keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

10 kivaa ilmaiskohdetta lapsiperheilleHei! Esittelyssä perheemme suosikit lapsiperheille soveltuvista ilmaiskohteista pääkaupunkiseudulla. Kesälomalla parasta on tietenkin lepääminen ja ajan viettäminen rennosti ilman aikatauluja. Välillä voi kuitenkin olla mukava hakea retkestä virkistystä ja ryhtiä viikkoon. Hauskanpidon lisäksi retket tarjoavat usein jotain uutta opittavaakin. Tässä siis retkivinkkini, jos kotona köllöttely alkaa kyllästyttää.


Ilmaiskohteet sateen sattuessa

1. Päivälehden museon Satumaan sankarit-näyttely
Olen rummuttanut tätä näyttelyä paljon, mutta se vain on niin mainio. Suosittelen näyttelyä erityisesti pienille lapsille (2-7-vuotiaat) vanhempineen, sillä paikka tutustuttaa Sakari Topeliuksen satuihin leikin kautta. Täällä ei käy aika pitkäksi. Viisivuotiaamme lempparipaikka.

Satumaan sankarit-näyttely kutsuu leikkiin2. Geologian tutkimuskeskuksen Geonäyttely, Espoo
Avaruus, maapallon synty, tulivuoret, jääkausi... Geonäyttely on mielenkiintoinen kohde ja visuaalisesti komea vaikkakin kooltaan melko pieni. Toisesta huoneesta löytyvä kivinäyttely on myös kiinnostava. Kuusta tuotu kivi on yksi näyttelyn kohokohdista. Geonäyttely sopii parhaiten kouluikäisille lapsille.

Geonäyttelyn helmi on aito kuukivi3. Ratikkamuseo
Kulttuuritehdas Korjaamolta Töölöstä löytyvä Ratikkamuseo ilahduttaa niin isoja kuin pieniä liikennevälineiden ystäviä. Osaan vanhoista ratikoista pääsee myös sisälle tutustumaan. Minnekäs leikisti matkattaisiin?

Ratikoiden ystävät eivät jää kylmäksi Ratikkamuseossa4. Talvipuutarha
Talvipuutarhassa on kukkaloistoa ja lämpöä, vaikka ulkona tuivertaisi millainen kesäsää. Lammen karpit ovat yksi paikan vetonaula. Kesän 2015 ajan tarjolla on lisäksi näyttely, joka esittelee Nukketeatteri Sytkyjen nukkeja 30 vuoden ajalta. Tiistaisin 7.7.-4.8. klo 10 ja klo 12 ulkopuutarhassa esitetään Sytkyjen ilmainen kesäsatu. Oma alusta mukaan.

Talvipuutarhan karpit toivottavat kävijät tervetulleiksi5. Hakasalmen huvilan Musiikkia!-näyttely
Musiikkia!-näyttelyssä on paljon nähtävää, kuultavaa ja koettavaa myös lapsille. Oman musiikkimaun testaaminen ja eri tanssityylien opettelu oli lapsista erityisen hauskaa.

Musiikkia!-näyttelyssä pääsee myös laulamaan
Ilmaiskohteet aurinkoisella säällä

1. Lasten Liikennekaupunki
Lasten Liikennekaupunki Auroran sairaalan kupeessa on hauska ja samalla hyödyllinen paikka. Liikennesäännöt tulevat tutuksi polkuautoillessa tai pyöräillessä minikokoisen kaupungin kaduilla. Ennen ajamista täytyy käydä tasatunnein järjestettävällä oppitunnilla, jossa liikennesäännöt käydään oppaan johdolla läpi. Oppitunnit ja liikennekaupungissa kruisailu on tarkoitettu 5-10-vuotiaille lapsille. Loppuviikosta tarjolla on perhepäiviä, jolloin pienemmätkin pääsevät radalle.

Liikennekaupungissa kruisailu on hauskaa ja hyödyllistä

2. Mustasaari
Seurakunnan omistama saari Helsingin edustalla on helppo ja mukava saarikohde lapsiperheille. Tarjolla on lounasta, isoja korvapuusteja, kotieläimiä, uimaranta, leikkipaikka ja lastenteatteria. Lyhyt luontopolkukin löytyy. Saarelle on vapaa pääsy mutta edestakainen lauttamaksu maksaa aikuiselta 4 euroa. Lapset matkaavat ilmaiseksi.

Mustasaaresta löytyy kanoja, pupuja ja lampaita3. Pirkkolan Plotti
Helteellä (toivossa on hyvä elää) kannattaa suunnata vilvoittelemaan Pirkkolan Plotille, joka on hiekkapohjainen maauimala. Vesiliukumäki tarjoaa riemua ja kahvila suolaisia ja makeita särpimiä säävarauksella. Vesi on lämpötilaltaan melko raikasta mutta lapset tuntuvat silti viihtyvän loistavasti. Rannan vierustasta löytyy kiipeilyteline, keinut, suihku, pukuhuoneet ja uimavalvoja. Aikuisen kannattaa pienimpien lasten kanssa varautua itsekin uimapuvulla, niin vahtiminen sujuu helpommin.

Pirkkolan Plotti on helteellä lasten paratiisi4. Haltialan kotieläintila
Haltialan kotieläintila tutustuttaa lapset muun muassa lampaisiin, lehmiin, vuohiin ja kanoihin. Tilalta löytyy grilli (omat hiilet tai puut mukaan) omien eväiden grillaamiseen sekä kahvila-ravintola. Pihapiirissä on myös leikkipaikka. Heinä-elokuussa tilan mailta saa poimia maksutta pienen määrän herneitä ja kukkia mukaansa.

Kotieläimet tulevat tutuksi Haltialassa5. Helsingin leikkipuistot
Avoinna olevat Helsingin leikkipuistot tarjoavat kesällä muun hauskan lisäksi ilmaisen ruokailun lapsille arkipäivisin ko 12. Monesta leikkipuistosta löytyy myös uintimahdollisuus. Uimavermeet, juomapullo ja oma kannellinen ruokailuastia lusikan kera mukaan ja leikkipuistoretkelle. Jos oman alueen puisto on kesällä kiinni, voi uusiin leikkipuistoihin tutustuminen olla kiva seikkailu.

Muista myös: Fallkullan kotieläintila, Harakan saari, Helsinki-Vantaan näköalatasanne, Linnanmäki, Luontotalo Villa Elfvik, Suomenlinna ja keskiviikkoisin vapaan sisäänpääsyn omaava Talomuseo Glims.

Leikkipuistossa sopalla

28 kommenttia:

 1. Olipa kiva vinkkipostaus! Geonäyttely ja Musiikkia!-näyttely voisi kuulua meidän kesälomakohteisiin, niissä emme ole käyneet. Ratikkamuseo on ollut poikien suosikkikohde, olemme viettäneet siellä joka kerta aikaa tuntitolkulla. Nyt pojat alkavat olla ehkä jo vähän liian isoja sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Geonäyttely ja Musiikkia!-näyttely sopiikin erityisen hyvin hieman isommille lapsille, joten veikkaan että tykästytte. Mukavia retkipäiviä! :)

   Poista
 2. Nuohan ovat aivan upeita vinkkejä ! Tuolla Geologian tutkimuskeskuksessa olen kauan sitten nähnyt pienen näyttelyn, silloin kun opetin heillä englantia, ja leikkipuistoista minulla on jonkin verran (erittäin hyviä) kokemuksia kavereitten lasten seurassa, mutta esimerkiksi Lasten liikennekaupungista en ollut koskaan kuullut. Talvipuutarha alkoi kutsua minuaaaa.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Lasten Liikennekaupunki on aivan mainio paikka. Lapsilla on hauskaa ja liikennesäännöt jäävät yllättävän hyvin mieleen. Mukavia kesäpäiviä toivotellen. :)

   Poista
  2. Minä päivinä sinne pystyy menemään myös pienten( 3v.) kanssa? :)

   Poista
  3. Hei! Lasten Liikennekaupungissa on perhepäivä (joka sopii myös pienille lapsille) perjantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16. Ajoaika on aina 30 minuuttia. Mukavia ajeluita! :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä listauksesta! Sain tästä muutaman uuden idean, minne mennä lapsen kanssa. Jaan eteenpäin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tiedät, juuri meinasin kysellä sinulta, mihin lasten kanssa kannattaisi mennä retkeilemään pääkaupunkiseudulla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma! Toivottavasti saitte inspistä retkeilyyn. :) Meillä tällä viikolla luvassa Mustasaaren retkeilyä ja siellä Liisa Ihmemaassa-sirkusesityksen katsominen. Toivottavasti sää vähän selkenee (katsomo on kyllä onneksi katettu). :)

   Poista
  2. Kyllä sain hyviä vinkkejä. :) Toivottavasti sää suosi sirkusesitystä!

   Poista
  3. Kiva kuulla! :) Reissun aluksi saimme kunnon rankkasateen mutta loppupäivä oli onneksi aurinkoista. Ja onneksi niin lavan kuin katsomonkin yllä on katos. Pukinmäen sirkuskoululaiset esittivät todella taidokkaasti Liisa Ihmemaassa-näytelmän. :)

   Poista
 5. Kiva listaus. Luulin tietäväni melkein jokaisen Helsingin ilmaisen (ja halvankin) lapsikohteen, mutta aina löytyy jotain uutta :) Geologian tutkimuskeskus on paikka, josta en ole kuullut ikinä aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Geonäyttely sijaitsee Espoossa, joten olet todella perillä Helsingin kohteista. :) Minulle uusi juuri kuulemani edullinen kohde (sisäänpääsy kaksi euroa) on puolestaan Korkeavuorenkadulla sijaitseva Palomuseo. Se on kylläkin juuri kesätauolla mutta syksyllä pitää piipahtaa. :)

   Poista
 6. Kauniilla kesäsäällä kannattaa tulla kotisaarelleni, Lauttasaareen. Hevosenkenkälahden uimaranta, myös tunnettu Kasinonrantana, on hitaasti syvenevä ja siksi etenkin lapsille sopiva hiekkaranta. Siellä on myös iso leikkilaiva (ei ihan pienille lapsille mielestäni) ja muutamia muita leikkihärveleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä mainio ranta. Toivottavasti ehtisimme sinne tänäkin kesänä uiskentelemaan. Kylmemmällä säällä olemme käyneet ihan tuon leikkipaikan takia siellä retkellä ja piknikillä. Uunisaaren ranta on myös yksi lapsillekin hyvin sopiva ranta. :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Mukavaa jos postauksesta on hyötyä. :)

   Poista
 8. Mahtava postaus! Pistetäänpä vinkit korvan taakse :). Varsinkin nro 1 kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos! Satumaan sankarit-näyttely on etenkin pienten lasten kanssa kiva. Suosittelen! :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiva jos postauksesta on hyötyä. :) Kävin vastavuoroisesti tsekkailemassa ja nappailemassa blogistasi kivoja reissuvinkkejä. :)

   Poista
 10. Ei nyt ihan ilmaista mutta sika halpaa silti:

  http://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Ulkoilu/Saaristoliikenne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Voisikin laajentaa retkeilyä Isoon Vasikkasaareen. :)

   Poista
 11. Lisätkää listaan vielä: http://fallkulla.munstadi.fi ja http://malmiairport.fi molemmat ilmaisia :)

  VastaaPoista
 12. http://www.koiramaenpajutalli.fi/
  Tämä on myös ihana paikka ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosiaan kiva paikka. Joulun aikaan oltiin tunnelmoimassa. Voisipa käydä kesälläkin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!