perjantai 22. tammikuuta 2016

Vilnan Užupis - mikrovaltio, joka tekee onnelliseksi


Hei! Vierailimme Liettuan reissullamme ensimmäistä kertaa mikrovaltiossa. Vilnan kaupunginosa Užupis julistautui itsenäiseksi vuonna 1997 ja on siitä lähtien omannut muun muassa presidentin (runoilija/muusikko/ohjaaja Romas Lileikis) ja oman lipun. Paljon muuta tavallista ei tässä pikkuruisessa valtiossa olekaan. 
Vanhankaupungin kyljessä sijaitseva alue on varsin boheemi ja taiteilijoiden suosiossa. Hieman resuiselta näyttävien rakennusten sisältä löytyy taiteilijoiden työhuoneita ja kahviloita. Kadun varrelta bongaa heti gallerian.Vilnan vanhastakaupungista on helppo piipahtaa Užupisen puolella kulkemalla lyhyt silta Vilnia-joen ylitse. Mikrovaltiosta on kuulemma mahdollisuus saada jopa leima passiin muistoksi, mutta emme huomanneet paikkaa. Tämä ja paljon muuta mielenkiintoista olisi varmasti löytynyt maksuttomalla kävelykierroksella, jonka aikana vilnalaiset opiskelijat tutustuttavat matkailijat kiinnostaviin kohteisiin tippiä vastaan. Tällä kertaa kierros jäi harmillisesti itseltä välistä.


Paikan perustuslaki on oma sympaattinen erikoisuutensa. Perustuslaki löytyy Paupio-kadun varrelta useille kielille käännettynä ja pitää sisällään 41 kohtaa. Artikloista kuultaa kielloista ja yhdenmukaistamisesta kärsineiden kansalaisten kaipuu vapauteen. Humaanin ja paikoin varsin humoristisen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus olla ainutlaatuinen sekä oikeus erehtyä ja itkeä. Kissaihmisenä erityisesti kohta kissan ei tarvitse rakastaa omistajaansa, mutta hädän tullen sen pitää auttaa tätä sai hymyn huulille. Listaa lukiessa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle ja onnelliseksi, vaikka perustuslain mukaan jokaisella on myös oikeus olla onneton.


Surullisesta menneisyydestään huolimatta (alueen juutalaiset surmattiin Hitlerin käskystä ja neuvostoaikana alue oli puolestaan lähes kokonaan ränsistynyt) Užupis kansalaisineen elää vapaana ja kuin virne kivisessä suupielessään. Atmosfäärilleen sopivasti valtio viettää itsenäisyyspäiväänsä jälleen tulevana aprillipäivänä. Kauan eläköön Užupis!

Lue myös postaukseni Vilnan Lelumuseosta ja KGB-museosta8 kommenttia:

 1. Siistiä! Tulee vähän mieleen Viron kaakkoiskulmassa oleva Setomaa, joka julistautuu kerran kesässä päiväksi omaksi kuningaskunnakseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella siisti paikka, ihan ykköspaikka. :) Kuningaskunnaksi julistautuminen kuulostaa myös asialliselta. Nyt pitäisi Suomeenkin saada jotain vastaavaa. :)

   Poista
 2. Heh :D Kuulostaa hauskalta :) Liettuassa olisi kiva käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkamme perusteella suosittelen Liettuaa ja Vilnaa lämpimästi! Kulttuurista kiinnostuneille löytyy kaupungista paljon helmiä. Ja vanhakaupunki on tietysti jo itsessään nähtävyys.:)

   Poista
 3. Pidän kovasti Vilna-postauksistasi! Meillä on tämä matkalistalla, ja kun suunnitelmasta tulee totta, niin palaan ehdottomasti tänne katselemaan vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Suosittelen Vilnaa lämpimästi, on kiehtova ja värikäs kulttuurikaupunki. Vilnan jälkeen Helsinki on tuntunut hieman jähmeältä. Reissu antoikin mukavasti inspiraatiota. :)

   Poista
 4. Kuulostaapa kiinnostavalta kohteelta! Jos joskus tänne pääsen, muistan vinkkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos tuonnepäin suunta käy. Ja järjestetyllä kävelykierroksella paikasta saisi varmasti vielä paljon enemmän irti. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!