Kaikki oikein saa pohtimaan rahaa ja materiaa

















Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein
Kustantaja: Otava, 2014
Sivuja: 317
Goodreads-tähdet: ★ really liked it

- Se mua vähän pelottaa että jos Karin juominen lisääntyy tän takia, Eevi sanoi. - Tiedätsä, kun ei oo enää pakko olla töissä, ainakaan samassa paikassa missä se nyt on. 
Tuo kuulosti pahalta. 

Hei! Anna-Leena Härkösen romaani Kaikki oikein sai pohtimaan unelmien toteuttamista, vapaudesta koituvaa rajattomuutta sekä rahan ja materian vaikutusta mielenrauhaan. Lottovoiton nappaavasta pariskunnasta kertova kirja on onnekkuuteen liittyvästä teemastaan huolimatta synkkä kuvaus rahan vaikutuksista. Silti tarinan äärellä viihtyy mainiosti.

Kirjan pääparin Eevin ja Karin elämä on ollut taloudellisesti aina pientä kitkuttamista. Eevin lapsuudenperhe oli pihi, mikä on jättänyt jälkensä nyt jo keski-ikäiseen naiseen. Jättipotin osuessa kohdalle Eevi ajatteleekin korjaavansa lapsuutensa kokemukset vaille jäämisestä. Nyt ostettaisiin mitä ikinä haluttaisiin! Pian rahan tuoma vapaus alkaa näyttää ikävän puolensa. Jos elämästä poistuu rahan myötä pakko, jääkö jäljelle vain rajattomuudesta syntyvä tyhjyys? Onko edessä entistä isompi pettymys, jos raha ei tuokaan kaivattua onnea?

Miltei jokainen meistä on joskus haaveillut voittavansa lotossa ja suunnitellut, mitä rahoilla tekisi. Kirjasta välittyy, kuinka itse asiassa nautimme enemmän haaveilusta kuin siitä, jos voitto oikeasti osuisi kohdalle. Härkönen on tutustunut kirjaansa varten tutkimukseen suomalaisista lottovoittajista. Tarinan luettuaan on helppo uskoa, että osalle voitto voi aiheuttaa isoja ongelmia. Alun huuman jälkeen mieleen voi hiipiä pelko omaisuuden menettämisestä. Raha voi tulla myös ystävyyssuhteiden väliin.

Kirjasta välittyy, kuinka materia ja sen hankkiminen tuovat hetkellisen hyvän olon, joka kuitenkin haihtuu nopeasti. Saamme joka puolelta ärsykkeitä, jotka antavat ymmärtää tietynlaisissa asunnoissa asuvan onnellisia perheitä ja tavaroiden ja vaatteiden omistamisen tekevän onnelliseksi. Vaikka olen tuntenut itseni onnelliseksi irrottauduttuani materialistisuudesta ja shoppailusta, olin kaiken iloisen mainostulvan keskellä hämmästynyt kuullessani vastikään, että materiaan ja omaan statukseen keskittyvät ihmiset ovat tutkimusten mukaan kaikkein ahdistuneimpia ja onnettomimpia. Raha ja materia eivät tuo onnea Härkösen kirjassakaan.

Löysin lottovoittajista ja downshiftaajista yllättäen myös yhteistä, vaikka ryhmät ovat usein taloudelliset ääripäät toisilleen. Kummallakin ryhmällä on hallussaan vapautta, jota voi käyttää niin suureksi edukseen kuin vakavaksi haitakseen. Vapaus tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden elää positiivista, omannäköistä elämää mutta voi pahimmillaan johtaa täydelliseen tuhoon.

Kommentit

  1. Minä en oikein lopulta tykännyt tästä kirjasta. Petyin jopa. Mutta löytyihän siitä aiheita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemojen aiheuttama pohdinta oli kohdallani kirjan parasta antia. Sopi myös hyvin lukumaratonkirjaksi, viihdyin tarinan matkassa.

      Poista
  2. Olen Härkösen kirjojen fanittaja. Lukemisesta on jo niin kauan, että en muista mitä arvioin, mutta aina olen lukenut hänen kirjojaan mielelläni. Lottovoittohan olisi todella mukava yllätys, jos muistaisi lotota. Näin äiti-ihmisenä antaisin rahaa lapsilleni, mutta voisin ostaa uudemman auton (15v. vanha), jolla 60km työmatkat sujuisivat turvallisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähes kaikki Härkösen kirjat on tullut luettua ja tykättyä. Täällä meillä parhaillaan haaveilu käynnissä ja mielenkiintoinen keskustelu siitä, kenelle voitosta kertoisi. Tässä vaiheessa elämää olisi varmaan jo henkisesti kypsä saamaan lottovoiton, elämän perusasiat on tullut jo opittua. Kymmenen vuotta sitten olisi voinut mennä pää sekaisin.

      Poista
  3. Itsekin pidin tästä kirjasta kovasti. Aihe oli toden totta herkullinen ja ajatuksia herättävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En etukäteen arvannut, miten paljon ajatuksia tämä kirja herättääkään. Kirjan kevyen pinnan alta löytyy tärkeitä asioita.

      Poista
  4. Romaanista kehkeytyi minusta parisuhdetutkielmä, jossa kriisikäynnistäjänä oli raha. Hiukan kapeaksi kuvaus jää, mutta hauska piirre siinä on, että siitä voi silti löytää eri puolia. Ja oli hauska lukea sinun näkökulmasi romaaniin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki oikein tuntui kevyeltä luettavalta mutta yllättäen se herätti paljon pohdittavaa. Siitä voi tosiaan löytää erilaisia puolia. Parisuhdetta hyvin yleisesti nakertavista teemoista (erilainen rahankäyttö, erilainen arvomaailma, liian vähäinen yhteinen aika) olisi mielenkiintoista lukea lisääkin. Arkiromaani voisi olla hyvin tavallisista asioista huolimatta hyvin kiinnostava.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit