torstai 16. huhtikuuta 2015

Me Rosvolat on herkullinen lukumatka
Siri Kolu: Me Rosvolat
Kuvat: Tuuli Juusela
Kustantaja: Otava, 2010
Sivuja: 222
Goodreads-tähdet: ★ really liked it

Tuntui, että Rosvolat havaitsivat karamellimäärän vasta pitkän ajan päästä. 
- Banaanilauttoja, Hurja-Kaarlo sanoi ja hänen leukansa loksahti.
- Lakritsinauhaa, Kalle henkäisi.
- Salmiakkikirppuja, Hele sanoi ja hänenkin äänensä kuulosti toisenlaiselta kuin yleensä. Sitä pidin todellisena saavutuksena. 
- Mää olen kuallut ja päässyt taivaaseen, Kulta-Pete sanoi. - Kaikkien karkkien äitit ja isät on kotoisin just täältä.
- Minä hoidan tän, sanoin.

Hei! Perheellämme on ollut viime aikona erityisen mukavia iltasatuhetkiä, sillä iltasatukirjaksi valikoitunut Siri KoluMe Rosvolat on viihdyttänyt koko poppootamme. Kirjasarjan ensimmäinen osa tempaisi heti mukaansa ja seuraavatkin osat tulevat varmasti lukuun. 9-vuotiaamme on myös koko kirjan ajan kysellyt, milloin menisimme katsomaan kirjan pohjalta tehdyn elokuvan. Tuo päivä taitaa koittaa huomenna.

Me Rosvolat kertoo Rosvoloiden rosvojoukosta, johon kuuluvat johtaja Hurja-Kaarlo, kuski Hilda, jokapaikanhöylä Kulta-Pete ja lapsirosvot Hele ja Kalle. Koska rosvoaminen ei ole pelkkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita vaan useimmiten tylsää keikan kyttäämistä, päättää Hurja-Kaarlo napata yhdeltä ryöstökeikalta mukaan Vilja-nimisen tytön. Hurja-Kaarlo järkeilee, että nyt ei lapsilla olisi enää valittamisen aihetta. Rosvojoukon pakka menee kuitenkin hetkeksi sekaisin uudenlaisen ryöstösaaliin edessä. Onneksi perheeseensä ja siellä viljeltyihin toteutumattomiin lupauksiin kyllästynyt Vilja on salaa vain ilahtunut päätyessään erikoisen joukon jatkoksi.

Minut varastettiin kesäkuun toisella viikolla. Hyvä että varastettiin. Kesä oli menossa piloille joka tapauksessa. 

Me Rosvolat voitti ilmestymisvuonnaan Finlandia Junior-palkinnon eikä suotta. Juoni on mukavan erikoinen ja persoonalliset hahmot voi suorastaan nähdä lukiessaan kirjaa. Rosvolat rakastavat karkkia ja ryöstöt kohdistuvatkin yleensä erilaisiin herkkuihin. Tämä vetoaa lapsilukijoihin mutta myös aikuisiin. Tai ainakin minuun. Oli vapauttavaa, ettei rosvoja kiinnosta materian haaliminen. Naiset ja tytöt kuvataan kirjassa ilahduttavan vahvoina ja älykkäinä, vaikka porukan johtajana toimiikin Hurja-Kaarlo. Hänelle löytyy kuitenkin porukasta haastajia kuten räväkkä taistelija Hele. Tekstillisesti koimme välillä pientä töksähtelyä ja yllättäin tapahtuvaa hyppäilyä tapahtumasta toiseen. Rosvoloiden rakkaus lihaan ei myöskään aivan iskenyt kasvissyöjäperheeseemme. Kokonaisuutena viihdyimme kuitenkin loistavasti vauhdikkaan rosvojoukon matkassa.

8 kommenttia:

 1. Otava mainosti blogisi arviota tästä kirjasta facebookissa omilla sivuillaan :)
  Herkullisen näköinen valokuva. Voikohan tätä lukea, kun alkaa tekemään mieli syödä karkkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että pieni irtokarkkihimo iski kirjan myötä. :)

   Poista
 2. Me Rosvolat <3 Tämä kirjasarja on todellakin lukemisen arvoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että koko kirjasarja tulee luettua täälläkin. Odotan seuraavilta osilta jopa enemmän kuin tältä ensimmäiseltä, saa nähdä. :)

   Poista
 3. Minä en jostain syystä ole ollut innostunut Rosvoloista. Monesti ihastun lastenkirjoihin, mutta Me Rosvoloihin en ole ihastunut. Enkä osaa sanoa, miksi. Luin vuosia sitten tuon ekan kirjan esikoiselle iltasaduksi enkä erityisemmin tykännyt. Nyt kuuntelimme sen vähän aikaa sitten äänikirjana ja pojat kyllä pitivät, mutta minä en edelleenkään erityisemmin tykästynyt. En tiedä pitäisikö minun antaa uusi mahdollisuus ja lukea seuraava sarjan kirja ääneen pojille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstillisesti tämä kirja tuntui hieman töksähtelevältä mutta kirjan idea on mielestäni mainio (Vaikka moraalisesti tämä aiheuttikin pientä päänvaivaa, rosvous kun esitetään iloisena asiana). Odotan seuraavilta osilta tekstillisesti vielä parempaa jälkeä.

   Poista
 4. Kirjan juoni, anarkistisuus ja hulvaton vauhti - sekä herkut - tekevät näistä Rosvoloista niin kiehtovia. Elokuva on suorastaan kaunis maisemiltaan ja ajatuksiltaan ja lapsinäyttelijät hyvin aitoja. Luulen, että rakastatte sitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Innolla odotamme jo elokuvaversion näkemistä, toivottavasti ehtisimme tänään leffaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!