Juoneltaan hutera Inferno saa pohtimaan syvällisiä

Inferno. Tom Hanks ja Felicity Jones. 

















Inferno (2016)
Käsikirjoitus: David Koepp Dan Brownin romaanin pohjalta
Ohjaus: Ron Howard
Pääosat: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster
1/2

Leffaeväät hollilla, hyvä ystävä vierellä ja odotukset matalalla. Näin alkoi osaltani eilinen Inferno-leffan kutsuvierasnäytös. Odotin helposti ratkeavia vihjeitä, joiden parissa professori Robert Langdon (Tom Hanks) taas pähkäilisi kivuliaan pitkään. Yllätyinkin Infernon suhteen positiivisesti. Viihdyin parituntisen elokuvan parissa selvästi etukäteisodotuksiani paremmin. 

Elokuvan teema on kiinnostavasti liikakansoitus. Asia, jota voisimme miettiä enemmänkin. Pieni maailmanparantaja sisälläni iloitsi ajatuksesta, että elokuvan ansiosta entistä useampi heräisi pohtimaan, mitä voisimme väestönkasvulle tehdä. Keinojen pitää tietenkin olla rauhanomaisia, humaaneja ja syntyvyyden laskuun tähtääviä. Infernossa radikaali Bertrand Zobrist (Ben Foster) kehittää nopeasti leviävän ja tappavan viruksen, jonka avulla hän aikoo karsia maapallon asukasluvun puoleen. 

Infernon alkupuolisko on jopa nautinnollista katsottavaa, muutamaa turhan raakaa kohtausta lukuunottamatta. Kaikkea, kuten putoavan ihmisen osumista maahan, ei mielestäni ole tarpeellista näyttää. Elokuva alkaa professori Langdonin herätessä sairaalassa päävamman kera. Hän näkee helvetillisiä näkyjä ja kärsii muistinmenetyksestä. Tällä kertaa mysteereitä on kolme: Missä vaarallinen viruskätkö on? Mitä hänelle itselleen on tapahtunut? Ja ketä ovat häntä jahtaavat tyypit? Kaikki kun tuntuvat olevan professorin perässä pyssyt tanassa. Langdon saa yhdistetylle etsintä- ja pakomatkalleen seuraa lääkäristään Sienna Brooksista (Felicity Jones).

Lupaavan alkupuoliskon jälkeen juoni alkaa tuntua huteralta. Viruksen kehittänyttä Zobrista pidetään leffassa nerona, vaikka biologisen aseen kehittäminen ei todellisuudessa ole kovinkaan vaikeaa. En myöskään ymmärrä, miksi viruksen vapauttamisesta täytyy tehdä niin iso numero. Viruskätkön kun voi löytää vain Danten runoutta perinpohjaisesti tuntemalla. Miksei vain repiä viruspussia auki keskellä toria? 

Danteen liittyvät yksityiskohdat sekä elokuvan keskittyminen pitkälti Firenzeen antavat mukavan kulttuuriruiskeen. Ajatus lipsui kesken leffan miettimään, miten ja milloin voisimme viettää enemmän aikaa Italiassa. Elokuva saa visuaalisuudessaan siis haaveilemaan. Alku antoi kuitenkin odottaa lopulta paljon enemmän. Jos antaa juonen huidella omia menojaan ja keskittyy viihtymään sekä popsimaan poppareita, on Inferno mukiinmenevä viihdepläjäys, joka saa hetkeksi miettimään syvällisiä. 

Elokuvan virallinen traileri:

Kommentit

  1. Me siskoni kanssa mietittiin, että vuoden päästä lähdetään syyslomalle Firenzeen :)

    VastaaPoista
  2. Minä jossain kohtaa vähän kyllästyin Dan Brownin toisiaan toistaviin kirjoihin (Minusta ne ensimmäiset ennen Da Vinci koodia ovat parhaat), joten elokuvatkin ovat jääneet ihan katsomatta. Ehkä tämän vuoksi voisi raahautua jonnekin (ainakin telkkarin viereen, sitten kun se on siellä näkyvillä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aiemmin lukenut vain Da Vinci -koodin ja katsonut siihen perustuvan leffan. Minusta tämä Inferno oli ainakin leffana Da Vinci -koodia parempi. Ei olisi tullut itse aktiivisesti valittua tätä leffaa katsottavaksi (Nainen junassa esim. kiinnostaa enemmän), mutta viihdyin lopulta Infernon parissa mainiosti. :)

      Poista
  3. Luin tämän kirjana ja jo siinä oli minusta epäkohtia, kuten juuri tuo, että miksi virus pitää kätkeä eikä vapauttaa missä vain.Mutta menen silti katsomaan leffankin,saa nähdä mitä pitdän siitä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tämä kirja vielä odottelee lukemistaan. Mietinkin, miten asia on kuvattu kirjassa. Olisin toivonut, että Danten osuutta olisi painotettu kunnolla (eli Zobrist olisi selkeästi vain toteuttanut Danten visiota). Nyt jäi tosiaan tunne, että Zobrist oli itse kehitellyt älyttömän monimutkaisen polun virusten luo. Ilman sen kummempaa syytä.

      Uskallan suositella leffaa viihteennälkään. Kunhan ei anna juonen omituisuuksien pilata tunnelmaa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit