sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Tukholman upea Vasa-museo


Hei! Vietimme pitkästä aikaa päivän Tukholmassa ja kivaa oli sumuisesta säästä huolimatta. Viking Line jätti tuttuun tapaan kävelymatkan etäisyydelle Djurgårdenille kuljettavaa lauttaa, joten päätimme edetä jalkapelillä, vaikka laivaterminaalista kulkee suora bussikin saarelle. Pähkäilimme hetken lippuautomaatin kanssa, mutta saimme lopulta lauttaliput hankittua. Sitten vain lautalla kohti Djurgårdenia (meinasimme kylläkin jäädä pois jo Skeppsholmenissa, jossa lautta pysähtyy ennen Djurgårdenia) ja vierailukohteeksi valitsemaamme Vasa-museota.


Olemme aiemmilla Tukholman reissuilla tutustuneet Djurgårdenilla sijaitsevaan viehättävään ulkoilmamuseo Skanseniin eläinpuistoineen ja ihastelleet satutalo Junibackenin tunnelmaa. Vasa-museo ei ole jostain syystä aiemmin houkutellut, mutta nyt siellä vierailtuamme tajusimme, että museohan on aivan mahtava! Kenties toisaalta hyvä, että museoon tuli suunnattua vasta nyt. 9- ja 4- vuotiaat lapsemme eivät olisi ehkä aiemmin saaneet museosta niin paljon irti.Vuonna 1628 neitsytmatkallaan uponnut Vasa-laiva on todella komea ilmestys, jonka kohtaa heti museosaliin astuessaan. Sotalaiva tekee vaikutuksen niin koollaan kuin uskomattoman hienoilla koristuksillaan. Laivaa koristaa hurja määrä erilaisia taidokkaasti veistettyjä patsaita ja veistoksia. Suojelusta ja hyvää onnea tuomaan tarkoitetut koristukset olivat kuitenkin osaltaan aiheuttamassa laivan tuhoa. Ne ja 64 tykkiä aikaansaivat liian korkealla sijaitsevan painopisteen, mikä teki laivasta kiikkerän ja sai sen kaatumaan ensimmäisessä tuulenpuuskassa. Onnettomuudessa on arvioitu menehtyneen noin 50 miehistön jäsentä.Museo keskittyy luonnollisesti itse laivan ihastelun ympärille ja upeaa alusta pääseekin tarkastelemaan jopa neljästä eri kerroksesta. Jokaisesta kerroksesta löytyy valtava määrä tietoa ja laivalta löytynyttä esineistöä. Näyttely onkin varsin laaja ja mielenkiintoinen kurkistus 1600-luvulle. Museossa järjestetään lisäksi englanninkielisiä opastuskierroksia ja Vasa-laivasta kertova elokuva pyörii kerran tunnissa. Välillä voi tankata ja levähtää museon viihtyisässä ravintolassa, josta saa myös maukasta ja kauniisti tarjottua kasvisruokaa suht kohtuuhintaan (lisäksi kahviin on tarjolla myös kasvimaitoa ja leivän päälle hyvää hummusta, Helsingin ravintolat ja kahvilat voisivat ottaa tästä mallia). Lapsille on tarjolla maukas lihapulla-ateria (65 kruunua), joka näytti maistuvan.
Museokaupasta löytyi vielä lopuksi muistoksi korttipeli, joka osoittautui hieman säännöiltään sekavaksi mutta muuten mielenkiintoiseksi tavaksi tutustua Ruotsin kuningasperheisiin. Aikuisilta 130 kruunua maksava museovisiitti oli ehdottomasti hintansa väärti. 0-18-vuotiaat pääsevät museoon ilahduttavasti ilmaiseksi. Kannattaakin ehdottomasti suunnata Vasa-museoon, jos et ole siellä vielä käynyt.


8 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja upea laiva. :) Siitä on jo vuosia, kun kävin Vasa-laivaa katsomassa museossa, mutta muistan edelleen, miten vaikuttava elämys tuo iso laiva sisällä museossa oli. Tukholma on kiva lähireissukohde, jossa kyllä pitäisi visiteerata huomattavasti useammin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin upea laiva ja museo. Nyt jälkikäteen olen harmitellut, miksemme ole käyneet tuolla jo vuosia siten. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Joitakin vuosia ehti kulua edellisestä Tukholman visiitistämme, nyt haaveilemme jo seuraavasta reissusta. Abba-museo on seuraavaksi haaveissa. :)

   Poista
 2. Vasa-museo on kyllä upea! Me kävimme siellä toissakesänä, jolloin lapsemme olivat 5- ja 7-vuotiaat ja käynti kyllä kannatti. Tästä tuli mieleeni kysyä, että oletteko käyneet lasten kanssa Tallinnan merimuseossa (Kalamajan alueella)? Se voisi olla myös tosi hyvä teille, jos ei ole jo tuttu.

  Nyt tekisi muutenkin mieli Tukholmaan. Rakastan juuri Djurgårdenin aluetta, mutta myös vanhan kaupungin kadut ja tukholmalainen elämänasenne (ainakin turistin silmin nähtynä) jaksavat ihastuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnan merimuseossa on tullut käytyä ja sekin on upea paikka, mekin suosittelemme! Tukholma on tosiaan ihastuttava kaupunki ja matkailukuume vain paheni. Nyt haaveissa onkin automatka, jonka aikana piipahtaisimme Tukholman lisäksi myös Kööpenhaminassa ja Amsterdamissa, kenties Berliinissäkin. Mukava suunnitella. :)

   Poista
 3. Oih, Vasa-laiva on niin hieno. Muistan vieläkin sen täh-fiiliksen, joka tuli, kun näin tuon valtavan laivan ensimmäistä kertaa. Tuonne suuntamme ehdottomasti jahka lapset ovat hiukan suurempia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli juuri tuo täh- ja vau-fiilis nähdessäni nyt Vasa-laivan ensimmäistä kertaa. Todella komea nähtävyys. Tuolla Djurgårdenissa on kivaa se, että sieltä löytyy kaikenikäisille sopivaa tekemistä ja nähtävää. Aivan pienten kanssa aloitimme aikoinaan ulkoilmamuseo Skansenista, jossa taaperoiden on mukava viipottaa vapaana. Seuraavaksi etenimme Junibackeniin ja nyt sitten Vasa-museoon. Seuraavaksi valloitamme Gröna Lund-huvipuiston. :)

   Poista
 4. Olipa kiva museokierros! Olen käynyt siinä vieressä Nordiskassa, mutta Vasa-museossa en ole (vielä) käynyt. Nyt tuli pieni innostus päästä käymään tuolla. Vaikuttavan näköinen/kokoinen laiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Vasa-museota todella lämpimästi, uskon että pitäisit kovasti. Omalle listalle pitää puolestaan laittaa tuo mainitsemasi Nordiska museet, joka on jäänyt käymättä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!