sunnuntai 8. helmikuuta 2015

After - viihdettä väsyneille aivoille

Anna Todd: After (<-Adlibris)
Suomentanut: Maija Kauhanen
Kustantaja: Otava, 2015
Sivuja: 587
Goodreads-tähdet: ★ liked it
(Kirja saatu kustantamosta)

'Tämä on toistaiseksi ihan järjettömän tylsä kaverisuhde...' Hardin parahtaa ja ui lähemmäksi rantaa. Pyöritän silmiäni ja hän naurahtaa. 'Ota edes kengät pois ja laita jalat veteen. Se tuntuu ihanalta, ja kohta vesi on liian kylmää uimiseen.'
Ei kai jalkojen kastamisesta mitään haittaa ole. Niinpä otan kengät pois, käärin farkkujen lahkeet ja työnnän jalkani rantatörmän yli veteen. Hardin oli oikeassa: vesi on lämmintä ja kirkasta. Heiluttelen varpaitani enkä voi olla hymyilemättä.
'Mukavaa, vai mitä?' Hardin kysyy enkä voi muuta kuin nyökätä. 'Tule sitten uimaan.'
Pudistan päätäni ja hän roiskuttaa vettä päälleni. Kavahdan syrjään ja mulkaisen häntä.
'Jos tulet veteen, minä vastaan yhteen sinun ainaisista tunkeilevista kysymyksistäsi. Mihin tahansa kysymykseen haluat, mutta vain yhteen', hän varoittaa.
Uteliaisuuteni ottaa vallan, ja kallistan päätäni mietteliäänä. Häneen liittyy niin monia arvoituksia, ja nyt minulla voisi olla tilaisuus ratkaista yksi niistä.

Hei! Aivoni ovat viimeisen viikon ajan olleet melkoisessa syntax error-tilassa. Perheemme vallannut oksennustauti ja siitä johtunut unenpuute ja heikko ruokavalio yhdistettynä uutisiin useammalta elämänalueelta ja miehen työreissuun ei ole ollut kaikkein stressittömin yhtälö. Kun posti toi yllättäin mukanaan After-pokkarin, ilahduin hömppäkirjasta aidosti. Anna Toddin kirjoittama kevyempääkin kevyempi viihdekirja sopi hyvin väsyneille aivoilleni.

Takakannessa kirjan kuvataan alkaneen One Direction-bändin fanifiktiona. Itse kirjasta tätä ei huomaa, sillä bändiä ei käsitellä kirjassa lainkaan ja miespäähenkilön nimikin on romaanissa Hardin Scott (eikä Harry Styles, jonka alter ego Hardin jollain tapaa ilmeisesti on). Takakannen mukaan luvassa olisi rajua aistillisuutta, mutta eroottinen puoli jää lopulta varsin varovaiseksi (eroottiset kohtaukset loppuvat melkein ennen kuin ehtivät alkaakaan). Kirjaa on myös verrattu Fifty Shades-sarjaan, vaikka After on mielestäni huomattavasti konservatiivisempi. Osaltaan vertaaminen Fifty Shades-kirjoihin on kuitenkin paikallaan. Jos inhosit kyseisiä kirjoja, en usko sinun nimittäin pitävän tästäkään. Itse pidin Fifty Shades-sarjan ensimmäisestä osasta (en ole lukenut muita) enemmän kuin Afterista, mutta toisaalta tämän kirjan loppu jää sen verran kutkuttavaan kohtaan, että harkitsen seuraavan osan lukemista vahvemmin kuin Fifty Shades-kirjasarjan ensimmäisen osan jälkeen.

After kertoo kiltistä ja kunnollisesta Tessasta, joka aloittaa kirjallisuusopinnot collegessa. Muuttaessaan collegen asuntolaan, hän huomaa pian aiemmin tarkassa järjestyksessä olleen ja huolellisesti suunnitellun elämänsä järkkyvän. Huonetoverikseen Tessa saa nimittäin kirkuvan punahiuksisen, yltä päältä tatuoidun Stephin, jonka samanhenkinen ystäväjoukko hengailee usein heidän asuntolahuoneessaan. Yksi Stephin kavereista, synkällä tavalla komea Hardin, herättää Tessan kiinnostuksen salaperäisyydellään. Yllättäin kiinnostus tuntuu olevan molemminpuolista ja pian Tessa löytääkin itsensä pahan pojan pauloista.

After on samalla kertaa todella koukuttava että ärsyttävä kirja. Kirja sisältää useita verenpainettani nostattavia asioita. Suhtautuminen esimerkiksi väkivaltaisuuteen, mustasukkaisuuden vaarallisuuteen ja pettämiseen on kirjassa omituisen kevyttä. Lisäksi päähenkilöiden tapa hehkuttaa yksityisautoilun hienoutta ja lihansyöntiä ei suoraan sanottuna synnyttänyt kovinkaan paljon samaistumista. Tiettyjä ilmauksia toistellaan kirjassa myös kyllästymispisteeseen asti (hän pyöritteli silmiään, hän kikatti jne.). Toisaalta miltei 600-sivuisen pokkarin hotkaisi muutamassa illassa ja täytyy myöntää, että kirjan päätyttyä turvallisen kevyttä hömppää jäi jopa kaipaamaan. Jos sarjan toinen osa osuu ilmestymisensä jälkeen kohdalla, saatan napata senkin aivoja nollaavaksi hömppälukemiseksi.

Kirjasta on postattu myös Lukuholistin maistiaiset-blogissa.

4 kommenttia:

 1. Tämä kyllä tosiaan kuulostaa erinomaiselta aivojen nollaus -teokselta ja sellaisena varmaan pitää puoliaan. Itse nyt melkein jo harkitsen vakavasti tämän lukemista, jos kirja vaikka osuisi sopivasti vastaan.

  Toivottavasti perheen syntax error -tila on nyt helpottunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa voisi suositella lukujumiin tai todella kiireisen arjen keskelle kun mitään raskaampaa ei jaksa. Ärsyttäviä juttuja tässä kirjassa kyllä riittää, joten kirja jakaa varmasti todella vahvasti mielipiteet. Jos törmäillään, niin saat vaikka minulta tämän kipaleeni. :)

   Poista
 2. Kuulostaapa juuri siltä, mihin Linneakin tuossa viittaa.. Ihanaa aivojentyhjennysmateriaalia! :)

  Toivottavasti olo on jo parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väliin kaipaa kunnon hömppää ja tämä totisesti tarjoaa juuri sitä. Kiitos toivotuksesta, mahatauti näyttää tällä erää perheemme osalta onnellisesti selätetyltä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!