torstai 27. marraskuuta 2014

Kirsi Kunnas 90 vuotta-haaste kaikille runon ystäville

Maija Karman kuvitusta kirjasta Tiitiäisen satupuu


Hei! Ilahduin kovasti kun sain Kaisa Reetalta ja Mailta viestikapulan jatkaa Kirsi Kunnas 90 vuotta-runohaastetta. Valkoinen kirahvi on ideoinut tämän mainion haasteen kaikkien runon ystävien iloksi. Kiitokset kaikille kolmelle. Haasteessa on tarkoitus kertoa jostakin itselle merkityksellisestä Kirsi Kunnaksen runosta. Lisäksi saan haastaa muutamia bloggaajia mukaan. Kokeilenkin josko seuraavat blogit lähtisivät mukaan runohaasteeseen:

Kirjojen keskellä
Kujerruksia
pinon päällimmäinen
Sininen keskitie
Värikäs päivä Lastenkirjablogi

Oma tieni Kirsi Kunnaksen runojen parissa on hieman sumuinen. En muista tarkasti miten tai milloin olen hänen runojaan kuullut tai lukenut, mutta moni niistä on tuttu. Kunnaksen runojen keskellä onkin tainnut kasvaa jo aika monta sukupolvea. Itselleni eniten tunteita ja muistikuvia herättävä Kunnaksen runo on Tunteellinen siili, joka löytyy Tiitiäisen satupuu-kirjasta (huomasin myös Jonnan valinneen tämän saman monille niin tutun ja rakkaan runon). Olin jo lapsena varsin tunteellinen tapaus, joten muistan alakouluikäisenä samaistuneeni tähän herkkään siiliin. Runon osuus, jossa käsitellään piikittelyä ja kovan kuoren alle suojautumista, on avautunut kunnolla vasta vartuttuani. Tässä runossa on aivan mainio viesti ihan kaikille. Yritetään uskaltaa altistua haavoittuvaiseksi, vaikka se välillä pelottaakin. Heitetään roolit ja kuoret romukoppaan!

Tunteellinen siili

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kenelläpä, kellä
on vastaansanomista?
     Se vain on surullista, 
     että piikkikuoren alla
     siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen siili,
niin yksinäinen jotta!
     Ja se on aivan totta:
     Se yksinänsä eli
     ja piikein piikitteli,
     ja piikkikuoren alla
     sitten itkeskeli.

Lopuksi vielä haasteen säännöt:

1. Kerro, mikä Kirsi Kunnaksen runoista on sinulle tärkeä ja miksi. Voit myös kertoa, miten olet tullut tutuksi runoilijan tuotantoon. Tekstin tyyli on vapaa.

2. Kirjoita aiheesta blogiteksti, jonka yhteydessä mainitset haasteen alkuperän. Liitä tekstiisi haasteen säännöt.

3. Lähetä haaste 3-5 Kirsi Kunnaksen runoihin tutustuneelle.

4. Kerro osallistumisestasi Valkoisen kirahvin blogissa. Hän tekee koosteen vastausten pohjalta.

5. Aikaa vastaamiseen on joulukuun kuudenteen päivään saakka.

14 kommenttia:

 1. Oi tunteellinen siili on niin ihana! Se on tullut minulle tutuksi vasta viime keväänä paremmin, mutta olen sitä siitä asti rakastanut ja siitä tehty sävellys jonka koulumme kuoro esitti musiikkitalossa, soi edelleen päässäni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa miten nämä runot elävät virkeinä vuosikymmenestä toiseen. :)

   Poista
 2. Voi kiva tämäkin Tunteellinen siili. Herättää monta muistoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä haastamisesta Mai! Oli mukava pitkästä aikaa törmätä tähän runoon, kuin olisin tavannut vanhan ystävän. :)

   Poista
 3. Tunteellinen siili on kyllä niin ihana, että ansaitseekin tulla useaan kertaan mainituksi. :) Hämmästyttävää, miten se vielä vuosienkin kuluttua nostaa mieleen muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Ja jännä että sama runo avatuu eri tavoin eri ikäisenä. Ja silti olen pitänyt siitä niin lapsena kuin aikuisena. :)

   Poista
 4. Ihanaa, että otit haasteen vastaan!

  Tunteellinen siili, oi! <3 Paljon muistoja, lapsuudesta ja nuoruudestakin, teinivuosilta kun niitä piikkejä tarvitsi...Ihana runo, ihana postaus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä haastamisesta ja kivasta kommentistasi. :) Tuli muistoja mieleen ja innostuimme koko perheellä lukemaan Kirsi Kunnasta. Nyt lapsillammekin on jo omat suosikkinsa Kunnaksen loruista. :)

   Poista
 5. Yksi hienoimmista runoista, Tunteellinen siili ja niin hyvin kuvattu. Iätön runo, joka kyllä sopii taas vauvasta vaariin.

  Mukava, että osallistuit tähän runohaasteeseen. Näitä on niin mukava lueskella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle mainiosta haasteesta! Perheemme on sen ansiosta vallannut suoranainen Kunnas-kuume. :)

   Poista
 6. Kirsi Kunnas on kyllä ihana :)
  Kiitos haasteesta, jonka joudun kyllä jättämään väliin, sillä minä tunnen Kunnaksen tuotannosta lähinnä satuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme samanikäisiä enkä minäkään muista että minulle olisi kovin aktiivisesti luettu Kunnaksen runoja. Olikohan 80-luvulla taukoa loruttelussa vai silkkaa sattumaa... Pitääkin tutustua Kunnaksen satuihin paremmin. Vasta nyt olen tajunnut senkin, että moni tuttu pienenä lukemani klassikkotarina on Kunnaksen kääntämä.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta! Onneksi löytyy kotoa tuo Satupuu eli mukana ollaan :) Meillä on sama lempiruno, joten haasteeseen laitan 'kakkosen' vaihtelun vuoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että tartut haasteeseen! Jään mielenkiinnolla odottelemaan mikä on kakkosrunosi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!