torstai 24. maaliskuuta 2016

Kuukauden kierrätysasu: kevättakki kierrätyskeskuksesta


Hei! Kevät kolkuttelee jo kulman takana ja kevättakki uupui, joten askelsin Kyläsaaren kierrätyskeskukseen. Vaatepuoli on kyseisessä kierrätyskaupassa melko pieni, mutta yllätyin positiivisesti paikan takkivalikoimasta. Päädyin suorastaan tuskailemaan neljän eri takin välillä. Valitsin lopulta yläkuvassa näkyvän punaisen takin (10 e), sillä ihastuin sen makeaan väriin. 
Olen jo usean vuoden ajan ostanut omat ja lastemme vaatteet kierrätettynä. Usein kierrätysvaatteiden hankinnan takana oletetaan olevan vain edullisempi hinta, mutta omat syyni ovat monitahoisemmat.

 1. Kierrätetyissä vaatteissa ei ole enää myrkkyjäämiä. Edellinen käyttäjä on yleensä pessyt vaatteen jo niin monta kertaa, että vaate on turvallinen. Tämä on itselleni tärkeää etenkin lastenvaatteiden kohdalla.                                                                                                                
 2. Maapallo täyttyy vaatteista. Uusi vaate on jälleen yksi rasite ympäristölle. Jätettäkin merkittävämpää on vaatteen valmistuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat. Yhden puuvillakilon valmistus ahmii hurjia määriä vettä.                                                                                                
 3. Kierrätykseen päätyneet vaatteet on jo testattu edellisen käyttäjän taholta kestävyytensä puolesta. Surullisen moni uusi vaate hajoaa melko pian jo yhden ihmisen käytössä. Kierrätykseen asti kestäneet vaatteet kestävät omien kokemuksieni mukaan jatkossakin yllättävän hyvin.                                                                                                                               
 4. Valikoima on kirppareilla ja kierrätyskeskuksissa monipuolisempi. Tarjolla ei ole vain tämän päivän malleja, vaan vaatteiden leikkaukset varioivat eri vuosien ja vuosikymmenten mukaan. Myös värimaailma on monipuolisempi. Samanlaista vaatetta ei tule niin helposti vastaan. Omasta tyylistä voikin saada kierrätysvaatteilla persoonallisemman.                                
 5. Monet kierrätystahot tekevät monipuolisesti hyvää. Kierrätyksen ohessa tuotoilla tuetaan mm. työllistymistä. 

Kannattaa siis tutustua kierrätysvaatteisiin, usein yllättyy positiivisesti. Aurinkoista kevään odotusta ja hyviä kevätvaatebongauksia! 


18 kommenttia:

 1. Onnittelen hyvästä löydöstä! Onpa tosiaan suloinen väri ja kaunis siro malli. Huomioni kiinnittyy myös reilun pitkiin hihoihin, koska itsellä hihat jäävät usein alimittaisiksi.

  Kierrätys on hieno juttu. Itse osallistuin siihen juuri eilen viemällä vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä Finlaysonin myymälään, jossa he hyvittävät vielä kuun loppuun asti tietyn summan, pussilakanasta mm. 10 euroa, kun ostaa uuden tilalle. Mikä parasta, näin kerääntyneistä tuotteista kudotaan räsymattoja, jotka tulevat myyntiin myöhemmin.
  Hyvä, asiakasystävällinen kampanja! Pääsin eroon vanhoista epämukavista (Ikean pussilakanoissa ei yllättäen olekaan aukkoja ylhäällä, jotkut pyyhkeet epämääräisiä kooltaan) ja kuluneista ja sain kyläilyjä varten viemisiksi raikkaita uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hieno juttu, että vanhat liinavaatteet saavat uuden elämän räsymattona. Juuri mietin vieväni Pappalan todella vanhoja pyyhkeitä eläinsuojeluyhdistykselle eläinten alustoiksi. Mitään ei kannata heittää todellakaan pois.

   Poista
 2. Takki näyttää hyvältä päälläsi! Itselläni on jotain psyykkisiä esteitä käyttää toisten käyttämiä vanhoja vaatteita. Sen sijaan tavaroita, joista ei synny suoraa ihokontaktia voisin ostaa, kuten kirjoja. Tällä hetkellä pitäisi kuitenkin pikemmin hankkiutua eroon ylimääräisestä roinasta kuin ostaa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minulla oli ennen samanmoinen kammo kenkien suhteen mutta nykyään ostan nekin kaikki käytettynä. Ei ole ollut ongelmia (pelkään nykyään enemmän uimahalleista saatavia pöpöjä, usein turhaa sekin).

   Poista
 3. Hankin nykyisin melkein kaiken kirppikseltä. Ekoteko ja paljon halvemmaksi tulee opiskelijalle. Nykyisin kirppareilta vieläpä löytyy ihan uuttakin tavaraa hullun halvalla. Olen ollut ihan tyytyväinen facebook-kirppiksiinkin, myyjän että ostajan roolissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebook-kirppiksistä minullakin hyviä kokemuksia. Oman asuinalueen FB-kirppistä käytän aktiivisesti, kätevä noutaa hankinnat läheltä. :)

   Poista
 4. Hieno löytö! Itse olen ollut ekopaastolla ja ostelun välttely on ollut lupauslistalla jo useana vuonna. Ja olen myös huomannut, että paastot ovat tehonneet: ostan nykyisin valikoiden, laadukkaampaa - tosin sekä käytettynä että kierrätettynä - ja tarpeeseen. Omia tavaroita ja vaatteita olen yrittänyt saada kierrätykseen, mutta urakka on vielä pahasti kesken. Sen verran paljon on tullut huilluina vuosina oltua huoleton kuluttaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse olen lipsahdellut ostelemaan kirppiksiltä vähän turhaankin, mutta olen oppinut vähentämään sitäkin. Turhat tavarat ja ylimääräiset vaatteet vain ahdistavat. Vähän vahingossa taidankin olla ekopaastoilija. :)

   Poista
 5. Meillä on yleensä enemmän viety kirppareille kuin ostettu. Jotenkin en vain ehdi/osaa kierrellä. Onneksi on oma äiti, joka käytännössä puki meidän poikamme kirpparivaatteilla heidän ollessaan pienempiä. Annoin hänelle kiertoon pieneksi tulleet ja sain takaisin valikoiman isompaa kokoa :-) Nykyään ei kamalasti jää enää kierrätettävää, kun poikien jäljiltä on lähinnä riekaleet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivalta kuulostaa tuo isovanhemman suorittama kirppistely. Itse olen ostanut lapsille vaatteet nettikirppiksiltä aika isoina vaatepaketteina. Säästää aikaa ja rahaa. :)

   Poista
 6. Loistovalinta, tuossa iloisessa takissa ei tule suru puseroon!! Kierrätys on rautaa, meillä onnistuu ujuttaa miniän kirpparitempausten mukana etiäpäin. Sinulle ja läheisillesi hauskoja ja leppoisia yhdessäolon pääsiäispyhiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pähkäilin tämän ja yhden mustan takin väliltä mutta päätin, että elämässä pitää olla väriä ilahduttamassa. Toivottelen vielä oikein mukavia pääsiäispyhiä perheellenne! :)

   Poista
 7. Heippa! Eksyin blogiisi Angry Birds-puistoa koskevan postauksen kautta ja vau: meillähän kohtaa aatemaailma mainiosti! :) Jään seuraamaan blogiasi.

  Löysin itselleni takin kevääksi viikko sitten Jäähallin kirppikseltä (vihreä parka-tyyppinen 5 euroa) ja tosiaan allekirjoitan tuon kommenttisi koskien vaatevalikoiman laajuutta.

  Mukavaa pääsiäistä teille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista ja tervetuloa seurailemaan. Kävinkin heti vastavierailulla sinun kiinnostavassa blogissasi. :)

   Parka-löytösi kuulostaa mahtavalta. Jäähallin kirppis on itselläni vielä testaamatta (pelkään, että on liiankin ruuhkaista) mutta täytyy nyt ottaa asiaksi.

   Kivaa pääsiäisen jatkoa! :)

   Poista
 8. Mahtava löytö, Kyläsaaren Kiertis on mun lempparipaikka. Johtuen tuosta ilmaisosastosta. Haen sieltä lähes kaikki materiaalini, joista tuunaan kivaa. Jään seurailemaan mitä kaikkea tuleman pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Nuo ilmaisosastot ovat mainio keksintö, pääsee mahdollisimman moni juttu kiertoon. :)

   Poista
 9. Minulla sama harrastus :) ostan joko alelaareista todella halvalla tai kirppareilta kaikki vaatteet itselleni ja kolmelle lapselleni. Välillä minua vain ärsytttää kun ihmiset pyytää käytetystä kalliimpaa hintaa kuin millä kaupasta saa uuden suht vastaavan. Tälläinen elämän tyyli vaatii vain hieman enemmän aikaa kuin kaupasta uuden hakeminen mutta se kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava harrastus ja elämäntyyli. :) Olen omalla kohdallani hieman yllättäin huomannut, että minulle jää usein jopa enemmän aikaa, kun en haahuile ostoskeskuksissa. Suosin kylläkin laiskana nettikirppisten vaatepaketteja itselle ja lapsille. Kerralla vaatteet todella pitkäksi aikaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!