Vegaanihaaste - ensimmäisen päivän sapuskat


Hei ja hyvää vuoden ensimmäistä! Päätin Vegaanihaasteen insporoimana kokeilla vegaanista tammikuuta. Tarkoituksena on välttää kaikkea eläinperäistä kuukauden ajan. Haasteen ensimmäinen päivä on kääntymässä iltaan ja jo nyt tuntuu, että kasvisperäinen ruokavalio tulee jatkumaan haasteen jälkeenkin. Olo on hyvä niin henkisesti kuin fyysisesti.

Aamu alkoi perinteisesti kahvilla. Nyt käytin maidon sijasta Pirkan maustamatonta soijajuomaa, johon on lisätty kalsiumia. Maku oli ihan hyvä, vaikka taidankin jatkossa käyttää makeutettua soijamaitoa. Makean perso kun hieman olen. Aamupalaksi valmistin tavallista kaurapuuroa omenasoseella. Samalla nappasin purkista B12-vitamiinia, sitä kun ei kasvisruokavaliosta saa.


Lounaaksi söimme tortilloita tofutäytteellä, kasviksilla ja salsakastikkeella. Herkullinen tofutäyte syntyi helposti Santa Marian Vegetarian Taco Mix-pussista, jonka aineksien joukkoon täytyy lisätä vain vettä ja tomaattia. Täyte läpäisi kepeästi ns. Pappatestin, jossa vähintään 70 vuotta lihaa syönyt henkilö altistetaan testattavalle ruoka-aineelle. Jos testihenkilön suusta kuuluu syödessä jatkuva omnom-ääntely ja ruokailun päätyttyä havaitaan valtaisaa epäuskoa paljastettaessa nautitun aterian olleen kasvisruokaa, on testi läpäisty. ;) Täyte uppoaa äärettömän hyvin myös kronkeliin pikkuväkeen.

Välipalaksi nautin mm. kuumaa Pirkan suklaanmakuista soijajuomaa, kova kaakaon ystävä kun olen. Yllättävän hyvää tämäkin. Ensimmäinen päivä on edennyt hyvin soijapainotteisesti, kun pääruokaankin tuli sattumalta soijaa. Tulevina päivinä aion kokeilla mm. kookosmaidolla höystettyä bataattikeittoa. Leipääkin tulee jatkossa syötyä kuten ennenkin, kunhan käyn ostamassa Keijun laktoositonta kasvismargariinia kaupasta. Illalla iskeneen makeanhimon taltutin vegaaneille soveltuvilla tummalla suklaalla ja Rainbow Power Mix-salmiakkimakeisilla.

Haastamme sinut kokeilemaan vegaanista tammikuuta! Tarjoamme sinulle päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää päivän reseptit, hyödyllistä tietoa ja kiinnostavia tarinoita. Lisäksi saat halutessasi tukihenkilön, vegaanituutorin, joka opastaa sinua ja vastaa kysymyksiisi. Siirtymällä kasvisperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi autat niin eläimiä, ympäristöä kuin terveyttäsikin! Oman vegaanituutorin ja/tai päivittäisen uutiskirjeen saat täyttämällä ilmottautumislomakkeen osoitteessa vegaanihaaste.net

(Lainaus Vegaanihaasteen FB-sivulta)

Kommentit

  1. Suosittelen kahviin mantelimaitoa, jos makeasta pitää. Se on kyllä melko hintavaa, mutta jos käyt esimerkiksi isommissa ruokakaupoissa, sieltä sitä saa usein vähän halvemmalla. Lisäksi sitä saa vähän pienemmissäkin purkeissa joissain kaupoissa :)

    Leivälle voi keijun sijaan myös vetäistä vaikka Tartexia tai erilaisia kasvistahnoja, ja tummalle leivälle sopii tahini hyvin!

    Toivottavasti innostut vegaanisesta ruoasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkaapissa onkin mantelimaitoa, täytyy huomenna kokeilla sitä aamukahviin. Kiitos vinkistä! Nuo leivänpäällisetkin kuulostavat herkullisilta (googlailin heti), täytyy ehdottomasti hankkia.

      Veikkaan että tämä on pysyväisluontoinen ruokavaliomuutos. Lihasta olemmekin luopuneet jo aiemmin, joten ei tullut kerralla niin isoa muutosta. :)

      Poista
  2. Tuleeko kelleen mieleen, mikä "vegemaito" maistuisi suht. samalta kuin se aavistuksen makea hyla-maito? Itse käytän kahvissa siis hyla-maitoa, mutta muuten en missään muodossa mitään maitoja käytä.

    En ole täysin vegaani, vaan syön myös raejuustoa ja joskus juustoa (en vegaanista). En toistaiseksi ole aikeissakaan ryhtyä täysin vegaaniksi, koska haluan syödä raejuustoa. Mutta kahvimaidon voisin kyllä korvata jollain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tykännyt makeasta soijamaidosta kahvissa, ehkä hienen muistuttaa hyla-maidollista kahvia. Joku suositteli myös pähkinämaitoa kahviin. Toivottavasti joku osaisi vielä vinkata paremmin.

      Poista
    2. Kauramaidossa on mielestäni makeahko maku luonnostaan, toki täytyy sanoa että en ole ikinä juonut Hyla-maitoa. Jotkut kasvimaidot sakkautuvat helposti, joten kannattaa kaataa maito kupin pohjalle ennen kahvia.

      Poista
    3. Huomenna testailen kauramaitoa ensimmäistä kertaa kahvissa, täytyypä makustella muistuttaisiko Hyla-maitoa. Kiitos vinkeistä!

      Poista
  3. Hmmmm... Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Pitää vähän keskustella tuon toisen puoliskon kanssa josko kokeiltaisi edes kerran viikossa pelkkää kasvis/vegaaniruokaa. Meillä kun ongelmaksi tahtoo muodostua se että tuo toinen puolisko on hyvin huono syömään mitään eksoottista, joten pitäisi yrittää keksiä sellaisia ruokia missä ei lihaa juurikaan käytettäisi. Sosekeitot ei meillä mene läpi, joten pitänee keksiä jotain muuta. Ehdotuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tykätty tortilloiden lisäksi erityisesti soijanakkikeitosta (Hälsans Kök-soijanakit, eivät ole kylläkään täysin vegaanisia, niissä on kananmunaa) ja makaronilaatikosta, jossa jauheliha on korvattu Quorn-rouheella (sekään ei kylläkään täysin vegaaninen). Tässä linkki tuohon Quorniin ja sieltä löytyy reseptejäkin http://www.quorn.fi/tuotteet/61/rouhe

      Poista
    2. Meillä on kahden sekasyöjän talous, ollaan ruvettu vähentämään lihan käyttöä ja aktiivisesti etsimään ja testailemaan hyvänkuuloisia kasvisruokia. Juustoahan näissä on melkein kaikissa, joten sinänsä ei kovin hyvä näin kun vertailukohtana on vegaanius... :). Haluttiin kuitenkin aloittaa jostain turvallisen tuntuisesta ja meille helposta. Uudet lihattomat suosikkiruoat (ei erityisessä järjestyksessä):
      1) punajuuri-fetasalaatti (Pähkinää, suolaista fetaa ja makeaa punajuurta, nam! Tulee maha täyteen, kun tekee kunnon satsin ja ottaa oheen vaikka paahtoleipää. Yksi ohje vaikkapa täällä: http://hannansoppa.com/punajuuri-fetasalaatti/ ).
      2) pestopasta (hyvää, kunhan varoo ettei kesäkurpitsat pehmene veltoiksi, ohje: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/sitruunapesto-kasvispasta/ )
      3) köyhän miehen italianpata soijarouheella (tässä ei ole juustoa. :) Muistaakseni napattu kirjasta Vegaanin uusi keittokirja, mutta googlaamalla löytää varmaan vastaavia ohjeita ilman kirjastoreissuakin.)
      4) täytetyt kesäkurpitsat (täytteenä tomaattipyrettä, jossa suolaa, sokeria, pippuria, meiramia, basilikaa, oreganoa ja päällimmäisenä liulu mozzarellaa. Syödään riisin kera, kypsennetään uunissa, mikä on siitä mahtavaa että siellä kurpitsasta ei saa ylikypsää millään. Reseptin löysin netistä, mutten valitettavasti muista mistä. Googlaamalla saattaa löytää vastaavia, joista paistoaika jne. ilmenee, jos konsepti tuntuu siltä että toistakin puoliskoa voisi kiinnostaa.)
      5) tuorewok nuudeleilla, eli nuudeleihin sekoitetaan tuoreina pilkottuja vihanneksia (esim. porkkana, parsakaali, paprika, sipuli ja vesikastanja) soijakastikkeella tai sweet & sour -kastikkeella (tai tahmealla osterikastikkeella, jos omatunto sallii) maustettuna ja ehdottomasti suolapähkinöiden kera. Vähän säätämistä siinä, että saa kaikki palaset kypsäksi pannulla samaan aikaan, mutta on hyvää ja pystyy kausivihannesten mukaan valitsemaan, mitä milloinkin otetaan mukaan.

      Toivottavasti näistä edes jokin kuulosti teidänkin makuun sopivalta. :)

      Poista
    3. Kiitos minunkin puolestani kasvisruokavinkeistä Maukka! :)

      Poista
  4. Pitäisiköhän minunkin osallistua tähän haasteeseen. Meillä ei olla syöty lihaa 10 vuoteen, mutta maito ja kananmunat ovat kyllä ruokavaliossa mukana. Täytyy perehtyä asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla vaikkei täysin vegaaniksi ryhtyisikään. Haasteen mukana saa roppakaupalla hyviä kasvisruokareseptejä ilmaiseksi. :)

      Poista
  5. Vau, onpa hieno juttu. Taidanpa ottaa osaa itsekin :).

    VastaaPoista
  6. Minä seuraan kiinnostuneena miten haasteeseen osallistuminen sinulta sujuu. Meidän perheelle tekisi tosi hyvää aloittaa siitä, että kasvisruuan määrää lisätään perheessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin tehdä vaikka jonkinaisia koontipostauksia, mitä kasvisruokia tulee haasteenkin aikana valmistettua. Nyt haaveissa valmistaa vegaaninen maksalaatikko kun omituisesti perheestämme löytyy kaksikin kyseistä ruokalajia rakastavaa. :)

      Poista
  7. Joo, mielellään koontipostauksia, koska aihe todellakin kiinnostaa ja on omakohtainenkin, vaikken jaksa tähän haasteeseen mukaan "virallisesti" lähteä. :) Mutta esim. se punajuurikeitto, josta aiemmin postasit, on meillä to do -listalla! Vielä ei olla sitä tehty (eli mies ei ole tehnyt: minähän en kokkaa, heh), mutta lupaan tehdä siitä postauksen, kun se tapahtuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäilette punajuurikeitosta sitten kun aika koittaa. Tänään juuri mietin mm. borssikeiton valmistusta kera soijanakkipalojen. Veikkaan että uppoaisi, punajuuri on niin nannaa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit