Takaikkuna sai muistelemaan kohtaamistani Isoveljen kanssa

Pauliina Susi: Takaikkuna
Kannen suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti
Kustantamo: Tammi 2015
Sivuja: 555
Goodreads-tähdet: ★ liked it
Kirja saatu kustantamosta

On etusi mukaista, että sinut ja mieltymyksesi tunnetaan, jatkossa saat itseäsi hyödyttävät hakutulokset ylimmäiseksi. Kun etsit nettikaupasta uutta pyykinpesukonetta tai lentomatkaa Nykkiin, kauppa tarjoaa sinulle hintaluokkaa, jota olet ennenkin katsellut. Kätevää vai mitä, ei edes ehdota niitä kalliimpia. Tai varsinkaan – 
Kaupan keskusliike jyvittelee ostoksistasi esiin, oletko kaurapuuro- vai ohrapirtelöihmisiä ja suuntaa markkinointinsa sen mukaisesti. Kieltää luonnollisesti välittävänsä analyysin tuloksen omistamalleen vakuutusyhtiölle, joka päättää millaisin ehdoin myöntää sinulle vakuutuksen. Tai pankille, joka sanelee lainaehdot. Tai työterveyspalveluita tarjoavalle lääkäriasemaketjulle, joka tietenkään ei kerro työnantajallesi ilmeisestä... kaurapuuro-ongelmastasi.

Hei! Pauliina Suden dekkari Takaikkuna on hyvä muistutus siitä, kuinka paljon asetamme elämästämme alttiiksi internetiin. Rahamme, terveystietomme, sijaintimme, kulutustottumuksemme ja kuvamme ovat ohjelmissa, joiden toiminnasta ja turvallisuudesta suurin osa meistä ei ymmärrä mitään. Siedämme pelottavan hyvin tietomurtoja. Sähköpostiimme tunkeutuminen koetaan lähinnä ikävänä haittana (tunkeutuja kun yleensä lähettää roskapostia kaikkiin osoitekansiostamme löytyviin osoitteisiin). Tieto siitä, että meitä analysoidaan nettikäyttäytymisemme perusteella, saa harvan muuttamaan toimintaansa. Informaation kerääminen ei ole aiheuttanut vielä tarpeeksi suuria ongelmia meille mukavuudenhaluisille ihmisille, jotta nousisimme vastarintaan. Isoveli saa valvoa vapaasti. 

Takaikkunan päähenkilö Leia Laine on ProMen-järjestön keulahahmo. Hänen uusi projektinsa, joka tarjoaa tukea prostituoitujen palveluita käyttäville miehille, roihauttaa nettivihan täysiin liekkeihin. Leia saa peräänsä lisäksi stalkkerin, joka hyökkää kohteensa kimppuun virtuaalisesti. Kännykkään alkaa tulvia pelottavia tekstareita. Läppärin kamerakin kiiluu omituisesti. Aivan kuin joku tarkastelisi hänen elämäänsä esteettömästi. Hakkerin sulkiessa Leian pankki- bussi- ja Kela-kortin, alkaa karmea totuus vainon läpikotaisuudesta valjeta. Kierrokset nousevat entisestään, kun hakkeri palkataan etsimään ministeri Tarmo Häkkilän uraa uhkaava tulenarka video, jonka jäljet johtavat suoraan Leia Laineen koneelle. Pian Leia on vaarassa menettää tietoturvansa lisäksi henkensä. 

Takaikkunan painostavaa tunnelmaa voimistaa tieto siitä, että skenaario ei ole tuulesta temmattu. Liian monella, minullakin, on kokemusta stalkkerin kohteeksi joutumisesta. Tuntematon mies sai päähänsä alkaa soitella minulle kroonisesti. Yksityishenkilön tähtäimeen päätymisen lisäksi firmojen suorittama vakoilu ahdistaa. Älypuhelinta en aio hankkia. Läppärini kamera on teipattu umpeen, ja mikrofoni on nykyään aina suljettuna. Huomasin nimittäin, että salakuuntelu ei ole vain osa dekkarien juonikuvioita vaan arkipäivää. Mainitsin erään kirjan tietokoneeni ollessa auki usean metrin päässä. En ollut koskaan googlannut kirjaa tai kyseistä kirjailijaa, mutta saapuessani takaisin läppärini luokse huomasin teoksen ilmestyneen ostosuositukseksi Facebookin sivupalkkiin. Isoveljen tervehdys ei lämmittänyt. 

Teoksen on lukenut myös Jonna, joka ei ihmettele lainkaan, että Takaikkuna päätyi Vuoden johtolanka 2016 -voittajaksi. 

Kommentit

  1. Takaikkunaa en ole lukenut, mutta stalkkauksesta kertoo myös Lars keplerin Vainooja, 2015. Stalkkaus kohtaa meillä reilua
    10%:a naisista ja puolta vähempää miehistä. Sen harjoittajana on valtaosin joku uhrin tunteva henkilö. Kohteeksi joutuminen on ankean ahdistavaa; ei niin lainkaan hilpeää... Liki mahdotonta jäljitettävää ja erittäin vaikeasti totaalisesti eliminoitavaa. Pariin kertaan on omakohtaista kokemusta mokomasta herhiläisestä ja sen ahdistavuudesta, toivottavasti säästymme moiselta jatkossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En lue useinkaan dekkareita mutta nyt tuo Vainoojakin alkoi kiinnostaa teemansa vuoksi. Takaikkuna olisi voinut olla intensiivisempi, jos kirjan alkupuoliskoa olisi tiivistetty. Tarina lähti mielestäni kunnolla lentoon 300 sivun kohdalla. Yllätyksiäkin olisin matkan varrelle kaivannut enemmän. Nyt tunsin itseni hyvällä tavalla höynäytetyksi vain kerran.

      Stalkkauksen kohteeksi joutuminen ei tosiaan ole herkkua. Oma neuvoni sellaista ensi kertaa kokevalle on olla heti alusta lähtien tiukka. Stalkkaaja ei ymmärrä ystävällistä ja kohteliasta puhetta. Asiaan kannattaa puuttua kovalla kädellä ja pysäyttää toiminta heti alkuunsa.

      Poista
  2. Ush, minusta tuli hetkeksi vähän ahdistunut luettuani tuon Takaikkunan. Minä nimittäin aloin miettiä, mitä kaikkea tietoja netissä voidaan meistä kerätä ja miten liikkeitämme voidaan tutkia. Mieheni mielestä minulla on liian vilkas mielikuvitus...
    Ja olen muuten samaa mieltä, että Takaikkunaa olisi voinut hieman tiivistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen siinä mielessä hassu, että paljastan täällä blogissa joitakin juttuja itsestäni mutta vastustan vahvasti mm. salakuuntelua. Haluan, että teen itse päätökset siitä, mitä minusta tiedetään ja mitä ei. Vaikka minulla ei ole mitään salattavaa, en halua, että minut esim. koko ajan paikannetaan. Minulla on vahva tarve vapaudelle.

      Napakoittamalla dekkari olisi ollut vetävämpi. Alkupuoliskolla meinasin paikoin hyytyä mutta onneksi jatkoin porskuttamista. Kirjan teema kannatteli suvantovaiheissa.

      Poista
  3. Hyvä, että kirjoitit Takikkunasta ja muistutit samalla minuakin. Pauliina Susi oli viimeksi Kouvolan Dekkaripäivillä kertomassa kirjastaan ja tästä ilmiöstä yleensä. Jo silloin ajttelin, että tämä on luettava.

    Snowden-dokumentissa mies menee läppärinsä kanssa hupun alle, mikä ei siis ole ollenkaan liioiteltua varovaisuutta. Tuo sinun esimerkkisi kirjan mainostamisesta sen jälkeen kun olit puhunut siitä auki olevan tietokoneen lähellä on ihokarvat nosttavan kaamea. Hei, kohta ne - SE - lukee meidän ajtuksetkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salakuuntelu on iso juttu, joten tunne oli todella karmiva mainoksen ilmestyttyä palkkiin. Sen jälkeen googlasin asiaa ja muutkin ovat huomanneet samanlaisia viitteitä salakuuntelusta. Image-lehti testasi asiaa: http://www.image.fi/image-lehti/image-facebook-kuuntelee-keskustelusi-ja-tarjoaa-mainoksia-sen-mukaan Tällä hetkellä toiminnon pitäisi olla käytössä vain Yhdysvalloissa, mutta voi olla, että muutkin kuin Facebook kuuntelevat meitä. Itse pidän mikrofonin aina suljettuna.

      Luin juuri kehitteillä olevista silmälaseista, jotka tunnistavat vastaantulijat. Ahdistaa sekin jo valmiiksi. Taidan ottaa sinä päivänä tyylisuunnakseni kommandopipon. ;)

      Poista
  4. Hei! Missä kohtaa on läppärillä mikrofoni ja miten sen voi sulkea? Kameran edessä mulla on laastari, kammoan todella paljon ajatusta, että sitä kautta joku voi mua katsella. Mun nörtti-lapset sanoo, että kaikki on ihan mahdollista, toinen sanoo jopa että on aivan helppoa mennä jonkun koneelle katsomaan ja kuuntelemaan (on siis tietokonealan ammattilainen).

    Mua pidetään vissiin vähän vainoharhaisena myöskin, kun laittelen noita laastareita ja en laita kännykkään paikannusta päälle. En tiedä mitä mainontaa mun facessa olisi, jos en olis laittanut AdBlockia päälle koneelleni. Kammottavaa, jos jostain puhumisesta koneen lähistöllä joku seuraa mun ajatuksia ja elämää...

    Minusta tää maailma menee kauheaan suuntaan koko ajan. Missään et ole enää yksityinen, jos erehdyt nettiin menemään. Tai riittäähän siihen stalkkaamiseen ihan vaan kaupan bonuskortti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Minulla mikrofonin näppäin löytyy näppäimistöstä ääninappuloiden vierestä. Asetuksista pääsee varmasti myös laittamaan mikrofonin pois päältä (sama juttu älypuhelimessa).

      Tällä toinen lievästi vainoharhainen. Tulevaisuudessa meille on varmaankin tarjolla palvelu, jossa laitteensa voi käydä "puhdistuttamassa" seurantaohjelmista. Tai todennäköisesti seurannasta ei jää edes mitään jälkeä... Tuo bonuskortti oli hyvä muistutus. Aika kepeästi annamme tietojamme rekistereihin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit