tiistai 27. lokakuuta 2015

Viisi suosikkia Halloweeniin
Hei! Halloweenin kunniaksi katsaus teemaan sopivista kirjoista ja leffoista (elokuvat löytyvät Netflixistä*). Kokoamani listan myötä toivotan sopivan karmaisevaa Halloweenia kaikille sitä viettäville!

1. Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni 

Yksi suosikkini kotimaisista dekkareista. Synkkä niin kuin sydämeni sisältää perinteisen rikoksen lisäksi ripauksen psykologista pohdintaa pakkomielteestä. Tällaiset hieman syvällisemmät dekkarit ovatkin makuuni. Kirjan päähenkilö Aleksi Kivi etsii kauan sitten kadonnutta äitiään päätyen pestautumaan töihin syrjäiseen kartanoon.

Sain Helsingin Kirjamessuilta pokkariversion kyseisestä teoksesta ja annankin sen nyt eteenpäin. Kiljahdahan siis kommenttiboksiin, jos haluat tunnelmoida tämän parissa vaikka Halloweenina. Laitan pokkarin tulemaan ensimmäiselle sitä toivovalle.2. Pan's Labyrinth (K16)

Tämä vuonna 2006 valmistunut fantasialeffa ei ole kaltaiselleni heikkohermoiselle ihmiselle liian karmiva, vaikka omaakin muutaman raa'an kohdan. Elokuvassa nuori Ofelia kohtaa faunin, joka kertoo tytön olevan maanalaisen valtakunnan prinsessa. Ofelia pääsisi valtakuntaansa suorittamalla kolme tehtävää onnistuneesti. Reaalimaailmassa ollaan Espanjan sisällissodan jälkimainingeissa. Upea leffa, joka voitti ansaitusti kolme Oscaria.3. Jennifer Egan: Sydäntorni

Vaikkei Sydäntorni kantanut tarinana kohdallani aivan loppuun saakka, on se lukukokemuksena Halloweeniin täydellisesti sopiva koukuttava kummitustarina. Kirjassa Danny saa kutsun vanhalta tutultaan Howardilta tämän ostamaan vanhaan linnaan. Dannya ja Howardia yhdistää synkkä salaisuus ja pian Danny alkaa hajoilla syyllisyyden puskiessa pintaan. Dannyn päätä sekoittavat syyllisyyden lisäksi linnan yliluonnolliset tapahtumat.4. Donnie Darko (K15)

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) on mielenterveysongelmista kärsivä nuori. Eräänä päivänä Donnien mielikuvitusystävä Frank-jänis kertoo maailmanlopun lähestyvän kovaa vauhtia. Jotain pahaa on selvästi ilmassa. Oman mielensä vangiksi joutuvan Donnien erikoiset näyt luovat elokuvaan yliluonnollista tunnelmaa. Ajankohdallisestikin tämä loppua kohden kiihtyvä elokuva on osuva. Donniekin kun viettää leffassa Halloweenia.


5. Zodiac (K16)

Sanoinko jo, että yksi suosikkini miesnäyttelijöiden saralla on Jake Gyllenhaal? Tällä kertaa hän esittää sarjakuvapiirtäjää, joka alkaa tohkeissaan ratkoa sarjamurhaajan jättämiä vihjeitä. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu 60-ja 70-lukujen vaihteeseen. Kuten Antti Tuomaisen dekkari, myös Zodiac on kuvaus pakkomielteestä.

*Yhteistyössä Netflix

8 kommenttia:

 1. Lukisin kirjan mielelläni, tervesin, Susanne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! Laitathan osoitteesi tulemaan pihinainen(at)gmail.com, niin lähetän pokkarin matkaan.

   Poista
 2. Voi, Pan's Labyrinth on upea - musiikkia myöten! Pitäisikin katsoa se joskus uudelleen. Tuo Zodiac alkoi nyt kiinnostaa, laitanpa ylös. Tuomaisen kirja uteloittaa kovasti, sillä pidin Parantajasta. Hetkisen saa Synkkä niin kuin sydämeni silti odotella, sillä lukupinossa on ainakin Norma ennen sitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pan's Labyrinth on kyllä upea. Näin sen ensimmäistä kertaa vasta pari viikkoa sitten ja olin ällikällä lyöty. :)

   Poista
 3. Olen nähnyt kaikki nämä mainitsemasi leffat; Pan´s Labyrinth on todella hyvä, kuten myös Donnie Darko, joka kuuluukin suosikkielokuvalistalleni ehdottomasti. Zodiac oli taas lievä pettymys, se oli minusta turhan pitkäveteinen. Ja Sydäntornin olen lukenut, se on hyvä! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että pallottelin hieman, laitanko Zodiacin listaan. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Katsomme sitä parhaillaan miehen kanssa uudestaan (edellisestä kerrasta on kauan) ja saakin nähdä, onko aika kullannut muistot vai millaisin fiiliksin olen tällä kertaa leffan jälkeen. :)

   Poista
 4. Zodiac on hirmu mielenkiintoinen aihe, kun siihen alkaa perehtyä. Olen menettänyt yöunia selaillessa netistä eri teorioita murhaajan henkilöllisyydestä... :D Harmi ettei ole suomennettu tuota kirjaa johon leffa perustuu. Donnie Darko on tunnelmallinen, vaikka jotkin jutut meni yli hilseen. Ah, siinä soi se ihana Mad World <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omallakin kohdalla on käynyt muutaman murhamysteerin kanssa niin, että olen alkanut pohtia juttua vähän liiankin innokkaasti (olen omasta mielestäni ratkaissut Kyllikki Saarenkin murhan ;)).

   Poista

Kiitos kommentistasi!