sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Jali ja suklaatehdas - herkullinen klassikko

Roald Dahl: Jali ja suklaatehdas
Alkuteos: Charlie and the Chocolate Factory, 1964
Aili Nissisen suomennoksen muokannut Niina Pitkänen
Kustantaja: Otava, 2005 (1. painos 1971)
Sivuja: 137
Goodreads-tähdet: ★ really liked it

KIHISEVIÄ KUPLAJUOMIA, sanottiin seuraavassa ovessa. 
'Ne ne vasta satumaisia ovatkin!' ylisti herra Vonkka. 'Ne täyttävät juojansa kuplilla, ja kuplat ovat täynnä erikoista kaasua, joka nostaa juojan ylös maasta kuin ilmapallon. Sen jälkeen hän kohoaa ylöspäin kunnes pää iskeytyy kattoon ja jää killumaan paikoilleen.'
'Mutta miten sitten pääsee taas alas?' kysyi Jali.
'Röyhtäisemällä, tietenkin', sanoi herra Vonkka. 'Silloin on päästettävä iso, pitkä sivistymätön röyhtäisy, jolloin kaasu tulee ulos ja juoja putoaa alas! Mutta sitä ei kannata juoda ulkosalla, sillä koskaan ei voi tietää, miten korkealle tuo kaasu voi singauttaa jos tuota juomaa juo ulkona. Minä annoin sitä yhdelle vanhalle Umppa-Lumpalle kerran takapihalla ja hän nousi ilmaan ja katosi näkyvistä! Ikävä kyllä häntä ei ole näkynyt sen jälkeen.'
'Hänen olisi pitänyt röyhtäistä', sanoi Jali. 
'Tietenkin', sanoi herra Vonkka. 'Minä seisoin pihalla ja huusin: 'Röyhtäise, pölkkypää, röyhtäise, tai et ikinä pääse maan päälle takaisin.' Mutta ei hän röyhtäissyt. Ehkä hän ei osannut, tai sitten hän ei tahtonut. Ehkä hänet oli kasvatettu liian hyvin. Hän on varmaan kuussa nyt.'

Hei! Roald Dahlin Jali ja suklaatehdas on satuklassikko, joka tuli luettua ensimmäistä kertaa vasta näin aikuisiällä kun lainasimme sen iltasatukirjaksi. Perheestämme erityisesti 8-vuotiaamme ihastui tähän humoristiseen ja vauhdikkaaseen tarinaan ja kyseli josko kirjasta olisi myös jatko-osa olemassa. Luulin ettei ole, mutta nyt huomasinkin, että tarina jatkuu Jali ja lasihissi-kirjassa. Lukuun tulee sekin ehdottomasti. Odottelemme myös kirjaston varausjonossa Tim Burtonin ohjaamaa ja Johnny Deppin tähdittämää Jali ja suklaatehdas-leffaa. Suklaatehtaan maailma hurmasikin meidät siis varsin perinpohjaisesti.

Jali ja suklaatehdas kertoo Jali-pojasta ja tämän hyvin köyhästä perheestä. Perhe asuu vetoisessa talossa ja näkee suoranaista nälkää. Jali kulkee päivittäin Villi Vonkan makeistehtaan ohitse ja tuoksuttelee tehtaalta kantautuvia huumaavia tuoksuja haaveillen vierailusta tehtaassa. Jospa hän vain saisi kerrankin ahmia kurnivan mahansa täyteen herkkuja! Kun Villi Vonkka järjestää arpajaiset, jossa viiden lapsen on mahdollista päästä vierailulle tehtaaseen ja voittaa karkkia loppuelämäkseen, herää Jalissa toivon kipinä. Voisiko hän olla yksi onnekkaista? Viidellä lapsella on edessään elämänsä mielenkiintoisin ja herkullisin seikkailu!

Jali ja suklaatehdas on mahtavaa mielikuvituksen ilotulitusta. Mm. höyryävän herkullinen suklaavirta, tehtaan pienet ja hassut työntekijät Umppa-Lumpat ja valtavan isosta vaaleanpunaisesta karamellista koverrettu huvipursi ihastuttivat. Tarina sisältää aika suorasukaisia kommentteja television katsomisen, pilalle hemmottelun ja ylenmääräisen herkuttelun vaaroista. Oikeamielisyys ja ystävällisyys puolestaan palkitaan kirjassa. Ihan hyviä elämänohjeita. Sisäinen kukkahattutätini kylläkin heräsi, kun ylipainoisesta lapsesta käytetään kirjassa termiä läski. Olemme keskustelleet, että jokainen on hyvä sen painoisena kuin on eikä ketään saa nimitellä. Tulipahan toisaalta kirjan ansiosta käsiteltyä jälleen asiaa. Mieluusti kyllä näkisin läski-sanan poistuvan lastenkirjoista kokonaan.

Jali ja suklaatehdas on nautittu myös mm. seuraavissa blogeissa: Kirjojen keskellä, Narseskan kirjanurkkaus ja Villasukka kirjahyllyssä.

18 kommenttia:

 1. Meillekin tämä upposi kuin kuuma veitsi voihin pari vuotta sitten. Mainio tarina, mutta"läski"-sana kammoksutti minuakin. Herkkumääriä oli kiva kuvitella mielessään ja Jali oli vaatimattomuudessaan hieno sankari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna täytyy hakea tuo jatko-osa kirjastosta, niin hyvä tämä oli lukukokemuksena. Tämä kirja upposi meilläkin täysillä, muistan kuinka tuo valitsemani katkelmakin nauratti lasta makeasti. Oli hyvä että luimme tämän kirjan lapsen kanssa yhdessä.Tuli samalla puhuttua sanoista, jotka voivat pahoittaa toisen mielen.

   Poista
 2. Siitä on pitkä aika, kun olen tämän viimeksi lukenut, mutta muistan kyllä, että pidin kovasti. Olen lukenut tämän myös englanniksi, joka oli todella avartavaa, kun saattoi lukea kaikki ihanat sanaleikit ja Umppa-Lumpat alkuperäiskielellä. Roald Dahl on kyllä aivan lyömätön. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roald Dahlin maailma on ollut minulle aiemmin tuntematon mutta onneksi nyt lasteni myötä olen löytänyt Dahlin kirjojen pariin. Nyt haluan lukea hänen kaikki kirjansa! :)

   Poista
 3. En tiennyt, että tälle on jatko-osa. Olipa hyvä vinkki, kiitos! Tuo leffaversio on mainio. Depp on loistava pääosassa, ja elokuva on visuaalisesti näyttävä. Hyviä elokuvahetkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on toiset kirjabloggaajat, Kirjojen keskellä-blogista bongasin ilokseni tuon tiedon jatko-osasta. :) Leffan katsomista odottelemme jo innolla. :)

   Poista
  2. Kyllä, Jali ja lasihissi. Luin suklaatehtaan kouluikäisenä, puhutteli silloin kovasti vaikka muistan, että 1970-luvun version taitto ja kuvat olivat aika kökköisiä. Poikieni kanssa luin molemmat osat ja katsoin elokuvan jo aika monta vuotta sitten, mukavaa oli :).

   Poista
  3. Täällä jo tänään aloiteltiin tuota Jali ja lasihissi-kirjaa ja ensimmäiset hykerrykset koettu. Harmillisesti kirjaston varausjono matelee mutta viimeistään ensi vuonna leffankin pariin. :)

   Poista
 4. Minäkään en tiennyt jatko-osasta. Kiitos vinkistä. :) Leffakin on hieno vaikka Depp kyllä kummasti muistuttaa Michael Jacksonia. ;)

  Iloista alkanutta viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävimme juuri hakemassa jatko-osan kirjastosta, hauska päästä sen kimppuun. Hieman jännityksellä odottelen tuota leffaa. Mukavaa viikkoa sinulle! :)

   Poista
 5. Onnittelut, voitit jouluarvonnastani kirjan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana yllätys tähän väsyneeseen maanantaihin, laitoinkin sinulle heti osoitteeni tulemaan. :)

   Poista
 6. Jali ja suklaatehdas on ihana <3 Minun piti hankkia kirja omaksi, tietysti tällä Johny Depp- tai siis elokuvakannella ;) Meillä tytöt eivät ole tätä vielä lukeneet, mutta kiinnostuivat kovasti kun minä tätä luin. Jatko-osa Jali ja lasihissi (meinaan aina kirjoittaa Jali ja suklaahissi) on ihan kiva, mutta ei missään nimessä yllä tämän suklaatehtaan tasolle.

  Elokuva, nimenomaan se uudempi Burtonin versio on huikea, sitä alkuperäistä vanhaa versiota en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja kyllä ihastutti. Hieman harmitti etten ole aiemmin Dahlin kirjojen pariin löytänyt mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :)

   Poista
 7. Kiitos kirjavinkkauksesta! En minäkään tiennyt jatko-osasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä positiivinen ylläri kun äkkäsin tuo jatko-osan. Nyt olemmekin jälleen Jalin ja Villi Vonkan matkassa. :)

   Poista
 8. Tämä oli yksi suosikki kirjoistani lapsena :) Muistan lukeneeni lasihissinkin, mutta en muista siitä enään mitään. Pitääpä tarttua näihin joku päivä uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että tämä jää meilläkin mieleen yhtenä lempparina lapsuudesta, niin paljon siitä meillä tykättiin. Aikuisiälläkin viihdyin suklaatehtaan maailmassa, joten muistoja kannattaa varmasti virkistää tarinan parissa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!