keskiviikko 20. tammikuuta 2016

DocPointin neljä kiinnostavinta naisdokumenttia

 © Mei VisionsHei! DocPoint pyörähtää käyntiin ensi maanantaina ja tarjoilee dokumenttielokuvia koko viikon ajan (25.-31.1.). Kattaus on tänäkin vuonna monipuolinen ja elokuvia löytyy kantaaottavista tunnelmoiviin, koskettavista humoristisiin ja kotimaisista kansainvälisiin. Koska valikoiman äärellä iski suoranainen runsaudenpula, päätin tutkailla elokuvia teema edellä. Ensimmäisenä esittelyssä neljä naisdokumenttia, jotka haluaisin nähdä.Tora Mårtensin ohjaama Martha ja Niki on dokumentti Martha Nabwiresta ja Niki Tsapposista, jotka voittivat ensimmäisinä naisina Juste Debout-katutanssikilpailun. Afrikasta Ruotsiin muuttaneilla ystävyksillä on yhteinen intohimo mutta erilaiset taustat. Niki on adoptoitu maahan pienenä ja Martha on saapunut Ugandasta vasta teininä. Kumpi kipuilee taustaansa enemmän kun rinnakkain ovat adoptoitu ja maahanmuuttaja? Voiko juurettomuuden tunne murtaa kaksikon ystävyyden? Ihmissuhdekuvauksen lisäksi luvassa on varmasti aimo annos kuplivaa hiphop-tanssia. Elokuvan trailerista saa esimakua.
DocPoint tunnetaan erityisesti uunituoreista dokumenttielokuvistaan mutta joukkoon mahtuu myös vanhempaa materiaalia. Seppo Rustaniuksen ohjaama Punaiset esiliinat on valmistunut jo vuonna 1997. Dokumentti kertoo naisista, jotka liittyivät punakaartiin ja osallistuivat sisällissotaan vuonna 1918. Vuosikymmeniä vaiettuna pysynyt aihe saa dokumentissa äänen sotaan osallistuneilta naisilta itseltään. Tiedossa on todennäköisesti koskettavia kertomuksia, sillä punakaartiin liittyneitä naisia kohdeltiin usein vielä ankarammin kuin miehiä.

 Punaiset esiliinat
Fatima on ensimmäinen nainen, jonka kamelit osallistuvat kauneuskilpailuihin Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Edelläkävijän rooli ei ole helppo ja vastassa on monenlaista asennetta. Onneksi Fatima tuntuu olevan nainen, joka kulkee rohkeasti omaa polkuaan ja raivaa tietä muille. Dokumentin on ohjannut Nujoom Alghanem.

Nearby Sky


Rokhsareh Ghaem Maghamin ohjaus kertoo nuoresta afganistanilaisnaisesta, joka on paennut Iraniin toteuttaakseen unelmansa rap-laulajana. Kantaaottavissa kappaleissaan Sonita vastustaa pakkoavioliittoja, jollainen odottaa myös häntä Afganistanissa. Riittävätkö rahat, lahjat ja usko tulevaisuuteen vai kokeeko Sonitakin monen ystävänsä tavoin kohtalon vanhemmalle miehelle myytynä morsiamena?


 Sonita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!