sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Teemakakkuja, printattavia synttärikutsuja ja ohjelmaa lastenjuhlille

Hei! Yhdet synttärikemut on jälleen juhlittu nuoremman lapsen täytettyä viisi vuotta. Tänä vuonna tytär toivoi Tähkäpää-täytekakkua, ja iloksemme tuttu aikapankkilainen sellaisen meille myös valmisti (aikapankista synttäreiden apuna olen kirjoíttanut tarkemmin täällä ja täällä). Olen huomannut, että ulkonäöllisesti kiinnostava kakku innostaa lapsia maistamaan, vaikkeivat he muuten olisi kovin innokkaita syömään kakkua. Tämänkertainen Barbie-kakku katosikin nopsasti niin pienten kuin isompien juhlijoiden suihin. Mangotäytteinen Tähkäpää-kakku löytyy alimmasta rivistä keskeltä.

Synttärikutsut on tullut usein laitettua etenkin koululaisen kavereiden vanhemmille näppärästi tekstarina. Kun olemme voineet kutsua esimerkiksi koko lapsen kerhoryhmän synttäreille, on konkreettisen kutsun antaminen ollut puolestaan mukavaa. Netistä löytyy kauniita ilmaisia kutsupohjia, joita voi muokata ja lopuksi tallentaa koneelle tai printata paperille. Tallennetut kutsut voi toimittaa tuttavaperheille vaikka Facebookin kautta ja printatut puolestaan liimata pahville ja jakaa lasten kavereille tai lähettää postitse. Tässä esimerkki muokatusta kutsupohjasta (kutsupohjia löytyy mm. täältä).

Kutsupohja Greetings Island-sivustolta

Olemme aina pitäneet syntymäpäivät kotona ja lapset ovat tuntuneet nauttineen kotisynttäreistä. Juuri ennen synttäreiden alkua on kylläkin usein tullut mieleen, että ulkoistetut synttärit voisivat olla hieman helpompi vaihtoehto. Vuosien saatossa olemme kuitenkin oppineet, miten joskus liiankin villiksi äityvää synttärimenoa saa pidettyä aisoissa. Ratkaisumme on ollut varata takataskuun riittävästi ohjelmaa, jolla rauhoitella menoa tarpeen mukaan. Tässä muutamia synttäreille sopivia ohjelmanumeroita.

Kasvomaalaus on yksi mukavan rauhallinen ohjelmanumero

Ohjelmaa lastenjuhlille

Puolitoista tuntia on ollut omasta kokemuksesta varsin sopiva kesto sisällä pidettäville lastenjuhlille. Siinä ajassa ehtii herkutella, leikkiä vapaasti ja järjestää pari ohjelmanumeroa.   

1. Lahjojen avaaminen pulloa pyörittämällä

Synttärit on mukava aloittaa kokoontumalla piiriin avaamaan tuodut lahjat. Syntymäpäiväsankari pyöräyttää tyhjää pulloa ensimmäiseksi ja avaa sen vieraan lahjan ensimmäiseksi, jota pullon kärki pysähtyessään osoittaa. Lahjan avaamisen ja ihastelun jälkeen on kyseisen lahjan antaneen vuoro pyöräyttää pulloa. Pullonpyöritys jatkuu kunnes kaikkien lahjat on sankarin toimesta avattu ja koko juhlapoppoon toimesta tutkailtu.

2. Aarteenetsintä

Tämä on ollut todella mieluinen ohjelmanumero etenkin pienten lasten parissa. Olemme piilottaneet yleensä suklaamunia ja lapset saavat yksi kerrallaan toimia etsijänä. Aikuisvieraat antavat vinkkejä termeillä kylmenee, kuumenee, polttaa, kun aarteenetsijä lähestyy tai etääntyy aarteesta.

3. Onginta

Tuttu ja turvallinen ohjelmanumero. Olemme valmistelleet ongintapaikan teippaamalla oviakkoon vanhan verhon. Kepistä, langasta ja pienestä ämpäristä valmistuu nopeasti hauska onki. Ongintayllätys voi olla pieni suklaapatukka, pikkuauto, tarroja tai vaikka yllätyksellinen legofiguuripussukka. Legofiguuri on siitä kiva, että sen kokoaminen onginnan jälkeen on yksi oma ohjelmanumeronsa.

4. Aasin häntä

Perinteinen aasin häntä-leikki on helppo toteuttaa myös muokattuna versiona. Tytön synttäreille voi sopia esimerkiksi Hello Kitty, jolle juhlijoiden on silmät sidottuna yritettävä kiinnittää sinitarralla varustettu rusetti oikeaan kohtaan. Iso Hello Kitty on myös helppo piirtää. Lähimmäksi oman rusettinsa saanut voidaan palkita esimerkiksi tikkarilla tai vaikka Hello Kitty-tarralla. 

5. Kuuma karkki

Omillakin lapsuuteni synttäreillä leikittiin usein kuuma karkki-leikkiä. Lautaselle asetetaan paljon karkkia ja yksi lautasen karkeista on leikinjohtajan nimeämä kuuma karkki. Leikkijät tulevat vuorollaan testaamaan, kuinka monta karkkia he uskaltavat lautaselta itselleen ottaa. Niin kauan kuin kisaaja ei ota kuumaa karkkia, saa hän jatkaa karkkien nappaamista. Jos hän valitsee kuuman karkin, menettää leikkijä kaikki karkkinsa (olemme tehneet pehmennyksen, että yhden karkin saa pitää). 

Mitä ohjelmaa teillä on ollut synttäreillä? Olisi hienoa saada kommenttiboksiin lisää leikkivinkkejä.

8 kommenttia:

 1. HIenoja kakkuja teillä on ollut :-) Me olemme viime vuosina pitäneet aina pienen porukan synttärit kotosalla, mutta isompaa poikaporukkaa emme ole enää "uskaltaneet"... Meno kun tuppaa äitymään oikeasti aika villiksi, vaikka sokeria välteltäisiinkin.
  Yhtenä vuonna meillä oli teemana hienompi Halloween-ravintola ja pöydällinen poikia istui ihan rauhassa kolmen ruokalajin aterian läpi... silloin tosin oli itse ruoassa vissiin tarpeeksi jännitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin lulluut, että koululaisten synttärit olisivat jo rauhallisemmat, mutta kakkosluokkalaiset pojat saivat kyllä melkoisen menon aikaiseksi. Vedimme sitten murhaajaleikin aika monta kertaa, mikä rauhoitti menoa. Tuollaiset teemasynttärit kuulostaa makeilta. :)

   Poista
 2. Meillä on usein ollut joku "kilpailusarja" tyyliin nopeuskisa pingipallon kuljetuksessa lusikalla jota pidetään suussa, hännän pujottaminen tyhjään limsapulloon, pingispallopuhaltaminen taitoradalla, vesipajatso jossa heitellää kolikoita vesiämpäriin ja yritetään saada ne vedessä olevaan kahvikuppiin. Viimeksi todellinen hitti oli pehmopallot, joilla sai heitellä minua ja miestäni päähän. Meillä oli pipot päässä, joissa oli tarranauhaa ja sitten laskettiin pisteet. Enpä ole ennen nähnyt poikien jonottavan niin nätistä :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hulvattomalta! :D Tästä saikin paljon hyviä ideoita! :)

   Poista
 3. Meillä leikittiin pienenä rikkinäistä puhelinta, se on ainakin rauhallinen ja hiljainen leikki. ;) Perinteinen pullonpyörityskin on ihan hauska leikki isommille lapsille. Liikunnallisista leikeistä limbo ja tuolileikki ovat toimivia. Tuo tuolileikki tietysti vaatii aika monta tuolia ja isohkon tilan, joten sitä voi olla hankala toteuttaa isossa tilassa. Jos on tilaa touhuta, voi myös leikkiä tanssikisaleikkiä. Siinä jokaisella on pari, jonka kanssa tanssii avatun sanomalehden päällä (vanha Hesari oli tähän oikein passelin kokoinen). Musiikin tauotessa sanomalehteä taitetaan pienemmäksi ja pienemmäksi. Se pari, joka viimeiseksi pystyy tanssimaan oman lehtensä päällä ilman, että jalka koskee paljasta lattiaa, voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivoista vinkeistä! Tuo tanssikisa oli ihan uusi tuttavuus. Sitä voisikin tyttären synttäreillä joskus kokeilla. :)

   Poista
 4. Meidän synttäriohjelmasuosikki on bingo, isommille oikea numerobingo, pienemmille sitten kuvabingo. Esim. osoitteesta http://www.dltk-cards.com löytyy monenmoista muokattavaa bingopohjaa (ja monenlaista muuta kivaa kuten kirjanmerkkejä!). Lapset tykkäävät ja ovat aivan innoissaan huutamassa mikä numero/kuva tai montako itseltä puuttuu, hauskaa puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja linkistä! Bingo voisikin olla hauska ohjelmanumero. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!