torstai 9. heinäkuuta 2015

Tallinnan kissakahvila Nurrin suloiset asukkaat
Hei! Kesälomareissuumme Tallinnassa sisältyi pitkään haaveissa ollut käynti kissakahvila Nurrissa (Tartu maantee 24). Perheeseemme kuuluu yhdeksän vuotta sitten Tallinnasta Pelastetaan Koirat ry:n kautta saapunut ihana Alli-kissarouva. Kissarakkaana perheenä halusimme käydä moikkaamassa muitakin kaupungin kisuliineja. Myös kahvihammasta kolotti (ja lapsilla jäätelöhammasta), joten otimme suunnan kohti kahvilaa.

Kahvilaan saapuessa tulee odottaa tuulikaapissa, että joku henkilökunnasta tulee avaamaan liukuoven. Heti astuessamme kahvilaan meitä vastaan kipitteli ystävällinen Triinu-kissaneiti (ylin kuva), joka tuntuu hereillä ollessaan tervehtivän jokaista kahvilaan saapuvaa asiakasta. Mustavalkoinen Susser-Vusser oli puolestaan leikkisällä tuulella.
Sisäänpääsy on melko tyyris viisi euroa aikuiselta. Lapset pääsevät kahvilaan ilmaiseksi. Sisäänpääsymaksun kerrotaan menevän kissojen hyväksi. Toivottavasti näin on. Aiemmin paikallinen eläinsuojeluyhdistys on kritisoinut, ettei maksuja ole tilitetty heille asianmukaisesti. Kissat ovat siis eläinsuojeluyhdistyksen kautta kahvilaan rekrytoituja ja heille on ilmeisesti mahdollista tarjota pysyvä koti. Kahvilan kissat ovat aivan ihania tapauksia ja toivottavasti kissakaveria kaipaavat löytävätkin täältä suloisen perheenjäsenen. Kissakahviloissa positiivista onkin, että ne saavat lemmikkiä etsivän antamaan kodin kenties juuri kodittomalle kissalle.
Kissakahvilassa vierailu oli mukava kokemus mutta herätti ristiriitaisiakin tunteita. Osa kahvilassa vierailulla olleista lapsiperheistä ei noudattanut ohjeita kissojen kohtelusta, vaan vanhemmat antoivat lastensa muun muassa häiritä nukkuvia kissoja. Kissojen stressaantuminen on kissakahviloiden ongelma ja välillä ahdistuin itsekin kissojen puolesta villien lasten riehuessa kissojen ympärillä. Yleisellä tasolla en suosittelisikaan paikkaa lapsiperheille, joissa on pieniä lapsia. Tai ainakin aikuisen tulee ohjastaa ja valvoa lasten käytöstä kahvilassa. Meidän perheessä ei ole enää aivan pieniä lapsia, joten he ymmärsivät, että kissojen tulee saada levätä ja olla myös rauhassa itsekseen. Nukkuvan kissan katsominen on ilo ja rauhoittava kokemus itsessään.Kokonaisuudessaan kissakahvilasta jäi hyvä mieli. Kissoille on tarjolla rauhallisia nukkumapaikkoja ja kahvilatilasta kissat kuulemma pääsevät halutessaan tunnelia pitkin takahuoneeseen. Vain yksi kahvilan kissoista vaikutti hieman stressaantuneelta. Jotta yksikään kissa ei stressaantuisi, olisi hyvä, että ohjeet kissojen käsittelystä olisivat seinällä isolla tekstillä ja kaikkien nähtävillä. Työntekijöiden olisi myös hyvä muistuttaa asiakkaita, jos he käyttäytyvät sääntöjä vastaan. Helsinkiinkin on tulossa kissakahvila ja nämä ovat vinkkausta myös sinne suuntaan. Kissojen hyvinvointi on tärkeintä ja tekee kissakahvilassa vierailusta rentouttavan, hyvän mielen kokemuksen. Lähtiessämme kahvilasta kissat jäivät ottamaan päivänokosia ja me ihmiset huomasimme ottaneemme mukaamme kissoilta siirtynyttä rauhaa.14 kommenttia:

 1. Hyvä, jos kissakahvilan olot ovat paranemaan päin. Äitini vieraili siellä (tai yritti vierailla, oli kiinni, koska kissat olivat stressaantuneet liikaa ja ne oli palautettu eläinsuojeluyhdistykseen). Kissakahvilassa tärkeintä pitäisi tietysti olla kissat eikä bisnestä tekevät ihmiset. Onneksi sentään ainakin ylin kissa näyttää onnelliselta, samoin mustavalkoinen kisuliini ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet ja bisnes eivät useinkaan sovi yhteen. Paljon ajatuksia tämä kahvilassa käynti aikaansai. Tuli ylipäänsä mietittyä ihmisen tapaa käyttää eläimiä kuin välineinä omiin tarkoituksiinsa (eläintarhat, turkisteollisuus, lihateollisuus jne., lista on surullinen ja loputon). Nyt tilanne tuolla kahvilassa tuntuu olevan ainakin suurimmilta osilta korjattu. Työntekijät voisivat kylläkin mielestäni valvoa ihmisten käyttäytymistä kissojen suhteen tarkemmin. Maksavia asiakkaita ei ehkä uskalleta huomauttaa, vaikka kissojen hyvinvointi sitä vaatisi.

   Poista
 2. Ensinnäkin: ihana postausaihe! En ole päässyt (vielä) käymään Tallinnan kissakahvilassa, mutta Tampereen omassa kävin pian sen avaamisen jälkeen. Myös siellä on 5 euron sisäänpääsy (en tiedä, pääsevätkö lapset kuitenkin ilmaiseksi), mutta omistajan mukaan tarkoitus on kontrolloida häiriköintiä. Tampereellahan kissakahvila ei ole auki jokaisena viikon päivänä, jotta kissat saisivat lepopäiviä; oliko Tallinnan oma auki joka päivä? Itselläni jäi Tampereen omasta hyvä mieli; paikka on myös niin pieni, että asiakkaiden käytöstä on hyvä seurata. Todella harmillista kuulla, että sääntöjen noudattamisessa oli Tallinnassa puutteita. Kahvilahan on kuitenkin kissojen senhetkinen koti, mikä pitäisi muistaa. Joka tapauksessa kuvasi välittävät sen positiivisen puolen: loikoilevia ihania kisumirrejä. <3 Kissakahvilat ovat ihana idea tällaisellekin kissarakkaalle, joka ei juuri nyt voi hankkia omaa mirriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnan kissakahvila on nettitietojen mukaan auki joka päivä klo 11-20. Tampereen kahvilan lepopäivät kuulostavat hyvältä idealta. Kokonaisuudessaan Tallinnan kahvilasta jäi hyvä mieli, vaikka välillä olinkin huolestunut, pystyvätkö kissat missään vaiheessa pääsemään syvempään uneen, kun hyväntahtoisia (mutta kissojen unta häiritseviä) ihmisiä tuli kuin liukuhihnalta silittämään ja paijaamaan.

   Kissakahviloissa on kyllä paljon hyviä puolia. Kahvilaan tuntuisi mukavalta mennä yksinkin, kun kissoista saa seuraa. :)

   Poista
 3. Ihania kissumirrejä! <3 Minä olen myös käynyt tuolla Tampereen kissakahvilassa, ja siitä vierailusta jäi oikein positiivinen kuva. Henkilökunta ohjeisti tarkasti käyttäytymisestä, ja ainakin oman vierailuni aikana kissojen esimerkiksi annettiin nukkua rauhassa. Asiakkaiden määrää kontrolloitiin myös aika tarkasti: kerrallaan kahvilassa oli aina vain aika pieni määrä ihmisiä ja asiakas sai (kerran sisään päästyään) viipyä kahvilassa pitkään, eli kahvilassa ei ollut koko ajan hirveää liikettä sisään ja ulos.

  Toivottavasti Helsingin kissakahvilasta ei tule mitään turistirysää vaan se olisi tuollainen kissojen ehdoilla toimiva hyvän mielen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Tallinnan kisuliinit ovat kyllä ylisööttejä ja kivoja. :) Tampereen kissakahvila kuulostaa toimivan kissojen ehdoilla. Kaikki tuntuvat voittavan. :)

   Poista
 4. Olipa kiinnostava postaus. En ole koskaan käynyt kissakahvilassa, mutta kissarakkaana tuo olisi ihana kahvittelupaikka minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat tuovat kahvilaan kyllä aivan ainutlaatuisen tunnelman. Kun kisut nukkuivat, tuli itsellekin rento olo. Kissarakkaiden unelmapaikka kahvitella. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoista. Toivottavasti tosiaan kissat saavat hyviä koteja tuota kautta (eikä sellaisia hetken mielijohteesta "otetaan toi söpö tosta mukaan")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat kisut ovat olleet tuolla jo yli puoli vuotta, mikä hieman yllätti. Itsellekin kun tuli mieleen, että ihmiset voivat innostua ottamaan lemmikin kahvilan innostamana. Näin ei ainakaan vielä näytä käyneen. Alkaisi olla jo aika kisujen löytää pysyvä koti. Meillä on jo niin vanha tämä Alli-kissamme, että annamme hänen nyt viettää rauhallisia eläkepäiviä ilman muita kissoja. Nuoremmalle kissalle olisimme varmasti harkinneet kissakaveria.

   Poista
 6. Oi! ♥ Kissakahvilat ovat ihania, vaikka en vielä sellaisessa ole päässyt vierailemaan (etäisyyden ja mieheni allergian vuoksi). Pitääpä muistaa tämä, jos jossain vaiheessa tulee hypättyä paattiin toiselle rannalle. Onneksi Helsinkiinkin on tulossa tällainen, sinne kun kuitenkin on muuttomme syksyllä. Tuon ekan kuvan kisulla on ihana ilme. =^.^=

  Kävin katsomassa Oulun eläinsuojelussa vapaaehtoisena toimivan kaverini luona olevia kissanpentuja pari päivää sitten. Hän oli saanut hoitoonsa mamman ja tämän neljä pentua niiden syntymästänsä saakka. Olivat nyt aktiivisia tutkimusmatkailijoita, vaikka yksi niistä, monivärinen, nukahtikin heti kättelyssä hameen helmani poimuun. Tuli ihan oma entinen kissani mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissakahvilan rento tunnelma yllätti. Kissojen ansiosta tuli heti kahvilaan astuessa hyvin tervetullut olo. Kissoissa on sitä jotakin. :)

   Perheemme haaveena on toimia jossakin vaiheessa väliaikaisena sijoituspaikkana kodittomille kissoille. Ehkäpä sitten, jos meillä ei enää ole omaa kissaa (toivon mukaan Alli-kissamummelimme elää kuitenkin vielä hyvin pitkään). Kissanpentujen kaitseminen olisi unelmapuuhaa. :)

   Poista
 7. Ihania kisuja <3 Myös jäätelöannos ja kahvi näyttivät erittäin houluttelevilta. Harmi, että Tallinna on täältä katsottuna vähän turhan kaukana, muuten kipaisisin heti tuonne kahville. Mutta koska en nyt pääse sinne, taidan lähetä keittiöön kahville, kuvat herättivät sen verran kovan kahvituksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikan kisut ovat kyllä aivan ihania. :) Kahvilassa ostamamme jäätelö oli lasten mielestä oikein hyvää (kuvassa kirsikkajätsiä, maistoimme myös hyvää mangosorbettia). Hyvää kahvihetkeä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!