakin mielenkiintoisia tarinoita."


8. Suomen historiasta kertova kirja


"Harhat vievät Antin takaisin Euroopan rumille sotakentille, jossa hämärtyvät niin tappamisen, moraalin kuin ystävyyden rajat. Miten selvitä sodanjälkeisestä elämästä kun jäljelle jää vain häpeä, syyllisyys ja loputon halu elää?"


9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja


"Idan ja Albertin elämää seurataan viiden vuoden ajan. Kulttuurista kiinnostuneen Idan mukana kipaistaan Ateneumin rappuset ylös ja piipahdellaan tiuhaan kansankirjastossa Rikhardinkadulla. Nautin jälleen eniten kirjan historiallisesta annista. Edelfeltin maalauksiakin on tullut silmäiltyä romaanin lukemisen jälkeen entistäkin kiinnostuneempana."


10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis


"Lumipäiväkirja on miehen matka menneisyyteen ja anteeksiantoon. Kuten kirjan kansi, joka näyttää kaukaa kauniilta kimmellykseltä ja paljastuu läheltä katsottuna paperisilpuksi, tuntuu menneisyys kirjassa näyttävän jokaisesta erilaiselta."

11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja


"Kirjan herättävintä antia oli kurkistus huippu-urheilijan ajatusmaailmaan. Urheilija keskittyy lajiinsa niin täysillä, että kaikki muu jää kakkossijalle. Huipulle päästäkseen onkin oltava itsekäs, jopa perheen kustannuksella. Avaavaa oli, että moni urheilija kokee epäonnistumisen suorituksessa epäonnistumisena myös ihmisenä. Laji ja urheilija ovat pelottavalla tavalla symbioosissa."


12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja


"Kirjan teemana on terrorismi niin historiassa kuin nykyaikana, ihmisen vapauden rajoittaminen ja syrjäytyneen ihmisen arvottomuuden tunteet." 


13. Kirja "kertoo sinusta"


"Ei runouden tarvitse olla jotain mystistä ja vaikeasti ymmärrettävää. Se voi olla juuri Kai Niemisen tapaista rakkauden, lasten kasvun ja oman vanhenemisen inhimillistä tutkiskelua."


14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella


"Vaikka Lexhed kuvaa kirjassa rankan tiensä juuri autistisen lapsensa rinnalla, uskon monien erityistarpeisten lasten vanhempien pyörittävän päässään samanlaisia ajatuksia erityistarpeen luonteeseen katsomatta."


15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen


"Vastoinkäymiset seuraavat kirjassa vääjäämättä toisiaan. Teemat ovat raskaita: syyllisyys, silmitöntä väkivaltaa sisältävä sota, läheisten ihmisten kuolema, seksuaalinen väkivalta ja lapsettomuus. Elämät ja rakennukset tuhoutuvat silmänräpäyksessä. Toisaalta kirja on kertomus rakkaudesta ja suuresta ystävyydestä, joka ei jätä silmiä kuiviksi. Kirja, joka uskoo parempaan tulevaisuuteen. Varovaisesti."


16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat (National Book Critics Circle Award)

"Adichie omistaa kirjansa koskettavasti seuraavalle sukupolvelle. Toivonkin, että kirjan ja sen lukijoissaan herättämien oivallusten kautta syrjittyjen on helpompi ponnistaa kohti ennakkoluulottomampaa maailmaa."


17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista


"Ollikaisen viileä mutta kaunis kieli sopii hyvin kuvaamaan pakkasen keskellä taistelevien ihmisten epätoivoa. Tekstistä huokuu kylmyys ja viima. Ja lopulta kauan odotetun kevään karuus ja kauneus."


18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa


"Kirja esittelee lukijalle joukon hyväsydämisiä saarelaisia, jotka eivät pelkää elää omannäköistä elämää. Kirja onkin oodi ystävyydelle, hyvyydelle, rakkaudelle ja kirjallisuuden voimalle, jota ei edes ruma sota ja kuolema pysty murtamaan."


19. Yhdenpäivänromaani


"Henkilöiden ääni oli uskottava, suorastaan hämmästyin miten suvereenisti Nummi kirjoittaa niin naisen, miehen kuin lapsenkin äänellä. Kirja koskettaa ja pyytää meitä kaikkia; älkäämme ikinä kääntäkö selkäämme lapsen pahoinvoinnille."


20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö


"Vaimo kävi lääkärissä kertoo omaelämäkerrallisen tarinan lapsiperheestä, jossa perheen äiti sairastuu rintasyöpään. Keskenkasvuiselta vaikuttava perheenisä puolestaan pakenee toisten naisten lohduteltavaksi."21. Sankaritarina

Arno Kotro ja Christer Lybäck: Veitsen terällä

"Veitsen terällä -kirjaa voikin suositella sivupolulle joutuneille ja oman tulevaisuutensa synkäksi näkeville. Toivottomia tapauksia ei ole olemassa."


22. Kuvitettu kirja


"Pikku Prinssi onkin sadun hahmoon puettu mehukas kritiikki modernista elämänmenosta, jossa raha ja kiire tallovat humaanimpia arvoja." 


23. Käännöskirja


"Edith Piafin voisi kirjan luettuaan kiteyttää kahdella sanalla; rakkaus ja musiikki. Ilman näitä hän ei kyennyt elämään. Piaf rakastui aina uudelleen, hän kaipasi rakkauden ensi huumaa. Miehet rakastuivat häneen palavasti ja pakkomielteenomaisesti. Hänessä oli sitä jotakin. Hänessä oli uskomaton määrä karismaa!" 


24. Kirjassa selvitetään rikos


"Synkkä niin kuin sydämeni koukutti heti alkumetreiltä, ja huomasin kirjan edetessä kärsiväni kaikkia kirjan henkilöhahmoja yhdistävästä vaivasta, pakkomielteestä. Minun oli nimittäin ihan pakko saada tietää, kuka oli Aleksin äidin katoamisen takana."


25. Kirja, jossa kukaan ei kuole


"Antin vaimo ja tuore äiti Piia syöksyy synnytyksen jälkeiseen psykoosiin ja masennukseen. Antin on siis selvittävä yksin. Tukiverkko on heikko ja uunituore isä ei tiedä mikä on äidinmaidonkorvike, saati miten usein vaippa tulee vaihtaa. Onneksi on naapurit, Neuvola, puistossa tavatut äidit ja google. Niiden avulla Antti etenee kakkavaippojen, soseiden ja yllättävien sairastumisten viidakossa."


26. Sukutarina


"Maria, Lahja, Kaarina ja Onni. Neljä ihmistä, jotka ovat toisilleen huonetta ja sukua. Kaarina kylläkin avioliiton kautta mutta silti yhdistävällä kärsimyksellä sukuun vahvasti taputeltu. Nelikkoa yhdistää puhumattomuuden ja vahvuuden sairaus."


27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja


"Tarinan sijoittuminen jatkosodan pyörteisiin ja Lapin sodan alkuun asettaa lukijansa hetkeksi sodan kauheuksien keskelle. Sodassa inhimillisyys unohtuu, mutta rakkaus jaksaa uskomattomalla tavalla elää kitukasvuisessakin maaperässä."


28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan


"Lukukokemus oli viihdyttävä mutta kirjasta löytyy myös kaunista luonnon kuvausta, vanhanajan sanastoa ja mystiikkaa. Kesäinen illuusioni onkin mainio kesäkirja ihmiselle, joka kaipaa koukuttumista ja pientä jännitystä eikä pane pahakseen keveitä suhdekoukeroita." 


29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia


"Minua niin pokkarissa kuin leffassakin kiinnosti erityisesti kurkistus musiikin maailmaan. Mian tuntema intohimo musiikkia kohtaan sai minut suremaan sitä, etten ole itse koskaan tarttunut selloon." 


30. Kirjan nimessä on tunne


"Siitä, kuinka on samalla sekä mahdotonta rakastaa että mahdotonta unohtaa. Kun rakkaus on raunioina, ei voi kuin yrittää hukuttaa kaipuutaan. Usein itsetuhoisesti."

31. Fantasiakirja


"Jali ja suklaatehdas on mahtavaa mielikuvituksen ilotulitusta. Mm. höyryävän herkullinen suklaavirta, tehtaan pienet ja hassut työntekijät Umppa-Lumpat ja valtavan isosta vaaleanpunaisesta karamellista koverrettu huvipursi ihastuttivat. Tarina sisältää aika suorasukaisia kommentteja television katsomisen, pilalle hemmottelun ja ylenmääräisen herkuttelun vaaroista. Oikeamielisyys ja ystävällisyys puolestaan palkitaan kirjassa."


32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (mm. teatteriesityksiä)

"Fahrenheit 451 sai minut hieman hätkähtämään yhteiskuntamme kiirettä. Ehdimmekö enää pysähtymään ja ajattelemaan? Olemaan luovia? Kyseenalaistamaan? Välillä päässäni tuntuu soivan mantra "Kuluta, etsi viihdettä, älä ajattele!" Hyvin samanlainen kuin kirjassakin."


33. Kirja kertoo Intiasta


"Pitkä tie äidiksi onkin rohkaiseva kertomus kaikille isompien lasten adoptointia harkitseville, sillä 8- ja 13-vuotiaat Intiasta adoptoidut veljekset muodostavat uusien vanhempiensa kanssa perheen, joka tuntuu juuri oikealta."


34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt


"Letelierin tarinan mukana pääsin hyppäämään eteläamerikkalaiseen elämänmenoon ennen television aikaa. Elokuvankertoja muistutti, miten köyhyydessä pienikin tuulenpuuska voi muuttaa kaiken."


35. Kirjan nimessä on erisnimi


"Kirja on lyhyt mutta siinä on kaikki tarpeellinen. Miehestä ei kerrota käytännössä mitään, mutta silti hän onnistui herättämään minussa sympatiaa."


36. Elämäkerta tai muistelmateos


"Ozzyn muistelmat hengästyttävät, kauhistuttavat, ällöttävät ja mikä parasta naurattavat ihan järjettömästi!"


37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta

Anja Snellman: Pääoma

"Pääoma vaikuttaa rehellisesti kirjoitetulta kuvaukselta siitä, mitä kaikkea erityistarpeisen isosiskon pikkusiskona eläminen toi mukanaan. Kirja käy läpi häpeää, salattua vihaa, erityislaatuista rakkautta, ainaista väistymistä toisen tarpeiden tieltä, syyllisyyttä omasta terveydestä ja lahjakkuudesta, kaipuuta vapauteen, elämästä kaiken irti repimistä."


38. Kirjassa mennään naimisiin

Diana Gabaldon: Muukalainen

"Muukalainen on koukuttavaa kerrontaa alusta loppuun. 1700-luvun Skotlanti avautuu kirja sivuilta rehevästi. Kirja on kiinnostava kurkistus historiaan, mutta sen parasta antia on mielestäni ehdottomasti Clairen ja Jamien rakkaustarina."


39. Ikääntymisestä kertova kirja

Sara Gruen: Vettä elefanteille

"Kirjan päähenkilö on vanhainkodissa asustava 93-vuotias Jacob. Kun vanhainkodin lähistölle saapuu kiertävä sirkus, alkaa Jacob palata unissaan nuoruutensa 30-luvulle. Takaumista selviää, että 23-vuotias Jacob hyppää aivan sattumalta huoliensa ajamana sirkusjunan kyytiin." 


40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä

Marjane Satrapi: Persepolis. Iranilainen lapsuuteni

"Persepolis on tärkeä huuto ihmisyyden puolesta. Muistus siitä, miten hirvittävän kipeä sota on sen kokeville ihmisille. Ja miten kammottavia ihmisoikeusrikoksia niin sisällissota kuin toista maata vastaan käyty sota voi tuoda mukanaan."
41. Kirjan kannessa on eläin

Eveliina Lundqvist: Salainen päiväkirja eläintiloilta

"Jo ensimmäisiltä sivuilta mieleeni heräsi kysymys: miten Suomessa voi olla joku bisnes, jota todella monet meistä käyttävät, mutta josta saamme tietoa lähinnä salaa kuvatun materiaalin kautta?"


42. Esikoisteos

Kalle Lähde: Happotesti

"Happotesti-romaanin imaisee nopeasti kuin kirjan päähenkilö minttushottinsa. Tarinaa ei vain voi jättää kesken, vaikkei sukellus alkoholistin mielenmaisemaan ruusuista luettavaa olekaan. Viinalla läträävän päähenkilön mukana matkataan pirssin etupenkillä, juodaan pullollinen vanhaa lakkalikööriä, tuhotaan vahingossa omaisuutta, poltetaan rahaa, liataan paikat eritteillä, uskotaan omaan potentiaaliin mahtipontisesti ja vajotaan maan alimpaan rakoon itsesäälin syövereissä."


43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pitempään


"Kirjasta välittyy kuva vahvatahtoisesta, älykkäästä ja väkivaltaisesta lapsesta ja nuoresta, joka sisimmässään tuntui janoavan hyväksyntää ja rakkautta, mutta joka ei kyennyt ottamaan niitä vastaan. Häpeä ja kyvyttömyys rakastaa itseä osoittautuvat kirjan myötä jälleen kerran äärimmäisen vaarallisiksi tuhovoimiksi."


44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta

Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset

"Kirjan aikuiset kuin myös eri uskonnot on kuvattu puolestaan pieni virne suupielessä. Norsunhoitajat-termistä mieleeni tuli heti Tommy Hellstenin lanseeraama virtahepo-termi. Virtahevot ja norsut ovat valloillaan kun lapset joutuvat huolehtimaan itse itsestään ja lisäksi vastuuntunnottomista vanhemmistaan."


45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja


"Viimeiset kymmenen vuotta Alma on paiskinut kahta työtä saadakseen elätettyä viimeistä vuotta lukiossa opiskelevan poikansa ja maksettua asuntolainan. Samalla hän huolehtii ikääntyneistä, alati riitelevistä vanhemmistaan. Itsensä ja omat unelmansa Alma on haudannut jonnekin hyvin syvälle."


46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Markus Zusak: Kirjavaras

"Kirjavaras havainnollistaa myös sitä, kuinka tärkeää kirjat ja kirjoittaminen monille oli henkisen selviytymisen kannalta sodan aikana."


47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit

Lionel Shriver: Poikani Kevin (käännöskirja, kirjan nimessä on erisnimi)

"Kirja keskittyy pohtimaan Kevinin elämäntapahtumien kautta, miten ja miksi Kevin kykeni koulumurhiin."


48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän


"Helsingin Stockmannin arjesta myymäläetsivän vinkkelistä kertova pokkari esittelee kimaran tavaratalossa tapahtuneita varkauksia ja on samalla eräänlainen paljastuskirja."


49. Vuoden 2017 uutuuskirja


"Kirjassa keskitytään ratkaisemaan kadonneen vauvan mysteeri ja pohtimaan tuskallista tilannetta syyllisyydessä kieriskelevien vanhempien näkökulmasta. Lukiessa tulee epäilleeksi melkein kaikkia, mutta kirja onnistuu silti yllättämään."


50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


"Huumehörhöilyn, kännäämisen, ylettömän sekstailun ja hirvittävien vieroitusoireiden välimaastossa Sixx pohtii onnetonta lapsuuttaan ja sen merkitystä rikkinäisyydelleen. Hurvittelevan kusipään sisältä löytyykin muilta hyvin piilotettu, mutta jatkuvasti läsnä oleva toive rakkaudesta ja omasta perheestä."

Oikein hyvää lukuvuotta 2017 kaikille! 

Helmet-lukuhaaste 2017 virallinen sivu löytyy täältä. Kiitos blogini lukijalle postausideasta. 

Tekstiä muokattu 1.1. Kohta 21. Sankaritarina: Kinsellan Varsinainen talousihme vaihdettu omaelämäkerralliseen Veitsen terällä -kirjaan. 

21 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Onneksi listassa on hyvin monta sellaista kohtaa, joihin ei tarvitse kauaa etsiä luettavaa, mutta etenkin vaikeimpiin kohtiin on hyvä saada suosituksia.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdenpäivänromaania ja oseanialaisen kirjoittamaa kirjaa sai hetken aikaa pohtia. Myös kohta Kirja, jossa mennään naimisiin oli hieman kinkkinen. Niin moni kirja kertoo rakkaudesta, mutta häitä ei niin usein sivuilta löydykään. Kohdassa Kirja joka kertoo Intiasta vedin hieman mutkia suoriksi. Teoksessa vietetään kyllä aikaa Intiassa mutta paljon myös Suomessa.

   Hyvää ja lukuisaa uutta vuotta! :)

   Poista
 2. Paljon hyviä vinkkejä! Olen lukenut itsekin osan, mutta listallasi oli monta kirjaa, joihin en ole vielä tarkempaa tuttavuutta tehnyt. Todennäköisesti käytän monia vinkkaamistasi teoksista lukuhaasteeseen, sillä monien lukemista olen harkinnut pitkäänkin.

  Hyvää ja lukurikasta uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista & oikein hyvää ja lukuisaa uutta vuotta! :)

   Poista
 3. Vau, oletpa nähnyt paljon vaivaa. Pitää palata tänne vielä poimimaan muutamat vinkit ylös.
  Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan etukäteen arvannut, miten paljon hommaa listauksessa olisikaan. Tulipa samalla muisteltua, mitä sitä onkaan tullut blogivuosina luettua. :) Itsekin aion osallistua tämän vuoden lukuhaasteeseen. Oikein hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 4. Hyvä listaus, tähän tulee varmaan palattua uudelleenkin. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista ja oikein hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 5. Hieno vinkkilista. Linnan kirja olisikin mahtava lukusaavutus minulle tuohon suomalainen klassikko -kohtaan. Se tuntuu itse asiassa olevan niitä haastavimpia kohtia minulle, saa nähdä mitä siihen keksin. :) Sankaritarina-kohdassa olikin hauska vinkki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuosta Linnan romaanitrilogiastahan voi lukea haasteeseen yhden kirjan. Se tuntuu jo kohtuullisemmalta. Itsekään en ole vieläkään lukenut koko triologiaa. Aion olla mukana tämän vuoden haasteessa, ja trilogian lukemisen jatkaminen voisi olla hyvä idea kohdan paikkaamiseksi.

   Kinsellan kirjasta löytyy melkoinen arjen sankari. :D

   Poista
 6. Onpa kutkuttava haaste, johon olet vastannut huolella.

  Mukavia lukuhetkiä alkaneelle vuodelle ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi muutoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tänäänhän tämä haaste vasta alkaa, tulee kutkuttava lukuvuosi. :)

   Kiitos mieltä lämmittävästä toivotuksestasi & oikein hyvää ja kirjarikasta vuotta koko perheellesi! :)

   Poista
 7. Tämäpä oli varsin mielenkiintoinen postaus. Minulla on kehno lukuvuosi takana, toivottavasti 2017 tulee parempi. Ainakin tästä saan muutamia vinkkejä ikuisten dekkareiden rinnalle.

  Ihanaa Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla sama juttu. Mutta uskon, että tämä vuosi on vahvempi lukuvuosi. Tämä lukuhaastekin tuntuu potkivan mukavasti lukemaan, ensimmäinen haastekirja jo lukemisen alla.

   Oikein hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 8. Paljon kiitoksia kirjavinkeistä! Lukuisaa uutta vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista & oikein hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta!

   Poista
 9. Kiitoksia vinkeistä! Viime vuonna haaste jäi lukujumin takia kesken, mutta tänä vuonna uusi yritys! Stockalla Yard onkin muuten sopivasti lainassa kirjastosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hemmetin autocorrect :D. No, ymmärsit varmaan.

   Poista
  2. Tuo kirja tuli suorastaan ahmittua. Sisältää jonkin verran epäkorrektia huulenheittoa mutta on muutoin hulvaton tapaus. Toivottavasti tykkäät! :)

   Itselle nyt eka kerta Helmet-lukuhaasteessa. Alkuinnostukseni on ainakin kova, yleensä tulee kuitenkin matkan varrella haasteiden kanssa hyydyttyä. Onneksi haasteen Facebook-ryhmästäkin saa potkua. :)

   Poista
 10. Tämäpä onkin kiva vinkki! Näitä voisi selata kun etsii itselle luettavaa. Itse mietin, että voisin tehdä vastaavan lastenkirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanmoinen postaus lastenkirjojen suhteen on todella hyvä idea. Itsekin haaveilen osallistuvani lasten kanssa haasteeseen, inspiroivasta kirjalistasta olisi paljon apua. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!