keskiviikko 17. elokuuta 2016

Hyvien kulttuurihaasteiden Korot kopistenKatja Jalkanen & Aino-Maria Savolainen: Korot kopisten. Käytännön opas kulttuuriviidakkoon
Kansi: Tarja Kettunen
Kustantamo: Avain 2016
Sivuja: 168
Goodreads-tähdet: ★★ liked it

Haastan itseni (kulttuuriin liittyvä haaste) Tutustumaan Suomalaiseen nykyrunouteen.

Haastan lukijan (kulttuuriin liittyvä haaste) Katsomaan esim. kahden kuukauden välein jotain itselle vieraampaa näyttämötaide-esitystä. 

(Minna Tervamäki)

Hei! Nappasin kirjastosta mukaan bloggaajinakin tunnettujen Katja Jalkasen (Lumiomena-blogi) ja Aino-Maria Savolaisen (Amman lukuhetki) tänä vuonna ilmestyneen kulttuurioppaan Korot kopisten. Kulttuuri eri muodoissaan on jo nyt rakas harrastus, joten mietin, olisinko ylikunnossa opasta varten. Ahmin oppaan melkein yhdeltä istumalta lasta harrastuksesta odotellessani ja huomasin heti imaisevani muutaman hyvän kulttuurivinkin ja -haasteen. 

Haastan itseni Ostan lahjoiksi entistä enemmän kirjoja, teatterilippuja, kaikenlaisia elämyksiä ja teoksia. Jokainen osto on tärkeä.

Haastan lukijan Anna palautetta teoksista, jotka koskettavat sinua. Kasvata niiden yleisöä ja kannusta tekijöitä. Lähetä sähköposti kirjailijalle, tykkää näyttelijän facebook-sivusta, kehu tanssiryhmän esitystä tutullesi. Sinulla on vaikutusvaltaa. 

(Pekka Hiltunen)

Korot kopisten lähestyy aihettaan kepeästi ja viihdyttävästi. Oppaassa kurkistetaan teatterin, oopperan, baletin, kuvataiteen, musiikin, elokuvan ja museoiden maailmaan. Kovin syvälle ei teemoissa mennä, joten kirja on todennäköisesti parhaimmillaan kulttuuriharrastusta aloittelevan käsissä. Toisaalta aktiivinenkin kulttuuriharrastaja voi löytää oppaasta innostusta kulttuurielämänsä laajentamiseen. Kirjoja paljon lukeva voi innostua tutustumaan klassikkoelokuviin (aion katsoa kirjan inspiroimana Niskavuoren naiset -elokuvan) ja teatterissa aktiivisesti vieraileva voi suunnata pitkästä aikaa vaikka runouden pariin (huomasin oppaan lukemisen jälkeen tutkailevani kirjaston runohyllyä tositarkoituksella...). 

Inspiroivinta minulle olivat tunnettujen henkilöiden itselleen ja muille heittämät kulttuurihaasteet. Napakoista haasteista oli helppo ottaa koppi. Kirjasta löytyy lisäksi viihdyttäviä testejä, joiden kautta voi tutkailla omaa kulttuuri- tai lukijatyyppiään. Myös kulttuurihoroskooppi osui ja upposi. Korot kopisten -teoksesta välittyykin hyvin se, kuinka iloinen asia kulttuuriharrastus on. Kulttuurin harrastamiseen ei todellakaan tarvitse tai kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti. 

Härkä on uskollisesti mukana samoissa kansalaisopiston kevätnäyttelyn avajaisissa ja kirjallisuuspiireissä, joissa hän on ollut mukana jo vuosikymmenet. Härkä pitää perinteistä.

Korot kopisten -kirjasta on postannut myös muun muassa Kaisa Reetta (joka toteaa, että taiteen maailma on rajaton ja juuri siitä tämä kirja ihanasti muistuttaa) ja Arja (joka suosittelee teosta elämyksiä ja uusia harrastuksia etsivälle, kulttuurirohkeutta kerääville, tietoa janoaville, itsetuntemusta kasvattaville, lapsiperheiden vanhemmille, vaimon, äidin, siskon tai naisystävän lahjapakettia käärivälle). 

6 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä ihana kirja! Minutkin kirja innosti siihen, että pitäisi kokeilla myös minulle ennestään vieraita kulttuurin lajeja ja uskaltautua joskus vaikka oopperaan. Tämä tulee kyllä pysymään hyllyssä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin, että tämä olisi kiva omassakin hyllyssä. Voisi tarpeen mukaan uudelleeninspiroitua. :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Kuulostaa siltä, että pitäisi laittaa Korot kopisten varaukseen kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Ehkäpä juuri tämän oppaan ansiota, että olen menossa pitkästä aikaa katsomaan teatteria. Ja runokokoelmakin tuli rohkeasti lainattua kirjastosta. :)

   Poista
 3. Ai niin, olin kokonaan unohtanut tämän kirjan! Omat kulttuuriharrastukset vähän jumittaa tietyissä jutuissa ja aina mietin uusien asioiden kokeilemista. Jos vaikka tää kirja auttaisi siinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä oppaasta voi hyvinkin olla apua kulttuurijumitukseen. Kannattaa kokeilla! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!