tiistai 14. lokakuuta 2014

Mustalaisäidin kehtolaulu kurkistaa romanikulttuuriinMarja Björk: Mustalaisäidin kehtolaulu
Kansi: Tommi Tukiainen
Kustantaja: Like, 2014
Sivuja: 273
Goodreads-tähdet: ★ liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Äidin sanat kulkivat katkeamattomana nauhana hänen päänsä läpi. Hän kuuli äidin äänen ja äänenpainot. Sinä olet romani. Ei se katoa, jos sinä käyt koulut ja menet töihin. Romani on romani, kun pitää itsensä. Ota päämäärä ja kulje sitä kohti. Jos sinulla on unelma, ruoki sitä, niin se kasvaa ja siitä tulee totta. Hän oli vastannut, että ei äitikään ollut tehnyt niin. Äiti oli sanonut, että hän oli ollut nuori aikana, jolloin romanilla ei voinut olla unelmia, jotka liittyivät yhteiskuntaan. Nyt hän oli kuin luolassa tai tunnelissa, josta hän ei päässyt ulos.
- Valtaväestön vaiset valittivat, että heidän päänsä päällä oli lasikatto, Teresa sanoi Maritalle puhelimessa. - Sen läpi sentään näkee. Tietää, mitä voisi olla. 

Hei! Marja Björkin kirjoittama Mustalaisäidin kehtolaulu on aiheeltaan todella mielenkiintoinen ja tärkeä, siitä täydet pisteet. Kolmen sukupolven kautta kerrottava tarina kurkistaa romanikulttuuriin ja erityisesti sen ongelmakohtiin. Esillä ovat romaninaisten yksipuolinen ja alistettu asema äiteinä ja vaimoina, alkoholi- ja huumausaineongelmat, työllistymisen vaikeus ja romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot ja syrjintä.

Tarina kerrotaan pääasiassa Sikrin, tämän tyttären Maritan ja tämän tyttärien Assin ja Teresan kautta. Vuosikymmenet vaihtuvat ja joitakin yhteiskunnallisia parannuksia (kuten romaneille suunnitellut työvoimakurssit) nähdään, mutta silti naiset tuntuvat turhauttavasti toteuttavan omien äitiensä virheet. Opinnot jäävät peruskoulutasolle ja perinteistä romaniasua pitävää ei muutenkaan palkata helposti. Työttömyys ja yhteiskunnan ulkopuolisuus lannistavat. Kuvaan astuvat liian helposti alkoholi ja huumeet.

Romaninaisten asema hätkähdytti. Kirjassa kuvataan rankkaa perheväkivaltaa. Karmeasta tilanteesta tuntuu olevan vielä vaikeampaa lähteä romanikulttuurissa. Vaimon lähteminen häpäisee tarinassa koko perheen ja tuntuu olevan yksi suurimmista rikoksista minkä nainen voi romanina tehdä. Myös lasten asema on kuvattu heikoksi. Jos naisella on aiemmasta liitosta lapsia, ei uusi mies usein hyväksy heitä perheeseen. Kasvatusvastuu siirtyy kirjassa isovanhemmille. Lapselle hylkäämiskokemuksesta jää puolestaan loppuelämän tykyttävä arpi.

Teemoja ja ongelmia esitellään kirjassa laajalti ja kirjan loppupuolella alkoi jo tuntua itse tarinan jäävän hieman asiatiedon varjoon. Mustalaisäidin kehtolaulu on kuitenkin rohkea kirja, joka tarttuu yhä pitkälti vaiettuun aiheeseen. Ongelmien esilletuomisen ohella romaani haastaa lukijansa miettimään omia ennakkoluulojaan ja tuo samalla romanikulttuuria tutuksi arkistenkin asioiden osalta. Opin kirjan myötä paljon uutta, myös useita kauniita asioita tästä itselle varsin tuntemattomasta kulttuurista. Toivottavasti saamme tulevaisuudessa lukea romaninaisten kohtaamista haasteista ja iloista myös jonkun romanikulttuuriin kuuluvan naisen kirjoittamana.

Mustalaisäidin kehtolaulusta on blogattu myös mm. Notko, se lukeva peikko-blogissa (jossa kirja auttoi pääsemään eroon ennakkoasenteista), Mari A:n kirjablogissa (jossa pidettiin kirjasta, ja siitä, että Björk on ottanut aiheekseen taas erään unohdetun ihmisryhmän), Lukutoukan kulttuuriblogissa (jossa Mustalaisäidin kehtolaulun uskotaan rikkovan paljon ennakkokäsityksiä romaneista) ja Kirjasähkökäyrässä (jossa kirjan todetaan olevan kuin tietopankki romanien elämästä).

Jos haluat tämän kerran luetun Mustalaisäidin kehtolaulun omaksesi, niin vinkkaahan asiasta kommenttiboksiin. Teos lähtee ensimmäiselle kirjaa toivovalle. 

12 kommenttia:

 1. Oi, mulle! Olisin lainannut kirjastosta, mutta oli vain viikon laina, enkä ehtinyt..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän osui sitten sopivasti. :) Laitatko osoitteesi tulemaan niin lähetän kirjan heti matkaan. :)

   Poista
 2. Mä odotan että pääsen kohta lukemaan tämän, joten en uskaltanut liian tarkkaan lukea arvosteluasi. (: Aiheesta en ole aiemmin päässyt kirjaa lukemaan, ja tuskin tästä kovin montaa on kirjoitettukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin aiheensa puolesta uusi juttu, joten oli mielenkiintoinen lukukokemus. Herätti myös kiinnostuksen etsiä lisää luettavaa aiheesta. Veijo Baltzarin teokset alkoivat esimerkiksi kiinnostaa.

   Poista
 3. Tärkeä ja kiinnostava aihe. Lukulistalla on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemisen arvoinen kirja ehdottomasti vaikkei kaunokirjallisesti aivan hurmannutkaan.

   Poista
 4. Samat sanat, lukemisen arvoinen kirja. Björkin poika oli todella hieno lukukokemus ja olihan se lasten- ja nuorten kirjojen Finlandia-palkintoehdokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojan voisinkin etsiä piakkoin luettavakseni. Se on kiinnostanut aiemminkin mutta nyt kiinnostaa vieläkin enemmän.

   Poista
 5. Voih, olen tätä kirjaa katsellut sillä silmällä ja ehdottomasti haluan tämän lukea! Pitää metsästellä muuta kautta, kun olin liian hidas. :)

  Romanikulttuuri kiinnostaa, koska etenkin lapsuudessa tuli oltua paljonkin tekemisissä romanien kanssa. Olen lukenut myös romanikirjailijan, Veijo Baltzarin, kirjoja. Jos siis romanikulttuuri kiinnostaa, niin häntä voipi kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Palautti mieleen omia romanimuistojani lapsuudestani. Onneksi on tapahtunut myös kehitystä ihmisten ennakkoluulojen suhteen. Vielä 80-luvulla koko kulttuuri tuntui monelle ainakin meidän pitäjässä olevan aivan tuntematon ja muistan ihmisistä välittyneen pelon romaneita kohtaan. Baltzarin kirjat kiinnostavat, täytyypä metsästää josain vaiheessa niitä käsiin.

   Poista
 6. Luin tämän myös viime viikolla, tykkäsin! Romanikulttuuri on jo ennestään hiukan tuttua, työkaverinani päiväkodissa oli aikoinaan mustalaisen kanssa parikymmentä vuotta naimisissa ollut valkolainen. Uuttakin silti löytyi, esimerkiksi tuo runsas väkivallan määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan mielenkiintoinen ja avartava kirja, omat kokemukset kun ovat romanikuttuurista melko vähäiset. Kirjan loppupuolella tuntui hieman, että itse tarina jäi asiapaljouden alle, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!