maanantai 16. helmikuuta 2015

Rajoilla - rehellisesti huippu-urheilun nurjasta puolesta


Eva Wahlström: Rajoilla
Kannen suunnittelu: Ville Karppanen
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2014
Sivuja: 280
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kirja saatu kustantamosta)

Olen hyväksynyt ajatuksen, että voin kuolla kehässä. Se on äärimmäisen epätodennäköistä, mutta mahdollista. Tiedän kyllä, että olen pienikokoinen nainen eivätkä naisten lyönnit ole yhtä kovia kuin miesten. Ja vaikka harjoittelenkin isojen miesten kanssa, intensiivisyys ei silloin ole ottelun luokkaa. Lisäksi suojaudun hyvin enkä enää hölmöile. Kuitenkin minusta on alkanut tuntua, että ellen minä lopeta urheilua, urheilu lopettaa minut. 

Hei! Eva Wahlströmin omaelämäkerrallinen Rajoilla on mukaansatempaava ja rehelliseltä tuntuva kertomus siitä, miten valtavasti huippu-urheilu vaatii henkisesti ja fyysisesti. Tiesin kirjan kertovan ammattiurheilun fyysisesti rankkuudesta ja siitä, kuinka Wahlström vie treenaamisensa äärirajoille. Elämäkerta pääsi kuitenkin yllättämään siinä, miten rikki ihminen voi niin sielultaan kuin ruumiiltaan urheilun kanssa mennä.

Rajoilla keskittyy vuosiin 2007-2012. Wahlströmin amatööriura nyrkkeilijänä on tulossa päätepisteeseen ja yli kymmenen vuoden hurja treenaus on jättänyt jälkensä. 10 Suomenmestaruutta voittanut nyrkkeilijä ei pysty edes kävelemään ilman hirvittävää kipua. Sieluun tuntuu koskevan sitäkin enemmän. Mistä löytää suunta ja merkitys elämään, joka on pyörinyt koko aikuisiän nyrkkeilyn ympärillä? Rakkauselämäkin on solmussa. Wahlström etsii polkua nyrkkeilyn ulkopuolella, perustaa perheen ja miettii muita aloja. Lopulta rakkaus nyrkkeilyyn vie voiton ja sisukas nainen suuntaa katseen ammattilaisnyrkkeilyn pariin. Edessä on hienoja hetkiä mutta myös entistä vaarallisempia seuraamuksia.

Eva Wahlström Helsingin Kirjamessuilla 2014
Kirjaa lukiessa voi suorastaan kuulla Wahlströmin hieman käheän äänen. Sympaattinen urheilija kuljettaa lukijansa veriseen nyrkkeilykehään, painimaan epäonnistumisen tunteen kanssa yksinäiseen takahuoneeseen ja katsomaan kuolemanpelkoa silmästä silmään sairaalan osastolle. Kirjasta paljastuu humoristinen, äärimmäisen sitkeä ja jääräpäinen, omasta rauhasta nauttiva sekä monin tavoin hyvin lempeä ja hyväsydäminen nainen. Toisaalta sama ihminen on nyrkkeilykehässä ihminen, jota moni meistä pelkäisi.

Totuus on, että todella haluan satuttaa vastustajaa. Haluan satuttaa vastustajaa niin, että hänen nenänsä murtuu, hänen silmänsä muurautuvat umpeen ja hän putoaa löysänä kanveesiin. Sillä se, joka ottelee, en ole minä - tai sitten otteluiden välillä olen joku toinen. Minussa asuu kaksi ihmistä. Kun valmistaudun nousemaan kehään, kaikki minussa muuttuu. Vartalon asento, hengitys, ajatukset, tunteet, arvot, elekieli, katse... ...Tunnen itseni laskelmoivaksi ja pirulliseksi, ja kun näen vastustajan taipuvan tai vuotavan verta, vahvistun entisestään. Monta kertaa olen itsekin säikähtänyt katsettani nähtyäni otteluitani jälkikäteen nauhalta. Jos silmät ovat sielun peili, millaiseksi sieluni muuttuu ottelun aikana?

Kirjan herättävintä antia oli kurkistus huippu-urheilijan ajatusmaailmaan. Urheilija keskittyy lajiinsa niin täysillä, että kaikki muu jää kakkossijalle. Huipulle päästäkseen onkin oltava itsekäs, jopa perheen kustannuksella. Avaavaa oli, että moni urheilija kokee epäonnistumisen suorituksessa epäonnistumisena myös ihmisenä. Laji ja urheilija ovat pelottavalla tavalla symbioosissa. Pitkään haaveiltu voitto voi puolestaan olla koko elämisen mielekkyyden romahduttava tekijä. Kun menestys ei tuokaan tyydytystä, jää jäljelle ammottava tyhjyyden tunne.

Loppupuolella kirjaa silmätkin pääsivät kostumaan ja teoksen loputtua koin pienen tyhjyyden tunteen. Wahlströmin matkassa ei voi olla viihtymättä. Kirja on loppua kohti jopa suoranainen jännitysnäytelmä, joka olisi ollut vieläkin jännittävämpi, jollen olisi katsonut kirjan keskivaiheilta löytyviä kuvia. Niistä paljastuu vähän liikaakin kirjan loppua ajatellen. Jos siis aiot lukea Rajoilla-kirjan, kannattaa kuvat ylittää ja katsoa ne vasta aivan lopuksi.

Rajoilla on luettu myös näissä blogeissa: Annelin kirjoissa, Ja kaikkea muuta, Kujerruksia ja Notko, se lukeva peikko.

10 kommenttia:

 1. Tämä on minun lukulistallani ja nyt kun luin näkemyksesi, se taitaa nousta lukulistan kärkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli mielenkiintoinen kurkistus huippu-urheilijan ajatusmaailmaan. Kirjan alku pikkuisen kangerteli mutta loppua kohti vauhti kovenee. Suosittelen!

   Poista
 2. Kiitos hyvästä kirja-arviosta! Olen tätä kirjaa aika ajoin katsellut sillä silmällä, mutta nyt se siirtyi ilman muuta lukulistalleni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea! Herätti paljon mietteitä mm. suorittamisesta. Rehti kirja.

   Poista
 3. Minustakin tämä oli varsin kiinnostava kirja. Oli jännittävää kurkistaa huippu-urheilijan ajatusmaailmaan, vaikka yhteen asiaan täysin fokusoituva ajattelutapa onkin minulle kovin vieras. Tosin minun ongelmani useimmiten onkin itseni hajoittaminen liian laajalti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlailin tarkemmilla hakusanoilla ja lisäsin postauksesi listaan. Se ei jostain syystä jäänyt haaviin ensimmäisellä googlauksella. Omallakin kohdalla olisi vaikea kuvitella vain yhteen asiaan panostamista. Täytyisi omata todellinen intohimo (jollaisen Wahlström todellakin omaa) jotain juttua kohtaan, jotta kaikki muu jäisi taustalle.

   Poista
 4. Hei, en yleensä innostu urheilijoiden kirjoittamista kirjoista - no jaa, kuinka monta niitä nyt ylipäänsä on? - mutta nyt sait kyllä kiinnostukseni heräämään! Ehkä luen tämän, jos osuu kohdalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi olla kohdallani ensimmäinen urheilijan kirjoittama kirja. Jos pitää Wahlströmin persoonasta, pitää todennäköisesti kirjastakin. Räiskähtelevä luonne ja intohimoinen elämänasenne välittyvät hyvin kirjasta. Tekstillisesti Rajoilla tuntui alkuun hieman takeltelevalta mutta sujuvuus paranee sivujen edetessä. Tai sitten vain annoin tarinan viedä. :)

   Poista
 5. Minäkin aion lukea tämän jossain vaiheessa. Rajoilla on kiinnostanut jo ennestään, ja kirjoituksesi lupaa kyllä hyvää - uskon laillasi saavani tältä kirjalta viihdyttävän ja koskettavankin lukuelämyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyttävä, koskettava (tätä olisin tietysti kaivannut koko kirjan mitalle, nyt herkkyys tuli vasta kirjan lopussa) kirja ja samalla kiinnostava (ja kauhistuttava) kurkistus huippu-urheilijan ajatuksiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!