perjantai 9. lokakuuta 2015

Helsingin Kirjamessut mielessäin (tärppilista)

Hei! Helsingin Kirjamessuihin on vajaat kaksi viikkoa aikaa, joten korkkasin suklaalevyn ja messulehden asian kunniaksi (ilmaisen messulehden voit tilata täältä). Ohjelma osuu mukavasti makuhermooni, sillä kirjallisuuden lisäksi bongasin messulehdestä teatteria ja musiikkia. Lapsillekin tuntuu olevan entistä toiminnallisempaa meininkiä tarjolla. Kaikkea kiinnostavaa en millään ehdi nähdä mutta tässä itseäni ennakolta eniten sykähdyttävät esiintymiset. Akkreditoituminen on suoritettu ja messupassi saatu, joten todennäköisesti pörrään Messukeskuksessa kaikki neljä päivää.

Torstai 22.10

11.00-12.00 KAIKKI RAKKAUDESTA
Maaret Kallio (Happy end), Emilia Vuorisalmi (Sekaisin LOVEsta), Anu Lahtinen (Lemmen ilot ja sydämen salat) ja Osmo Kontula (Happy end) aikovat kertoa kaiken rakkaudesta. Keskustelu kattaa esittelytekstin mukaan niin rakkauden historian keskiajasta nykypäivään kuin sen, miten lietsoa parisuhde vahvempaan rakkauden roihuun.

13.00-13.30 TAIKA TAKSINEN, HYVÄÄ PÄIVÄÄ!
Siri Kolun lastenkirjahahmo esiintyy lapsille. Kuulostaa ohjelmalta erityisesti viisivuotiaamme makuun.

14.00-15.00 PATEN JALKAPALLOKIRJA
Toiminnallinen tapa tutustua Timo Parvelan lastenkirjaan. Luvassa jonkinlainen jalkapallokoulu. Veikkaan lasten pitävän suuresti.

15.00-15.30 ONKO TAVAROITA KOTONA AIVAN LIIKAA?
Tavarakaaos ahdistaa monia. Onneksi ammattijärjestäjä Elina Alasentie (Joka kodin raivausopas) lupaa kertoa kahdeksankohtaisen ratkaisun kodin raivaamiseksi ja järjestämiseksi.

15.30-16.00 SIBELIUS-LUKION KONSERTTI
Jousimusiikkia, kuorolaulua ja tanssia Sibeliuksen sävellysten tahtiin. Varmasti komeaa kuultavaa ja nähtävää.

Perjantai 23.10. 

12.00-12.30 EETTINEN SYÖMINEN NYT JA TULEVAISUUDESSA
Inna Somersalo (Vegaanin keittokirja), Salla Tuomivaara (Animalian toiminnanjohtaja) ja Lena Huldén (Minikarjaa) keskustelevat Riku Rantalan haastattelemina muun muassa hyönteisten hyödyntämisestä ja vegaaniruokavaliosta. Kiinnostavaa on myös kuulla, miten paljon ruokateollisuus vaikuttaa saamiimme ravintosuosituksiin. 

15.00-16.15 NENÄPÄIVÄ-TEEMATAPAHTUMA
Elokuvissa Risto Räppääjänä nähty Samuel Shipway haastattelee lastenkirjailijoita. Tarjolla on paljon hauskalta kuulostavaa ohjelmaa lapsille kuten Nenä Dance. 

16.30-17.00 AURINKOKISSAN VUOSI
Merete Mazzarellan kirjat ovat mielestäni mahtavia, joten olisi hienoa kuulla kirjailijan mietteitä myös livenä. Baba Lybeck haastattelee ja kysyy, olivatko asiat ennen paremmin. 

17.00-17.30 SNOWDEN - MAAILMAN HALUTUIN MIES
Edward Snowdenista, hänen tietovuodostaan ja sen seurauksista Snowden-kirjan kirjoittanut Luke Harding pohtii Iida Simeksen haastattelemana, onko meillä enää paluuta yksityisyyteen. 

19.00-20.00 AJATUSTA ARKIRUOKAAN - HERKKUJA RIPPEISTÄ 
Näytöskeittiössä selviää käytännön niksien ja reseptien kautta, miten ruokahävikin saa muutettua herkuksi. Keittiössä häärivät Ajatusta arkiruokaan!-keittokirjan kirjoittaneet Ulla Liukkonen, Helena Lylyharju ja Kari Martiala.


Lauantai 24.10. 

10.30-11.00 SLAVA! KUNNIA -MUSIIKKIENSEMBLE ESIINTYY
Suomen Kansallisteatterissa hurmanneen Slava! Kunnia-näytelmän kappaleita kuullaan puolen tunnin mittaisen kimaran verran.

11.30-12.00 MALTTI JA VALTTI MELKEIN AUTIOLLA SAARELLA
Jerry Mikkelinen ja Jussi Ollila alias Maltti ja Valtti seikkailevat uudessa lastenkirjassaan autiolla saarella.

12.00-12.30 ME ROSVOLAT -LUKUHETKI
Kirjailija Siri Kolu lukee Rosvoloiden seikkailuja.

17.00-17.30 KAUHEIMMAT RUNOT
Antti Holma tutustuttaa kuulijat neljään luomaansa runoilijahahmoon. Naurua ja kirosanoja luvassa.


Sunnuntai 25.10. 

11.45-12.45 OPI LETITTÄMÄÄN
Isin ja tyttöjen lettikirjan kirjoittaja Matti Airola opastaa, kuinka teet neljä erilaista lettikampausta. Aihetta lähestytään käytännön kautta eli pitkähiuksinen kaveri/lapsi kainaloon ja paikalle.

tai

12.00-13.00 MAAILMA ELÄIMEN SILMIN
Eläimet Yhteiskunnassa-kirjaa tekemässä olleet Elisa Aaltola ja Antti Nylén sekä Liisa Kaski (Eläinten älykkyydestä, suom.) ja Janne Mattila (Eläinten oikeudenkäynti, suom.) puhuvat eläimen ja ihmisen suhteesta ja eläimen osasta maailmassa, jossa eläimiä käytetään ja sorretaan enemmän kuin koskaan.

tai

12.00-13.00 NAISJOHTAJA JA MIESHOITAJA: PUHETTA SUKUPUOLIROOLEISTA
Antti Holma, Tuuti Piippo (Futuremakers), Eveliina Talvitie (Hieno vai huono: Nainen jolla on maine), toimittaja Maria Veitola ja tutkija Saara Särmä puhuvat sukupuolirooleista. Saavatko tytöt ja pojat, naiset ja miehet unelmoida ja toteuttaa unelmiaan vapaasti ilman sukupuoleen liittyviä odotuksia?

13.00-15.00 SUURI SYNTTÄRITAPAHTUMA KOULULAISILLE
Synttärisankareina Ella (Ella ja kaverit 20 vuotta), Muumit (70 vuotta) ja Peppi Pitkätossu (70 vuotta). Hienot sankarit, joten varmasti mukaansatempaavat lastenpippalot luvassa.

Kuvat/Otava: Emilia Vuorisalmi, kuvaaja Marica Rosengård; Antti Holma, kuvaaja Dorit Salutskij; Siri Kolu, kuvaaja Mirva Kakko. 
Kuvat/Tammi: Timo Parvela, kuvaaja Ville Palonen; Merete Mazzarella, kuvaaja Karoliina Ek.
Kuvat/WSOY: Maaret Kallio, kuvaaja Laura Riihelä.

6 kommenttia:

 1. Minäkin pyörin messuilla varmaan pe-su - toivottavasti törmäillään :-)
  Paljon näytti olevan ohjelmaa tarjolla.

  VastaaPoista
 2. Hyvät tärpit olet laitellut, siinä on monta minuakin kiinnostavaa! Ja kerrankin uskallan näitä lukea, kun tiedän pääseväni itsekin paikalle. Kentis kohtaamme messuilla, toivon :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Saa nähdä, mitä ehtii näistä ohjelmista näkemään. Yleensä suunnitelmat muuttuvat ja homma etenee spontaanisti omalla painollaan. Toivottavasti kohdataan messuilla. :)

   Poista
 3. Minäkin olen tuona viikonloppuna Helsinginissä, mutta en ole oikein messu ihminen. Ja tietysti mielenkiintoisimmat aiheet on aikoihin, joina en pääsisi paikalle millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohdallani voi käydä niin, että menemmekin sairastuneen sukulaisen luo toiselle paikkakunnalla tuona viikonloppuna. Saa siis nähdä, tuleeko messuputkeeni katkos. Kiinnostavia keskusteluja olisi kyllä luvassa ja erityisesti lastenkirjahankintoja suunnitelmissa, jos kirjamessuilemaan ehdin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!