Kaunis ja käytännöllinen Vegaanin keittiössä


















Elina Innanen: Vegaanin keittiössä
Kuvat: Elina Innanen
Kustantaja: Readme, 2015
Sivuja: 264
Pisteet: 5-/5
(Kirja saatu kustantamosta)

Tämä kirja on kokoelma herkullisia ja terveellisiä kasvisreseptejä, joiden valmistaminen ei vie liikaa aikaa eivätkä raaka-aineet maksa maltaita. Melkein kaikki reseptien ainekset löytyvät myös lähikaupasta, jos erikoisliikkeissä asioimiseen ei riitä aikaa. 

Hei! Kuukauden mittainen Vegaanihaaste päättyi virallisesti, mutta olen jatkanut vegaanisen ruokavalion parissa. Tiesin jo etukäteen, että kohdallani kyseessä ei ole kuukauden kokeilu vaan jotain pysyvämpää. Muutamia lipsahduksia lukuunottamatta (kuten refleksillä ostettu ja syöty voisilmäpulla) olen tottunut uuteen jääkaapin sisältöön yllättävän ketterästi. Lapsetkin tuntuvat pitävän enemmän esimerkiksi nykyisin käyttämästämme kasvirasvapohjaisesta margariinista (sininen Keiju-margariini) enemmän kuin entisestä voipohjaisesta. Taidetaan koko perhe elää nykyään vähän terveellisemmin. Olemme kasvisruokavalion myötä löytäneet myös yllättävän maukkaita uusia makuja. Yksi haasteen ansiosta löytämämme (ja nykyinen suosikkimme) mauste on savupaprikajauhe. Suosittelen kokeilemaan! Sitä käytetään myös joissakin Elina Innasen kirjoittaman tuoreen Vegaanin keittiössä-keittokirjan ohjeissa.

Appelsiinit, porkkanat, mansikat ja lime (korvasin sitruunamehulla) muodostavat kirjan ohjeella smoothien
Olen varsin laiska kokki, joten Vegaanin keittiössä ilahduttaa arkeen sopivilla resepteillään. Raaka-aineet löytyvät tavallisesta ruokakaupasta ja valmistuvien ruokien hintaakin on ajateltu. Säästeliästä kokkia miellyttää kirjasta löytyvä kappale Säästä kasviksilla. Olin oikeasti hieman yllättynyt, että kasvisruokavalioon siirtyminen on pienentänyt kauppalaskuamme. Toisaalta emme ole hankkineet esimerkiksi vegaanisia juustoja tai muita erityistuotteita, jotka voivat olla tyyriitä.

Olen monesti törmännyt kuvitelmaan, että vegaanina eläminen tulisi kalliiksi, mutta oikeastaan asia on aivan päinvastoin! Vegaanin ruokakassin peruspilarit, kuten palkokasvit, täysjyvätuotteet ja sesongissa olevat kasvikset, ovat edullisia. 

Reseptit ovat melko simppeleitä arkiruokareseptejä (reseptejä olisi voinut makuuni vieläkin yksinkertaistaa), joten kirja on jo nyt noussut suosikikseni keittokirjojen saralla. Teos on myös visuaalisesti todella herkullinen. Elina Innasen ruokakuvat ovat todella kauniita. Chocochili-blogin (kurkatkaahan, blogi sisältää paljon helppoja kasvisruokareseptejä) kirjoittajanakin tunnettu Innanen on höystänyt reseptinsä omilla kommenteillaan, jotka tuovat kirjaan mukavan tuttavallista sävyä.

Keittokirjasta löytyy myös makeita reseptejä


Vaikka kirjan nimi on Vegaanin keittiössä, sopii se todella hyvin myös sekasyöjille, jotka haluavat valmistaa silloin tällöin myös kasvisruokia. Aiemmin ajattelin, että vegaaniset reseptit olisivat hankalia ja mystisiä, mutta reseptit ovat varsin tavallisia. Herkullisia ne kylläkin ovat. Loppuun täytyy todeta, etten ole syönyt koko elämäni aikana yhtä maukasta ruokaa kuin Vegaanihaasteen aikana (maustamaton soijamaito oli kyllä karmaiseva kokemus, onneksi löytyi vaniljasoijamaito kahviin). Siitä on kiittäminen osaltaan Innasen reseptejä. Kasvisruoka on yllättävän helppoa, maukasta ja bonuksena myös terveellistä.

Vegaanin keittiössä-keittokirjasta on postattu myös mm. blogeissa Syötävän hyvä (jossa testattiin kirjan avokado-perunasalaattia), Kissoja & Kasvisruokaa (jossa valmistettiin suklaisia proteiinipannukakkuja), Kaikki äitini reseptit (jossa pyöräytettiin porkkana-tahinikeitto) ja Maistuis varmaan sullekin! (jossa leivottiin kirjan ohjeella herkullisia ruisleipäsiä).

Kommentit

  1. Kyseinen kirja on keittokirja himotuslistalla ykkösenä vaikka siis vegaani en olekaan. Mutta tuon kirjan myötä voisi miltei kokeilla. <3

    Mahtavaa helmikuun alkua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totesin juuri, että tämä kirja vei sydämeni. Ihana kirja kaikin puolin. Ja sopii sekasyöjillekin. :)

      Poista
  2. Voi, taas tuli uusi kirja lainattavien hyllyyn, en ollut tästä kuullutkaan. Meillä tehdään aika paljon pirtelöitä ja smoothieita nykyään, kun poika tykkää olla koneenkäyttäjä.
    Nuo kuppikakut ovat kanssa käteviä ja yllättävän hyvää tulee mikrossakin tehtynä. Just kokeiltiin viikko takaperin. Ihanaa sulaa tummaa suklaata keskellä kakkua, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lainata, sisältää varsin herkullisia reseptejä. En ollut aiemmin uskaltanut kokeilla porkkanaa pirtelöön mutta toimii todella hyvin. Ja konekin selvisi raaoista porkkananpaloista näpsäkästi. Ensi kerralla taidan laittaa vain porkkanaa ja appelsiinia, kunnon sesonkijuoma talveen! Nuo mikrokakut on kyllä mieluisia tällaiselle helppojen ja nopeiden herkkujen ystävälle. :)

      Poista
  3. Tuli kuin tilauksesta ! Olen juuri kaivannut ruokavalion keventämiseen ideoita, mutta kammoksun kaikkea monimutkaista. Yksinkertaisuus sopii minulle. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on mukavan näpsäköitä ja todella maukkaita kasvisruokareseptejä (itse olisin vielä karsinut raaka-ainelistoja, kun olen todella perusmeiningin ystävä). :) Kirjoittajan Chocochili-blogista löytyy myös runsaasti reseptejä, niin pääsee kokeilemaan vaikka heti (resepti tulee esiin aina postauksen otsikkoa klikkaamalla): http://chocochili.net/

      Poista
  4. Minullekin tämä kirja on uusi tuttavuus. Voisi ehkä pyytää synttärilahjaksi (tai ostaa itse itselle lahjaksi), synttärit kun ovat pian käsillä. Pisteet sille, jos ohjeet ovat simppeleitä. Minulle ruuanlaitto on välillä aikamoista pakkopullaa ja se on aina plussaa, jos ohje on simppeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkopulla kuulostaa omallakin kohdalla tutulta ruuanlaiton suhteen. Joitakin pitkiäkin reseptejä kirjassa on (Siitä tuo miinus pisteytyksessäkin, sillä olen yksinkertaisen ruuan ystävä. Tämähän on tietysti makuasia). Plussaa annan kirjalle mm. helpoista kastikkeiden ja levitteiden resepteistä. Kurkkaahan vielä tuonne Chocochili-blogiin, niin saat lisää kuvaa kirjan resepteistä. Tämä olisi itselle kyllä sellainen kirja, minkä voisin toivoa synttärilahjaksi. :)

      Poista
  5. Kiitos vinkistä - sekasyöjä, jonka tytär on melkein vegaani, kaipaa juuri tuollaista kirjaa - ja menee ensin kurkkimaan tuohon blogiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyhän kurkkimassa, siellä onkin melkoisen houkuttavia reseptejä. :)

      Poista
  6. No jopas on herkullisen näköinen/kuuloinen kirja! Tästähän löytäisi tulevan kevään kunniaksi jotain uutta ja kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suorastaan hullaannuin tähän kirjaan. Kannattaa piipahtaa tuolla Chocochili-blogissa inspiroitumassa kasvisruokaresepteistä. :)

      Poista
  7. Onpa todellakin kaunis kirja! Kasvisruoka mmaiittaa, joten tämä voisi olla minunkin kirjani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yksi kauneimmista keittokirjoista, jonka olen nähnyt. Suosittelen! :)

      Poista
  8. Heh, minulle on muutama ihminen sanonut, että heillä ei ole varaa siirtyä kasviruokavalioon. En uskalla edes veikata mitä he syövät, koska tosiaan kasvisruokavalion perusainekset ovat melko edullisia ;) Ja onhan nuo vegaaniset juustot hintavia, mutta eikö juusto muutenkin ole melko hintavaa? Että jos sitä ei päivittäin syö, niin eipä se paljon kauppalaskussa paina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä, itse asiassa minulle ei aiemmin maistunut tietyt maitotuotteet mutta nyt olen tykästynyt esim. soijajugurttiin (Alpron mansikka-raparperi on suosikkini) ja silti kauppalasku on pienempi. Pavut, linssit ja soijarouhe kuitenkin kompensoivat.

      Poista
  9. Kiitos kattavasta kirja-arviosta! Ja ihan mahtavaa kuulla, että kirja on ollut mieleinen! :)
    Kivaa, että olet ottanut tässä myös kirjan kantavan teeman, eli edullisuuden, esille. Siihen ei ole vielä kovin moni innostunut tarttumaan!

    Olen ollut vegaani noin 14 vuotta, mutta en minäkään juuri koskaan osta esim. soijajuustoa. Siksi, että se on ihan törkeän hintaista, mutta en myöskään kaipaa sitä ruokavaliooni. Uuniruokiin voi laittaa edullisempaa kaurakermaa tuomaan täyteläisyyttä ja leivän päälle levitän juuston sijaan mieluummin itse tehtyä hummusta. Vegaanin keittiössä -kirjassahan ei myöskään käytetä näitä kalliimpia erikoistuotteita (ellei nyt joku laske soijajogurttia ja kaurakermaa erikoistuotteeksi).

    Kauppalaskuni on noin 180€ kuukaudessa, mutta siitäkin olisi vielä varaa nipistää ihan reilusti, jos niin haluaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mainiosta kirjasta! Lasagnereseptissä mietin, että päälle olisi voinut sopia vegaaninen juusto, mutta itsekään en ole kaivannut juuston perään. Ihan mainio juttu, että keittokirjassa on otettu myös ruuan hinta huomioon. Jokaisella on varaa laittaa maukasta kasvisruokaa! :)

      Poista
  10. Tosi kaunis ja kiinnostava kirja. Kiva, että kerroit myös kahvimaitovinkin - aion kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kirjasta tuli nopeasti yksi suosikki, visuaalisesti ja sisällöllisesti herkku. :) Olen paikoin aika makeanperso, joten Alpron Soya Vanilla-juoma kahvin kera on muodostunut lempparikseni. Lopputulos on kuin kahvilan vaniljakahvi. Varoituksena, että lopputulos on tosiaankin suht makea. Minusta paljon parempaa kuin aikaisemmin käyttämäni tavallinen maito. Uusi ruokavalio onkin tuonut hieman yllättäin paljon parannuksia makumaailmaan.

      Poista
    2. Makeus on plussaa! Kiitos vinkistä :)

      Poista
    3. Olen itse aivan koukuttunut siihen, toivottavasti nappaa sinullakin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit