Aivan upea Suomenlinna


Hei! Edellisestä visiitistä Suomenlinnaan oli kulunut hyvät 20 vuotta, joten oli vähintäänkin aika virkistää muistikuvia saaresta. Viime kerralla osallistuin opastetulle kierrokselle ja reissusta jäi vähän kuivakka muistikuva. Nuorena olisi ollut hauskempaa tutustua saareen itse kartan kanssa seikkaillen. Tällä kertaa printtasinkin kartan Suomenlinnan nettisivuilta ja hyppäsimme Kauppatorilta HSL-lauttaan (maksu näppärästi ja edullisesti matkakortilla) määränpäänä historialliset maisemat.

Suomenlinna näyttäytyi tällä kertaa paljon monipuolisemmassa valossa. Saarihan on aivan upea! Saarta halkovan Sinisen reitin (merkitty sinisillä viitoilla) varrelta löytyy museoita, kahviloita/ravintoloita, leikkipuisto, puisto lampineen, paikka eväiden syömiseen, pimeitä tunneleita tutkimusretkeilyyn ja kiva uimaranta. Retki Suomenlinnaan onkin ollut yksi tämän kesän kohokohdista.
Tunneleiden tutkimista varten kannattaa varustautua taskulampulla. Aikuisen voi olla hyvä kulkea edellä pienimpien lasten kanssa, sillä joissakin kohdissa on pudotuksia, joihin innokas seikkailija voi humpsahtaa. Saarella liikkumisessa ylipäänsä on syytä olla hieman varovainen. Pudotuskohdat on merkitty varoituskylteillä mutta pienimmät seikkailijathan eivät vielä osaa lukea.


Saaren tutkimisen, leikkipuistossa hurvittelun, meressä kahlailun ja luonnon ihailun jälkeen hyppäsimme Sinisen reitin päätepisteestä Kuninkaanportilta vesibussin kyytiin. Vesibussi on HSL-lauttaa kalliimpi mutta toisaalta ruuhkattomampi ja rauhallisempi vaihtoehto. Paluumatkalla ihastelimme vielä Suomenlinnan, meren ja Suomen kesän kauneutta.
Kommentit

 1. Minä kävin eilen Suomenlinnassa toista kertaa elämäni aikana ja oli kyllä kiva reissu! Lasten kanssa ei ehkä voi niin haahuilla ympäriinsä kuten me teimme (reilun 5 tunnin ajan), mutta kivaa oli. Oman paperisen karttamme nappasimme infosta. :)

  Isona miinuksena vain todella tökerö palvelu Pizzeria Nikolaissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan pienten kanssa saa olla vähän tarkkana tuolla kulkiessa (itsekin meinasimme humpsahtaa yhteen kuoppaan, viisivuotiaamme kun ei osaa lukea varoituskylttejä ja vaikka olin ihan hänen takanaan meinasi pimeässä tunnelissa käydä köpelösti). Onneksi selvisimme säikähdyksellä.

   Harmitus tuo teidän pitseriakokemus. Kuulin lauttahenkilökunnan olleen aika kovasanaisia joillekin matkustajille. Ruuhka taitaa kiristää työntekijöiden hermoja mutta itsehillintää olisi silti syytä heiltä löytyä.

   Poista
  2. Joo, ihmeteltiinkin, että hassua kun on niin vähän varoituksia eikä esimerkiksi pahemmissa paikoissa mitään kaiteita, kun kulkiessa sai olla koko ajan tarkkana. Toisaalta kun muistaa katsoa mihin astuu, se ei ole ongelma ja pysyyhän paikka mahdollisimman autenttisena. Mutta lasten kannalta jopa vähän vaarallista. Onneksi ei siis käynyt pahemmin!

   Ymmärtäähän sen, ettei tuollaisessa ruuhkassa koko ajan jaksa olla hymyssä suin ja pinna kiristyy. Mutta esimerkiksi meidän saamaamme asiakaspalvelu oli vain yksinkertaisesti niin töykeää, ettei sitä voinut enää edes selittää ruuhkalla.

   Poista
  3. Pahalta kuulostaa tuo palvelun töykeys. Pitseria on hinnoittelultaan kuitenkin melko korkeatasoinen (esim. pieni limsa 3,90 e, puolen litran limu 5 e), joten olettaisi palvelun olevan vähintäänkin kohdillaan. Toivottavasti korjaavat palvelun tasoa.

   Poista
 2. Hieno postaus ! Kiva nähdä mitä kaikkea tuolla on. Ne pari kertaa kun olen käynyt ovat rajoittuneet kallioille eväitten kanssa (läksiäiset) tai ravintolaan (synttärijuhla) kaveriporukan kanssa. Molemmista jo pitkä aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Suomenlinnan monipuolisuus yllätti, kun oma aiempi vierailu oli keskittynyt pelkästään sotahistoriaan. Saarelta löytyy tosiaan monenmoista tekemistä. Uimaranta, tunneleiden tutkailu ja leikkipuisto olivat lapsista mielenkiintoisimmat paikat. Itse voisin jossakin vaiheessa puolestaan käydä tutustumaan saaren kuuteen museoon. Melkoinen määrä museoita yhdellä saarella. :

   Poista
 3. Mä oon käynyt Suomenlinnassa suht usein, mut tänä vuonna en oo kerinnyt sinne vielä kertaakaan. Viime vuonna kävin ekaa kertaa siellä kirjastossa, oli aika symppis pikkukirjasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasto onkin myös tuon Sinisen reitin varrella (kirkkoa vastapäätä) ja olimmekin ihan hollilla. Olisipa pitänyt piipahtaa. Ensi kerralla sitten. :)

   Poista
 4. Käyn Suomenlinnassa melkein joka kesä. Olen niin rajoittunut ihminen, etten ole kiinnostunut mistään muusta kuin merestä ja horisontista. Joskus pitäisi ehkä sivistää itseään kaikilla museoilla ja osallistua vielä kiertokävelyynkin, mutta kun ei oikein jaksa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhainta onkin, kun voi itse valita mieluisimmat tekemiset. Kaikkien oli aikoinaan koulun kanssa pakko mennä Suomenlinnan opastetulle kiertokävelylle eikä se ollut ainakaan silloin minun juttuni. Uimaranta taisi olla tällä reissulla perheemme ykkösjuttu. Ja meren ihastelu ylipäänsä. :)

   Poista
 5. Suomenlinna on ihana! Me olemme käyneet siellä viimeksi perheen kanssa kaksi vuotta sitten, tänä kesänä kävin ystäväni ja tämän kesävieraan kanssa. Nyt tekisi mieli lähteä sinne perhepiknikille. Jos sää tästä taas aurinkoistuu, niin ehkäpä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuli mentyä, Suomenlinna on tosiaankin ihana! Viisivuotiaamme ehdotti jopa muuttamista Suomenlinnaan, lapsiväkemmekin ihastui paikkaan siis aika vahvasti. :)

   Poista
 6. Kävin Suokissa, kun kuopus oli vauva, siitä on siis jo 9 tai 10 vuotta. Kaunis paikka, myös historialtaan älyttömän mielenkiintoinen. Ehdin nähdä harmillisen vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenlinnassa riittää tosiaan nähtävää varmasti moneen reissuun. Meillä oli lasten kanssa varsin kepeäsävyinen reissu. Joku kerta voisi tutustua saaren syvällisemminkin.

   Poista
 7. En ole koskaan käynyt Suomenlinnassa! Tosin se on ollut tässä listalla jo jonkin aikaa. Itse haluaisin museoiden lisäksi nähdä noita tunneleita ja uimarannan. Minkä hintaisia ne lautta vs. vesibussi ovat? Pitääpä tallentaa tämä postaus vinkkeihin. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesibussikaan ei ole paha hinnaltaan (aikuiselta 4,50 e meno ja meno-paluu 7 e). HSL-lautan kertalipun voi puolestaan ostaa kännykkään 2,40 eurolla tai automaatista 2,50 eurolla (ja 12 h Suomenlinnan reitillä käyvän lipun 5 eurolla). Vesibussin ja HSL-lautan reittien eroavaisuus kannattaa huomata. HSL kulkee aina päälaituriin ja lähtee päälaiturista (Sinisen reitin lähtöpiste). Vesibussi ei käy päälaiturissa vaan Tykistölahdessa ja Kuninkaanportissa (Sinisen reitin päätepiste). Itse menimmekin HSL-lautalla rietin alkupisteeseen ja lähdimme päätepisteestä vesibussilla. Talvikaudella vain HSL-lautta liikennöi.

   Kannattaa ehdottomasti ottaa suunta Suomenlinnaan. Veikkaan että hurmioituisit! :)

   Poista
 8. Pitäisikin taas vierailla Suokissa. Jospa vaikka tässä kuussa tapahtuvalla viikon reissulla Helsinkiin ehdottaisin miehelleni jonakin kauniina päivänä saari-piknikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenlinna on kyllä mahtava piknikpaikka. Pidän peukkuja, että säät suosivat reissuanne. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit