Kurkistus uuteen Helsingin kaupunginmuseoon
Hei! Uudistettu Helsingin kaupunginmuseo (Aleksanterinkatu 16) avaa ovensa tänään perjantaina 13.5. klo 17. Olen odottanut museon avautumista kuin kuuta nousevaa, sillä etenkin Lasten kaupunki on perheemme lempikohteita. Pääsin kurkkaamaan ennakkoon, mitä tilassa on puuhattu ja pähkäilty meidän museokävijöiden pään menoksi. Ovien takaa löytyy kaikille avointa oleskelutilaa, näyttelyitä ja entistä enemmän toiminnallisuutta. Lasten lisäksi myös aikuiset pääsevät sukeltamaan Helsingin historiaan lähes kirjaimellisesti. Lopputuloksena on monipuolisesti mieltä virkistävä, yhdellä oven avauksella useaan kohteeseen johdattava museokokonaisuus. 

Senaatintoria vastapäätä sijaitsevan museon yksi mieleenpainuvimmista uutuuksista on Aikakone. Matka menneisyyteen alkaa laittamalla kasvoille virtuaalilasit ja korville kuulokkeet. Hetken päästä ympärille lävähtävä virtuaalitodellisuus on niin aidon tuntuinen, että kiljuin, vaikka järjellä tiesin yhä olevani turvallisesti museossa. Mitään erityisen pelottavaa ei Aikakoneessa kuitenkaan koe, vaan laite sopii kaikille. En paljasta virtuaalimatkasta sen enempää. Kannattaa mennä kokeilemaan! Vinkiksi vielä, että virtuaaliympäristöstä toiseen pääsee katsomalla maisemassa näkyvää palloa. Melkoista teknologiaa. 

Toinen tunteita herättävä kohde on Museum of Broken Relationships. Ihmisten erotarinoista ja erosta muistuttavista tavaroista koostuva näyttely nosti palan kurkkuun. Minut yllätti positiivisesti, että mukaan on otettu seurustelusuhteiden katkeamisten lisäksi tarinoita rakkaan lemmikin menetyksestä ja ystävyyssuhteiden karikoista. Näyttely on helposti samaistuttava, sillä harvalla nämä asiat menevät kuin Strömsössä. 

Lasten kaupunki on pitkälti sama tuttu ja hyväksi havaittu lapsiperheiden riemastuttaja kuin ennen uudistusprosessia. Nyt omien eväiden syömiselle on komea tila 1700-luvun kristallikruunuineen ja rekvisiittaa on enemmän tarjolla. Museossa nähdäänkin varmasti entistä enemmän pukuleikkejä. Oma toiveeni olisi, että tilassa olisi lisäksi pysyvä askartelumahdollisuus (esim. perinteisen paperinuken valmistamista tai muuta paikan henkeen sopivaa). 

Museon pysyvä näyttely Helsingin valitut palat tarjoaa muun muassa rauhoittavan tuokion 1950-luvun asunnossa ja jukeboxin, josta voi soittaa tuttuja kipaleita eri vuosikymmeniltä. Erikoislaatuisin ja hieman hätkähdyttäväkin on pieni takaa löytyvä osio Rikospaikka Helsinki, joka tutustuttaa Helsingissä tapahtuneisiin rikoksiin. Onneksi alue on hieman syrjässä, sillä esillä on muutamia rikospaikkakuvia, jotka eivät sovellu lapsille ja heikkohermoisimmille. 

Odotukset uuden museon suhteen olivat korkealla enkä joutunut pettymään. Lähdemme ehkä jo illalla uudelle kierrokselle, joten paikasta löytyy vetovoimaa. Ovet avautuvat parin tunnin päästä ja pysyvät auki avajaisten kunniaksi seuraavat 24 tuntia. Nyt voikin suunnata vaikka yölliselle museoretkelle. Helsingin kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy

Kommentit

 1. Minäkin olen odottanut innolla tämän uudistuneen museon avautumista. Ihan emme avajaisiin pääse, mutta viimeistään kesällä käydään katsomassa miltä museossa näyttää.

  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, mielenkiintoinen paikka. Saa nähdä, jaksammeko vielä tänään käydä piipahtamassa museossa. Veikkaan, että lapset ihastuisivat erityisesti virtuaalitodellisuuteen. Kivaa viikonloppua! :)

   Poista
 2. Kiitti vinkistä!Täytyypä käydä joskus Hesan reissulla katsastamassa ko. paikka.

  VastaaPoista
 3. Kiva kun kesäksi aukeaa ihan keskustaan uudistettu retkikohde lapsille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kaupunki on mainio sateisen kesäpäivän retkikohde. Ja tuossa pysyvässä näyttelyssä (Helsingin valitut palat) on myös kiinnostavaa nähtävää lapsille (ja kuultavaa, jos innostuu soittamaan jukeboxia). :)

   Poista
 4. Kuulostaa tosi kivalta! Pyörimme noilla nurkilla viikko sitten ja kuikuilin toiveikkaana, josko museo oli jo auennut, mutta se olikin tänä viikonloppuna vasta :) Tuonne pitää suunnata jossain välissä!

  Kiitos esittelystä ja ihanaa viikonloppua, Leila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista Maria ja mukavaa viikonloppua teidän perheelle! :) Tuolla kannattaa tosiaan käydä tutkimusretkellä. :)

   Poista
 5. Kävimme tänään Lasten kaupungissa. Ihan loistava paikka sateiseksi (tai aurinkoisemmaksikin) päiväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Todella kivaa, että keskustassa on taas takuuvarma ilmaiskohde perheen pienimmille. :)

   Poista
 6. Tätä on niin paljon kehuttu ja hehkutettu jo etukäteen, että onhan tämä koettava. Taidan jättää vierailun kuitenkin syksylle, niin samalla reissulla pääsee katsomaan Ateneumiin saapuvan Modiglianin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että tykkäilet. :) Tuo Museum of Broken Relationships jatkaa matkaansa maailman ympäri 11.9. mutta muut kohteet ovat syksylläkin voimissaan. :)

   Poista
 7. Tuolla täytyy käydä, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit