sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Arvonta (suoritettu): Uskonko - hyvät, huonot uskomukset

Jokin aika sitten joukolle ihmisiä kerrottiin, että viimeaikaisten tutkimusten valossa stressi on hyödyllistä. Stressin aiheuttamat kielteiset vaikutukset vähenivät hetkessä, vaikka tutkimustulos oli tuulesta temmattu.

Saku Tuominen & Annamari Heikkilä: Uskonko
Ulkoasu: Hennamari Asunta
Kustantamo: Otava 2016
Sivuja: 141
Goodreads-tähdet:  really liked it

(Kirja saatu kustantamosta)Hei! Saku Tuomisen ja Annamari Heikkilän Uskonko hämäsi nimellään. Luulin kirjan pohtivan uskontoon liittyviä asioita. Kirja hipaisee myös jumaluskoa mutta pohjimmiltaan ollaan erilaisten maallisten uskomusten äärellä. Uskonko valottaa, miten vahvasti uskomuksemme voivat toimia niin itseämme vastaan kuin omaksi hyödyksemme. 

Kolmeen osaan jaettu kirja tutkailee uskomuksia esimerkkien ja teorian kautta yhdistäen lopulta kolmannessa kaksi edellistä. Itselleni antoisinta oli kirjan ensimmäinen osa Käytäntö. Olisin voinut lukea kokonaisen kirjan verran elävän elämän esimerkkejä erilaisista tuhoavista ja rakentavista uskomuksista. Esimerkkien kautta uskomusten laajuus tulee hätkähdyttävällä ja herkullisella tavalla esiin. Myös osassa Teoria uskomuksia käsitellään pitkälti esimerkkien kautta.

Monien asiantuntijoiden mielestä yksi tärkeimpiä ihmisen luovuuteen vaikuttavia asioita on se, että ihminen uskoo olevansa luova. 

Kirjan avulla on mahdollista tunnistaa omat haitalliset, jarruttavat uskomukset ja opetella pääsemään niistä eroon. Kuten yleensäkin huonojen tapojen kanssa, negatiivisten uskomusten karistaminen ei ole helppoa. Paremmin toimii hedelmällisen uskomuksen istuttaminen tuhoavan uskomuksen tilalle.

Kirja ei onneksi lupaile helppoja ratkaisuja, vaan painottaa tekojen merkitystä. Usko asiaan ei vie minnekään ilman konkreettisia toimia. Samoin oli virkistävää, että esimerkkien joukkoon on otettu tapaus, jossa negatiivisesta uskomuksesta huolimatta asiat etenivät ja esimerkki, jossa vahvinkaan usko ei tee kaikista NHL-tähtiä.

"Kestää vielä vuosia, ennen kuin naisesta tulee tässä maassa pääministeri. Se ei tule tapahtumaan minun elinaikanani."

Näin sanoi Margaret Thatcher vuonna 1974.

Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1979, Margaret Thatcher valittiin Ison-Britannian pääministeriksi. Hän toimi virassa yhtäjaksoisesti vuoteen 1990 saakka ja oli lopulta maansa pitkäaikaisin pääministeri 1900-luvulla. 

Kirjasta välittyy, kuinka merkittävää uskomukseen aidosti uskominen on. Muiden sanahelinä tai itse itsellemme suorittama katteeton toistelu ei toimi. Uskomuksen synty vaatii uskottavan toteajan tai taustalleen onnistumisia, jotka toimivat uskomusta vahvistavana tekijänä. 

Koska kirjan yhtenä tehtävänä on auttaa tunnistamaan väärät uskomukset, kysyin kirjan julkistustilaisuudessa, onko katteettomat uskomukset siis syytä jättää taakseen. Tuominen ja Heikkilä totesivat, ettei itselle hyödyllisistä uskomuksista todellakaan ole tarkoitus luopua. Uskomuksia kannattaa päinvastoin käyttää omaksi hyödykseen. 

Uskonko toi mieleeni pari itselleni merkityksellistä uskomusta, joita en ole aiemmin tunnistanut uskomuksiksi. Olen ajatellut niitä vain jonkinlaisina kehuina. Äitini totesi ollessani noin viisivuotias, että minusta tulisi isona varmasti hyvä äiti. Hänen uskomuksensa siirtyi tuona hetkenä minuun, ja siitä lähtien uskoin mahdollisuuteeni olla hyvä äiti. Vaikken ole äitinä täydellinen, on tuo toteamus kulkenut mukanani. Uskon sen auttaneen minua toteuttamaan hyvää vanhemmuutta. 

Toinen minulle pienenä siirtynyt uskomus on usko tyttöjen kyvystä olla aivan yhtä lahjakkaita matematiikassa kuin pojat. Tämä myös toteutui omassa suhteessani matematiikkaan. Uskon, että negatiivinen uskomus tyttöjen muka heikommasta matemaattisesta kyvystä on vielä tänäkin päivänä vaikuttamassa tyttöjen ja naisten tekemiin valintoihin koulutuksensa ja uransa suhteen. Tällainen vahingollinen uskomus olisikin syytä heittää kollektiivisesti menemään. 

Olisiko Uskonko lipsahtanut tietokirjamaisuudesta pois, jos kirjassa olisi ollut muutama kirjailijoiden oma kokemus uskomusten vaikutuksesta elämäänsä? Ne olisivat minusta olleet herkullinen lisä kirjaan. Kolmas osa, joka yhdistää kaksi ensimmäistä, tuntuu hieman edellisten osien toistolta. Kolmanteen osaan olisikin voinut ottaa mukaan vielä jonkin erilaisen lähestymistavan kuten kirjoittajien oman suhteen uskomuksiin.

Uskonko on nopealukuinen teos mutta antaa runsaasti pohdittavaa oman elämänsä ja uskomustensa suhteen. Vanhempana se toimii myös hyödyllisenä apuvälineenä pohtiessa, miten voisi uskottavasti vahvistaa lasten uskoa itseensä.

Arvon tämän kerran luetun teoksen eteenpäin. Osallistu arvontaan jättämällä maininta osallistumisestasi kommenttiboksiin. Kaikki voivat osallistua ja jokainen saa yhden arvan. Suoritan arvonnan keskiviikkona 10. 2. klo 18. Kannattaa osallistua! 

Uskonko-teos on arvottu ja onni suosi viidentenä kommentoinutta Niina T.:tä. Onnea! Laitathan minulle osoitteesi tulemaan meiliini pihinainen(at)gmail.com niin lähetän kirjan matkaan. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

36 kommenttia:

 1. TÄNNEKKÖ viesti arvontaan osallistumisesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri TÄNNE. :) Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
  2. Ehdottoman mielenkiintoinen kirja. Osallistun arvontaan.

   Poista
  3. Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 2. Mukana arvonnassa.

  Eleni

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa mielenkiintoiselta!
  Minäkin erehdyin nimenperusteella luulemaan tätä hengelliseksi - tai ainakin hengellisyyttä pohtivaksi - kirjaksi.
  Mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen opus. :) Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 4. Tämähän vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta teokselta. Sopii hyvin viimeaikaisiin havaintoihin ihmisten huonosta medialukutaidosta ja kritiikittömyydestä - ilmiö, jolle olen pyöritellyt silmiäni kauhistuneena. Mukana arvonnassa siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja ottaa ajankohtaisesti (tai ainakin tuntuu, että juuri nyt on ollut erityisesti tarvetta kriittiselle ajattelulle) kantaa mainitsemiisi asioihin. Aika kritiikittömästi uskomme mm. poliitikkojen lausuntoja talouden kehityksestä (itsekin huomannut uskomuksen tarttuneen itseeni, vaikka faktapohjaa ei tilastojen perusteella olisikaan). Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista, osallistun arvontaan :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen aihe. Mukana taas ollaan :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 8. Mukana arvonnassa: teppo.nurminen(at) elisanet.fi

  VastaaPoista
 9. Eikös tuosta ole tehty tutkimuksiakin, miten vaikuttaa lapsen oppimiseen, jos esim. kotona kerrotaan, että matikka ei ole vahvin alueesi, ei se mitään, äitisikään / isäsikään ei osannut koskaan sitä hyvin. Tässä juuri istutetaan lapseen negatiivinen uskomus, ettei hän osaa.
  Mielenkiintoinen kirja! Samaa mieltä kanssasi myös tuosta että kirjoittajat olisivat voineet lisätä muutaman omakohtaisen kokemuksensa mukaan.

  Mukana ollaan <3
  countryannieliving@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Ja kun mietitään vielä sitä, kuinka latistava uskomus on aina vahvempi vaikutuksiltaan kuin positiivinen (uskomme paljon helpommin negatiivisia kommentteja ja ajatuksia), niin meidän vanhempien olisi todella syytä välttää kielteisten ajatusten istuttamista lapsiimme. Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 10. Jos oikein uskoo, asia toteutuu. Mukana.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoo ja tekee uskomiaan juttuja, niin ainakin suunta on oikea: eteenpäin. :) Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 11. Mukana ja jos voitan, luen ensin itse ja annan sitten historiaa lukevan esikoisen pähkäiltäväksi.

  VastaaPoista
 12. Mukana!
  Mielenkiintoinen kirja ja aihe.

  VastaaPoista
 13. Mukana arvonnassa. Kukapa ei pähkäilisi näitä asioita?
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Ensimmäinen pidempi kommenttini ei tainnut tulla läpi :S Mutta olen tosiaan huomannut negatiivisen ja positiivisen ajattelun vaikutuksen omaan suoriutumiseeni elämässä ja olisi erittäin mielenkiintoista lukea aiheesta!
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Kiinnostava ja mielenkiintoinen kirja. Mukana arvonnassa!
  t.Tiina
  tiinperk@gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!