maanantai 27. lokakuuta 2014

Mökille sähköt auringosta & tuulesta -opas
Janne Käpylehto: Mökille sähköt auringosta & tuulesta
Kustantaja: Into, 2014
Sivuja: 92
Goodreads-tähdet: ★ liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Perinteisessä suomalaisessa kesämökissä ei usein ole verkkosähköliitäntää eikä se tarvitse peruslämpöä ympäri vuoden. Mökkien ympärivuotinen lämmitys on perin uusi ja energiaa tuhlaava ilmiö. Mökin lämmitystapa on usein puu, ja sähköä tarvitaan vain vähäisiä määriä muun muassa valaistukseen, erilaisiin latureihin, televisioon ja jääkaappiin. Riittävä määrä sähköä on mahdollista tuottaa kohtuuhintaan saarekejärjestelmänä - esimerkiksi aurinkosähköllä. 

Hei! Janne Käpylehdon pieni ja näppärä Mökille sähköt auringosta ja tuulesta-opas tulee tarpeeseen. Suomessa on yhä useampi satatuhatta mökkiä ilman sähköliittymää ja monissa niistä pohditaan mahdollisesti sellaisen hankintaa tai muita vaihtoehtoja. Sähköliittymä on kuitenkin varsin kallis, joten oman sähköverkon rakentaminen on hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Aiemmin tällaista suomenkielistä tietopakettia ei aiheesta ole ollut tarjolla.

Mielikuvani aurinko- ja tuulisähkön hyödyntämisestä on ollut hankala ja kallis. Käpylehdon opas romutti nopeasti ennakkoluulojani. Aurinkovoimalan voi asentaa mökille itse. Aurinkopaneelien hinnatkin ovat laskeneet viime aikoina roimasti. Aurinkoa hyödyntävän sähköjärjestelmän saa aikaiseksi jopa alle 500 eurolla.

Aurinkosähkö on ylivoimaisesti keskeisin mökkisähköjärjestelmän tuotantomuoto. Aurinkopaneelien hinta on pudonnut viidessä vuodessa noin kolmasosaan ja myönteinen hintakehitys myös jatkunee. Pientuulivoimaloissa hintakehitys ei ole ollut vastaavaa. Siksi on kannattavampaa satsata usein pelkkiin aurinkopaneeleihin...
...Aurinkoenergia on päästötöntä, mutta aurinkopaneelien valmistus kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa sekä tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Aurinkopaneelin hyvä puoli koko elinkaaren kannalta on sen erittäin pitkä tekninen käyttöikä. Ensimmäiset teollisesti valmistetut aurinkopaneelit 50-luvulta ovat edelleen pääosin toimintakuntoisia, ja nyt kaupasta hankitulle paneelille voi odottaa vähintään kymmenien vuosien teknistä käyttöikää.

Opas on hyvin käytännönläheinen, vaikka valitsemani sitaatit ovatkin yleistä asiaa. Kirjasessa käsitellään pienvoimalan asennusta yksityiskohtaisesti. Opas antaa myös vinkkejä, mistä liikkeistä löytyy parhaiten tarvikkeita ja vieläpä edullisimpaan hintaan. Kirjasta löytyy myös tietoa oman sähköjärjestelmän liittämisestä valmiin sähköliittymän oheen. Jopa kerrostaloon on mahdollista asentaa aurinkopaneeleita, jos saa asiaan rakennusvalvonnalta ja omalta taloyhtiöltä hyväksynnän. Ja jollei halua itse asentaa aurinkovoimalaa, löytyy oppaasta jopa valmis esimerkki firmoihin lähetettävästä tarjouspyynnöstä.

Oppaan ulkomuoto on melko vaatimaton. Toisaalta kirjasen pieni koko ei tee asiaan tutustumisesta liian ylivoimaista. Kirjan luettuani haluaisin heti asentaa parit aurinkopaneelit. Opas innoittaakin käymään tuumasta toimeen.

6 kommenttia:

 1. Aurinkosähköllä on paljon potentiaalia, mutta on hyvä asia, että tuodaan sen ongelmiakin esiin. Mökin sähköistäminenkin on periaatteessa kulutuksen lisäämistä, ja voiko sellainen olla koskaan luonnon kannalta hyvä asia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken kulutuksen (kuten sähkön) pohtiminen ja kyseenalaistaminen on tosiaan tärkeää. Aurinkosähkön käyttö on kuitenkin ympäristöystävällinen vaihtoehto, jos sähköratkaisua jostain syystä miettii. Aurinkoenergian hyödyntämistä kaipailisin ihan yleiseenkin sähköntuotantoon.

   Poista
  2. Kirjani kannustaa sähköistämään mökin paikalla tuotetulla sähköllä - ilman verkkosähköliittymää. Käytönaikaiset päästöt ovat silloin nolla ja kevyt aurinkosähköjärjestelmä kannustaa käyttämään energiaa fiksusti ja energiatehokkaasti. Kesämökin lämmitysmuoto mielestäni on puu, sitä ei pidetä lämpimänä ympäri vuoden ja sähkö tehdään itse tontilla. Sellainen mökki kuluttaa vähän ja on kestävällä pohjalla monella tapaa.

   Aurinkosähkön tuotanto sähköverkon piirissä, esimerkiksi omakotitaloissa on käynnistynyt hienosti myös Suomessa. Alan yritykset arvioivat, että asentava tänä vuonna kaksinkertaisen määrän aurinkosähköä viime vuoteen verrattuna.
   - Janne Käpylehto

   Poista
  3. Kiitos kommentista kommenttiini! Mielestäni ei ole järkevää laskea pelkästään käytönaikaisia päästöjä vaan elinkaaripäästöt pitää ottaa huomioon. Jos lasketaan myös paneelien valmistuksessa syntyneet päästöt, suomalainen verkkosähkö on todennäköisesti ekologisempi vaihtoehto esimerkiksi Kiinassa hiilivoimaa käyttävässä tehtaassa valmistettuun paneeliin verrattuna. Kaikkihan toki riippuu siitä, miten verkkosähköä tuotetaan ja miten ja missä paneeli on valmistettu. Kaikkiallahan verkkosähkö ei tietenkään ole vaihtoehto.

   Puun polttokaan ei ole päästötöntä, mutta puulla lämpiävässä mökissä on toki se hyvä puoli, että se ei oikeasti kuluta yhtään enegiaa, kun sitä ei lämmmitetä. Minulla on joskus todella huono omatunto, kun poltan tulia takassa mökillä, joka lämpiää ilmalämpöpumpulla. Kaikki päästöt ovat valtavat siihen verrattuna, että luottaisi vain pumppuun.

   Poista
 2. Hei, lähetin sinulle runohaasteen täällä: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2014/10/kirsi-kunnas-90-vuotta-haaste-kaikille.html

  Palaan kirja-arvioidesi pariin hiukan myöhemmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos runohaasteesta, tulenpa pian kurkkimaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!