Nautinnollinen Muukalainen
Etsin varovasti rakennuksen seinää, mutta tapasin pelkkää ilmaa. Samassa sääreni osuivat lattialla makaavaan hahmoon, ja rojahtaessani pää edellä lattiaan päästin pelästyneen huudon, joka kajahteli vanhassa kivirakennuksessa. Hahmo pyörähti lattialla, päästi hänkin pelästyneen äännähdyksen ja tarttui minua lujalla otteella käsivarsista. Havaitsin kookkaan miehen pitelevän minua itseään vasten ja tunsin hänen hengityksensä korvassani. "Kuka sinä olet?" henkäisin ja vetäydyin kauemmaksi. "Ja mitä sinä täällä teet?" Kuultuaan ääneni näkymätön ahdistajani hellitti otteensa. "Mää voisin kysyä samaa sulta, sassenach", sanoi Jamie MacTavishin matala, soinnukas ääni. Huokaisin helpotuksesta ja rentouduin hiukan.
Diana Gabaldon: Muukalainen
Alkuteos: Outlander, 1991
Suomentanut: Anuirmeli Sallamo-Lavi
Kustantamo: Gummerus, 2015 (6. painos)
Sivuja: 825
Goodreads-tähdet: ★★★★★ it was amazing
Hei! Kaverini lappoi jokin aika sitten syliini kolme osaa Diana Gabaldonin Matkantekijä-kirjasarjasta. Arvasi että tykkäisin. Ja aivan oikein arvasikin, sillä yli 800-sivuinen aloitusosa hujahti käsissäni. Edes kammoamani pieni tekstikoko ei hidastanut lukutahtiani. Muukalainen vei mukanaan. Olin aina illan lähestyessä onnellinen tietäessäni pääseväni taas nautinnollisen tarinan pariin.
Hei! Kaverini lappoi jokin aika sitten syliini kolme osaa Diana Gabaldonin Matkantekijä-kirjasarjasta. Arvasi että tykkäisin. Ja aivan oikein arvasikin, sillä yli 800-sivuinen aloitusosa hujahti käsissäni. Edes kammoamani pieni tekstikoko ei hidastanut lukutahtiani. Muukalainen vei mukanaan. Olin aina illan lähestyessä onnellinen tietäessäni pääseväni taas nautinnollisen tarinan pariin.
Juonen juju on aikahyppy. Kirjan päähenkilö päätyy vuodesta 1945 vuoteen 1743 skotlantilaisen kivikehän kautta. Sota-ajan karaisema sairaanhoitaja Claire on aiemmista kokemuksistaan huolimatta järkyttävän mullistuksen äärellä. Toiseen aikaan jäävät aviomies Frank, monet mukavuudet ja moderni terveydenhuolto. Ei ihme, että Claire pyrkii epätoivoisesti kivikehän kautta takaisin omaan aikaansa. Kun kohdalle osuu murhasta väärin perustein etsintäkuulutettu komea Jamie, muuttuu päätös hankalammaksi. Valitako turvallinen elämä englantilaisen Frankin kanssa vai kiihkeä mutta vaarallinen, pakomatkan ja taistelujen täyttämä tulevaisuus ylämaalaisen Jamien seurassa?
Muukalainen on koukuttavaa kerrontaa alusta loppuun. 1700-luvun Skotlanti avautuu kirja sivuilta rehevästi. Kirja on kiinnostava kurkistus historiaan, mutta sen parasta antia on mielestäni ehdottomasti Clairen ja Jamien rakkaustarina. Muukalainen onkin ihanaa hömppää. Skotlannin maisemien lisäksi henkilöhahmot heräävät eloon lukijan silmien edessä. Erityisesti Jamien hahmosta on luotu vetoava. Mies on komean ulkomuotonsa lisäksi luonteeltaan ritarimainen ja oikeamielinen. Oikea sydäntenmurskaaja siis.
Aivan purematta en kirjaa kuitenkaan niellyt. Oliko tarkoituksena tuoda esille historiassa ilmennyttä asennetta vai mikä on ollut Gabaldonin motiivina, mutta homoseksuaalisuus tuodaan kirjassa esiin hyvin negatiivisessa valossa. Kirjan pääpahis on väkivaltainen homoseksuaali. Vastenmielisen henkilön ohessa myös seksuaalinen suuntautuminen tuntuu saavan osansa demonisoimisesta, toivottavasti vahingossa. Joka tapauksessa tämä toi kirjaan ikävän konservatiivisen vivahteen. Myös heteroseksuaalisuuden käsittely tuntuu kirjassa rajoittuneelta.
Kokonaisuudessaan kirja saa kuitenkin hämmästelemään, miten jollakin voi olla tällainen lahja tarinankerronnan saralla. Romaani on pullollaan taiturimaista tapahtumien, henkilöiden ja ympäristön kuvailua. Kirja kuljettaa irti arjesta aivan toiseen maailmaan. Muukalainen onkin viihteen- ja romantiikannälkäiselle oiva herkkupala.
Muukalainen on kirja, joka jakaa mielipiteet. Notko, se lukeva peikko pettyi, kun taas Sara / p.s. rakastan kirjoja totesi kyseisen romaanin olevan yksi parhaista koskaan lukemistaan kirjoista.
Olen lukenut koko sarjan (sen, mitä siitä on suomennettu) + pari muuta sarjaan liittyvää kirjaa. Nämä ovat nimenomaan ihanaa hömppää! Vaikka kirjat oat paksuja, ne lukee hetkessä. Mielestäni tämä ensimmäinen kirja oli paras, tv-sarjankin katsoin viime kesänä, vaikka muuten en ohjelmia katsokaan.
VastaaPoistaSaa nähdä kuinka monta osaa tulee ahmittua. Toinen osa on jo hyvässä vauhdissa. Huomasin juuri Matkantekijää googlaillessani tv-sarjan alkavan pyöriä uusintana 11.2. alkaen. Täytyypä katsoa.
PoistaTämä on huikean ihana sarja ja tv-sarja oli todella hyvä :) Ja siihenkin on tulossa jatkoa :)
VastaaPoistaMinutkin tämä kirjasarja on temmannut mukaansa. Ahmin jo toista osaa. Täytyypä katsoa myös tv-sarja, joka näyttäisi ensimmäisen kauden osalta tulevan uusintana 11.2. alkaen. Ja kesällä ilmeisesti tulossa sitten kakkoskausi. :)
PoistaKonservatiivisesta perhetaustasta oleva Gabaldon on sanonut, että pääpahis ei ole homo. Aiheesta on ollut runsaasti keskustelua, ja sitä on ollut mielenkiintoista seurata, vaikka tuskin tartun sarjaan ihan lähiaikoina. Enpä tiedä, se mitä olen mainitsemastasi henkilöstä lukenut, niin tuntuu aika omituiselta tuo kirjailijan väittämä. Toinen samantyyppinen henkilö mainitaan vain lyhyesti, ja hänestähän kerrotaan vain, että on pääpahiksen jengissä mukana ja pitää nuorten miesten raiskaamisesta. Eli näistä kahdesta asiasta pitäisi sitten päätellä, että kyseinen henkilö on pahis.
VastaaPoistaToinen keskustelua herättävä asia on ollut jatkuva raiskauksen uhka, eli suurin piirtein joka toinen vastaantulija haluaa raiskata Clairen. Tarkoititko tätä heteroseksuaalisuuskommentilla?
Koko sarja tekee jotenkin jo lukematta epämukavaksi, mutta ehkä joku päivä täytyy tsekata mistä on kyse, jotta voin sitten asiasta paremmin keskustella. Hyvä juttu joka tapauksessa, että näitä asioita otetaan esiin, vaikka sarja onkin kevyttä viihdettä!
Kiitos valottavasta kommentistasi! Ei yllätä tuo mainintasi Gabaldonin konservatiivisesta perhetaustasta. Se kyllä kuultaa kirjasta mielestäni läpi (en tiennyt hänen taustastaan enkä siitä, että kirja on herättänyt laajemminkin keskustelua pääpahiksen seksuaalisesta suuntautumisesta).
PoistaToinen itselle särähtänyt juttu oli, että Claire jollain tapaa lopulta hyväksyy aviomiehensä suorittaman pieksennän (Jamie pieksää Clairen rangaistukseksi). 1700-luvulla se oli ehkäpä tavanomaista mutta silti tuntui perheväkivallan näkökohdat mielessä arveluttavalta. Kenelläkään ei ole oikeutta pieksää ketään mistään syystä.
Heteroseksi on kirjassa hyvin perinteistä. Claire ohjastaa Jamieta, että lähetyssaarnaaja-asento on ns. oikea asento harrastaa seksiä. Tuli vain vibat, että tämä on kirjailijan omakin kanta asiaan. ;)
Suurimmaksi osaksi kirja on kuitenkin vaaratonta ja viihdyttävää hömppää. Silti hyvä, että asioita nostetaan esiin.