sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Arvotaan kuuma LempiMinna Rytisalo: Lempi
Kansi: Jenni Noponen
Kustantamo: Gummerus 2016
Sivuja: 234
Goodreads-tähdet: ★★ really liked it


ARVONTA SUORITETTU. Random.org arpoi voittajaksi 12. kommentoineen Pitsin, onnea! Lähetäthän minulle osoitteesi sähköpostiini pihinainen(at)gmail.com, niin laitan kirjan postiin. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Minä olen tässä, on yö, mutta pimeää ei ole, yön lepoa ei ole. On loputon, huutava hiljaisuus, räjähdys joka repii, raastaa minut rikki samalla tavalla kuin monet pojat rintamalla. Minä olen ehjä, minä olen surkea vitsi, minun kanssani tekee kaikkivaltias koetta, minä olen kärpänen, jolta voi repäistä jalat. Sokkopaarma jota lyödään. Made koukussa ensijään alla, odottamassa iskua. 

Hei! Kirjabloggaajanakin aiemmin tunnetun Minna Rytisalon Lempi mietitytti minua etukäteen. Kirjan kieltä on kehuttu kauniiksi ja pohdin, olisiko siinä kuitenkin rosoa, jottei tekstin teho häviäisi monotoniseen viehättävyyteen. Pian lukemisen aloitettuani huomasin ilahtuneena, ettei Rytisalon kielen kauneus ole hentoa huokailua, vaan voimakasta ja paikoilleen loksahtelevaa. Yhtä aikaa lujaa ja lempeää.

Kirjan päähenkilö on nuori ja kaunis Lempi, joka on kadonnut. Kolme hänet tuntenutta jakaa romaanissa mieli- ja muistikuvansa Lempistä. Puoliso Viljami näkee hänet rakkautensa läpi virheettömänä, piikatyttö Ellin puhetta värittää kateus. Analyyttisimmin Lempistä ja hänen valinnoistaan kertoo hänen kaksoissiskonsa. Vaikka kertojat tuntuvat ensivilkaisulla puhuvan Lempistä, paljastavat he lopulta enemmän itsestään ja siitä, miten katoaminen vaikutti heihin. Lempi on romaani siitä, kuinka yhden ihmisen tekemä valinta muuttaa muiden elämää. 

Rappusilla seisova on jähmettynyt aloilleen, koko maailma on, linnut hiljaiset, pihakuusi kuuntelee, mikään ei kasva eikä aalto lyö rantaan juuri sillä hetkellä kun kaikkeus odottaa nytkähtävänsä uuteen asentoon, ja sitten se nytkähtää, ja se on kaiken loppu, ja se on kaiken alku.

Lempi sijoittuu Lapin sodan kynnykselle ja sen jälkeiseen aikaan. Kirjassa ollaan pääosin Rovaniemen kauppalan maisemissa ja sen lähistöllä. Rovaniemellä kasvaneena ja saksalaisista sotilaista isovanhemmiltani tarinoita kuulleena aihe ei ollut minulle uusi mutta silti mielenkiintoinen. Monen saksalaissotilaaseen rakastuneen rovaniemeläisnaisen elämä meni kauppalan tavoin sirpaleiksi sotilaiden muututtua hetkessä ystävistä vihollisiksi. 

Lempi jättää jälkimauksi pienen alakulon. Nuoret ponnistavat Lempin ja muiden kirjan hahmojen tapaan elämää kohti toiveikkaana. Keski-ikää lähestyvänä haluaisin valmistaa nuoria elämän mukanaan tuomiin vastoinkäymisiin. Ennen asiat olivat vielä huonommin. Luottavaisin mielin kumppanin matkaan lähtevälle tuli usein täytenä yllätyksenä, että puolisolla saattoi olla alkoholiongelma tai taipumus perheväkivaltaan. Oman kodin kokemukset olivat nuorelle ainoa malli ja tietämys parisuhteesta ja perhe-elämästä. 

Toisaalta mietin, etten itsekään olisi nuorena suostunut ottamaan neuvoja vastaan. Tärkeintä olisikin vahvistaa nuorten uskoa siihen, että vastoinkäymisistä pääsee yli. Ja jos jokin elämänvalinta osoittautuu vääräksi, on aina mahdollisuus muuttaa suuntaa. Lempissä minulle hätkähdyttävintä oli myötätunnon puuttuminen itseä ja erilaisia ihmisiä kohtaan. Myötätunto olisi voinut ollut se vipu, jolla kohtalonomaisesti uuteen, kivuliaaseen asentoon nytkähtävä kaikkeus olisi ollut mahdollista uudelleennytkäyttää kohti valoa. 

Lempin on lukenut muun muassa Villis, joka kuvaa romaanin olevan tulvillaan tunnetta, rakkautta, vihaa, syyllisyyttä, ikävää, kateutta, kiitollisuutta. 

Osallistu tämän kuuman uutuusromaanin arvontaan jättämällä kommentti, jossa kerrot haluavasi mukaan. Kirja on kerran luettu. Suoritan arvonnan viikon päästä sunnuntaina 18.9. klo 18. Kaikki voivat osallistua ja kukin saa yhden arvan.

24 kommenttia:

 1. Annoin oman kappaleeni kiertoon ja olisi ihanaa saada kirja omaan hyllyyn! Joten mukana arvonnassa ❤

  VastaaPoista
 2. Lempi on vielä lukematta eli ehdottomasti mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
 3. Minuakin arvonta kiinnostaisi, kolahtaisiko Lempi kohdalle.

  VastaaPoista
 4. Tätä on paljon kehuttu blogeissa ja teoksen ajankuva kiinnostaa, eli mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 5. Tämä kirja on ehdottomasti saatava lukupinoon!

  VastaaPoista
 6. Jonossa kirjastossa, ehdottomasti syksyn must-lukuelämys!

  VastaaPoista
 7. Tämän haluan lukea, joten mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 8. Anoppini pitäisi varmasti tästä, sodan elänyt ihminen, ensi kuussa on synttäritkin. Mukana :)
  aurinkoinen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa s-postiosoitteestani hukkui eli pitäisi olla 66aurinkoinen@gmail.com

   Poista
 9. Oi, tämä oli hieno lukukokemus. Mietinkin, että tämä sopisi lappilaiselle äidilleni lahjaksi. Mukana arvonnassa siis!

  VastaaPoista
 10. Mukana arvonnassa. Kiinnostava arvio ja kirja!

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa ihanalta ja unenomaisen runolliselta. Mukana arvonnassa :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa, sillä haluaisin ennakkokappaleen lisäksi tämän ihan oikeana kirjana ;)

  VastaaPoista
 13. Mukana tämän upealta kuulostavan kirjan arvonnassa. :) T: Satu, sähköposti: ajatustenvirtaataijotain at gmail piste com

  VastaaPoista
 14. Tämän kirjan haluaisin ehdottomasti lukea. Toivon onnettaren potkaisevan, muuten jään lukukokemusta paitsi. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta tietystä syystä.

  VastaaPoista
 15. Minäkin jonotan yhä omaani... Oispa kivaa saada omaan hyllyyn :)

  Jaana
  jmviskari@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Mukana arvonnassa :)
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Mukana myös! flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 18. Ehdottomasti mukana! :)

  Joanniina
  joanniina@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Ehdottomasti mukana! :)

  Joanniina
  joanniina@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Olen mukana, olisi ihana saada lukea tämä kirja!
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!