torstai 7. tammikuuta 2016

Arvonta (suoritettu): Happotesti
Kalle Lähde: Happotesti
Kustantamo: Otava, 2016
Sivuja: 269
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kirja saatu kustantamosta)

Kaivan keittiön laatikosta korkkiruuvin ja alan kiertää sitä pullonsuusta sisään. Korkki murenee samaa tahtia kuin terä siihen uppoaa. Minulle nousee hiki, miten helvetissä kaikki on niin vaikeaa. Lyön kuulakärkikynällä korkin pullon sisään, mutta kun yritän ottaa maistiaiset, korkki tukkii pullonsuun uudestaan. Pidän kynää pullossa ja lirutan viiniä isoon juomalasiin. Olen selvästi asiantuntija mitä viineihin tulee.

Hei! Happotesti-romaanin imaisee nopeasti kuin kirjan päähenkilö minttushottinsa. Tarinaa ei vain voi jättää kesken, vaikkei sukellus alkoholistin mielenmaisemaan ruusuista luettavaa olekaan. Viinalla läträävän päähenkilön mukana matkataan pirssin etupenkillä, juodaan pullollinen vanhaa lakkalikööriä, tuhotaan vahingossa omaisuutta, poltetaan rahaa, liataan paikat eritteillä, uskotaan omaan potentiaaliin mahtipontisesti ja vajotaan maan alimpaan rakoon itsesäälin syövereissä. Kaiken tämän on Kalle Lähde paketoinut esikoisteoksessaan nasevan huomoristiseen tekstipakettiin.

Happotesti on kertomus keski-ikäisestä miehestä, jonka elämä on tullut vedenjakajaan alkoholiongelman takia. Työt ovat loppuneet ja sairaanhoitajana toimiva vaimo ei enää uhkaile vaan on viimein toteuttamassa avioeroaikeensa. Vaikka kaikki tuntuu tuhoutuvan henkistä ja fyysistä terveyttä myöten, mies ei laske itseään juopoksi. Hänhän on tyylikkäästi pukeutuva mieshenkilö ja omasta mielestään kaukana muista kuppiloiden vakioasiakkaista. Ehkäpä 12. katkaisuhoito ratkaisisi ongelmat. Sen jälkeen voisi vain maltillisesti maistella olusen pari...

Kirjan kirjoittanut Lähde on raitistunut alkoholisti, joten odotin kirjalta jonkinlaista kehitystarinaa. Kertomus tuntui jäävän ennakko-odotusteni vuoksi kuin kesken. Toisaalta kirjan tasainen rällääminen paljastaa, kuinka monet tahot mahdollistavat juomisen jatkumisen. Baarissa voi avata piikin, taksikuski käy viinaostoksilla puolesta, katkolle pääsee aina uudestaan, rauhoittavia määrätään helposti ja vaimokin on vuosikaudet jemmannut muutaman varaoluen sekä antanut rahaa. Vastuu lopettamisesta on alkoholistilla itsellään mutta mieleen hiipi kirjaa lukiessa siltikin ajatus itsetuhoisen toiminnan pysäyttämisestä. Alkoholismiin sairastunut perheenjäsen voi viedä muutkin taloudelliseen tuhoon, henkisistä vahingoista puhumattakaan. Tilinkäyttöoikeuden rajoittaminen tai muunlainen kevyt holhouksenalaisuus eivät alkoholismiin sairastuneen kohdalla olisi mielestäni välttämättä liioittelua. Alkoholismi on sairaus, jonka jatkumiselle on nykyisellään tarjolla vaarallisen hedelmälliset olosuhteet.

Happotestistä on blogattu ainakin näissä blogeissa:

Osallistu tämän kerran luetun kirjan arvontaan ilmaisemalla osallistumisesi kommenttiboksissa. Jokainen osallistuja saa yhden arvan. Suoritan arvonnan jo sunnuntaina 10.1. klo 18. 


Arvonta suoritettu! Kirjan voitti kuudentena kommentoinut sikurina, onnea! 

36 kommenttia:

 1. Kiinnostavan kuuloinen kirja, kun nuita alkkiksia omassakin suvussa on! Osallistun siis arvontaan :)

  VastaaPoista
 2. Hei,olen juuri löytänyt blogisi ja tykästyin heti! Luen paljon,laidasta laitaan ja tyylistä toiseen. Tänään käsillä "Rikasta elämää" =) Ja kyllä, osallistun arvontaan, kirjan aihe varmaan koskettaa jostain näkökulmasta jokaista, niin rankka aihe kuin onkin :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista ja tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 3. Hei ihan huippu palkinto, olen jo jonkin aikaa halunnut lukea tuon kirjan! Mukana ollaan siis ehdottomasti ja kiitos kivasta blogista.
  - Karamelli / cupido.maxi(at)gmail.com

  VastaaPoista
 4. Tämä kiinnostaa, haluaisin lukea kirjan.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Mikä sattuma, sillä ihan hetki sitken luin Kirsin blogista postauksen tästä kirjasta ja kiinnostukseni heräsi välittömästi. Kirja kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja kattavalta, vaikka kertookin jopa synkästä aiheesta. Alkoholismi on itselleni loppujen lopuksi vielä melko tuntematon aihe, ja uskon tämän kirjan avaavan sitä hienosti. Toivotaan, että onni potkaisee uuden vuoden kunniaksi.
  hanna1.purr@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Vaikuttaa lukemisen arvoiselta :) Mukana arvonnassa.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 7. Mukana, tämän tahtoisin lukea! :) kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Mukana arvonanssa! :)

  T: Annika (annika@esajokinen.net)

  VastaaPoista
 9. Tästä luinkin tuolta Kirsin Book Clubista, joten kiinnostaa!
  tiinatsi@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta kirjalta, en ollut tuosta kullutkaan.
  Mukana ollaan:)
  countryannieliving@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Mukana arvonnassa. hippu@outlook.com

  VastaaPoista
 12. Todella lupaava kirja ainakin kuvauksen perusteella, joten mukana ollaan kisaamassa kirjasta :>

  VastaaPoista
 13. Otteet kirjasta ovat olleet mielenkiintoisia, rehellisiä, suoria ja kieleltään soljuvia. Mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on todella naseva ja soljuva tekstiltään. Aivan oikean kuvan olet siis otteista saanut. Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 14. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, joten ehdottomasti mukana arvonnassa :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Osallistun arvontaan. Olen työskennellyt päihdeongelmaisten parissa, joten siksikin kirja tuntuu mielenkiintoiselta.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 16. Osuin tänne sopivasti muutama minuutti sen jälkeen, kun arvonta oli määrä suorittaa. No miksen ilmoittautuisi, vaikken oikeasti ehtinytkään. Kalle Lähde asuu Oripäässä, ja paikallislehdessä(kin) oli hänestä ihan mielenkiintoinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähteen haastattelu olisi kiinnostava lukea, pitääpä bongailla. :)

   Poista
 17. Tämä oli kyllä melekonen paketti... upean rohkea ja rehellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Jäin silti kaipaamaan kirjaan jonkinlaista käännekohtaa mutta ehkä luvassa on jatko-osaa ja tarina jatkuu. Villiä veikkailua. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!