maanantai 7. heinäkuuta 2014

Tähtiin kirjoitettu virhe (pokkarin & leffalippujen arvonta)John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
Alkuteos: The Fault in Out Stars, 2012
Suomentanut: Helene Bützow
Kustantaja: WSOY, 2013
Sivuja: 338
Goodreads-tähdet: ★ liked it
(Kiitos pokkarista ja leffalipuista SF Film Finland Oy:lle)

Muovisten koripalloilijoiden silvotut ruumiit viruivat kokolattiamatolla: kehosta irronnut käsi piteli yhä palloa, irrallinen jalkapari oli jähmettynyt hyppyyn. Isaac jatkoi tuhotyötään, hyppi tasajalkaa pokaalien päällä, huusi hiki päässä täyttä kurkkua ja lyyhistyi lopulta romuksi tallattujen pokaalien päälle.
Augustus meni lähemmäksi ja kysyi: 'Onko parempi olo?'
'Ei', Isaac mutisi rinta kohoillen.
'Siinä on kivun ydin', Augustus sanoi ja vilkaisi sitten minuun. 'Se haluaa että se tunnetaan.'


Hei! John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe-romaani on ollut jättimenestys ympäri maailman. Odotukseni olivat siis viritetty etukäteen melko korkealle. Ja kyllähän kirja oli hyvä, muttei kohdallani aivan sitä tajunnanräjäyttävintä kirjallisuutta. Pääsin katsomaan kirjan pohjalta tehdyn samannimisen leffan ennakkoon (leffa tulee ensi-iltaan perjantaina 11.7.) ja tällä kertaa pidin yllättäin leffaversiosta enemmän kuin kirjasta.

Pakko kiitellä suomennosta heti alkuun. Kirjan suomentanut Helene Bützow on tehnyt mielestäni hyvää työtä ja teksti soljuu elävänä ja virheettä. Kirjan nimen käännös on mielestäni erityisen onnistunut etenkin jos sitä vertaa ruotsinkieliseen käännökseen, jossa nimi on löytänyt muodokseen Förr eller senare exploderar jag. Ei mielestäni yhtään niin kaunis ja selkeä kuin Tähtiin kirjoitettu virhe.

Mutta itse tarinaan. Sympaattinen 16-vuotias Hazel on sairastanut jo monta vuotta parantumatonta syöpää. Tilanne on lääkkeillä hallinnassa mutta tiedetään, että Hazel tulee kuolemaan keuhkoihin pesiytyneeseen sairauteensa. Hän on jo jatkoajalla. Vanhempiensa painostuksesta Hazel osallistuu syöpään sairastuneiden nuorten vertaisryhmään. Eräänä päivänä ryhmään saapuu luusyövästä toipunut mutta sille toisen jalkansa menettänyt Augustus. Hazel ja Augustus ihastuvat mutta uskaltaako pari rakastua, sillä luvassa on kuitenkin jossain vaiheessa lopullinen ero ja hirvittävä määrä tuskaa.

Niin kirjasta kuin leffasta välittyi kuva persoonallisista mutta silti ihastuttavan tavallisista nuorista. Oli mukava lukea kirjaa ja katsoa leffaa, jossa pinnallisuutta ei korostettu. Rakkaudessa ihmisen sisin on todellakin se tärkein. Päähenkilöt ovat nuoria, joten heidän lähes kaikille teineille tuttuja epävarmuuden tunteitaan sivutaan onnistuneesti. Kirjoista pitävänä oli myös kiinnostavaa, että tarinassa kirjallisuus on Hazelille tärkeää, ja hänen lempikirjastaan tulee jopa yksi merkittävimmistä juonenkäänteistä niin kirjassa kuin leffassa.

Vaikka kirjakin oli suht hyvä, onnistui leffa koskettamaan minua enemmän. Kirjaa lukiessa en tainnut itkeä kertaakaan ja se voi toisaalta olla myös ihan hyvä asia. Kirja ei nimittäin ole äärimmäisen rankka vaan siitä löytyy myös paljon iloa, joten sitä uskaltaa suositella moneen makuun. Leffa puolestaan onnistuikin sitten herkistämään minut ihan kunnolla. Taisin itkeä ainakin puoli tuntia putkeen (näytin leffan jälkeen siltä kuin olisin käynyt autopesussa ilman autoa). Koskettavuuden lisäksi leffan etuna oli myös se, että siitä oli jätetty yksi mielestäni varsin tarpeeton ihmissuhde kokonaan pois. Leffassa sai keskittyä Hazelin ja Augustuksen suhteeseen, jossa siinäkin on aivan riittävästi kipupisteitä.

Kirja- ja leffaversiota on ehditty verrata myös Kujerruksia-blogissa.

Arvon lukemani Tähtiin kirjoitettu virhe-pokkarin ja kaksi Finnkinon Tähtiin kirjoitettu virhe-leffalippua. Arvon siis yhden voittajan, joka saa sekä pokkarin että leffaliput. Liput ovat voimassa 11.7.-11.9.2014 Finnkinon teattereissa kautta Suomen. Huom. leffaliput käyvät vain kyseiseen leffaan. Ihan kaikki voivat osallistua arvontaan jättämällä osallistumiskommentin tämän postauksen kommenttiboksiin. Suoritan arvonnan jo keskiviikkona 9.7. klo 18, joten pika-arvontaa pukkaa. Kannattaa osallistua, ei ole huono setti.

26 kommenttia:

 1. Mukana! En ole lukenut kirjaa, mutta kovasti sitä on kehuttu joten kyllähän se kiinnostaa...

  VastaaPoista
 2. Justiin katselin Finnkinon sivuilla leffoja ja mietin tätä. Mukana siis!! =)

  VastaaPoista
 3. Mukana arvonnassa! :)
  voilooa@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Mukana arvonnassa. :)
  sopeutuja(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 5. mukana arvonnassa :).
  mariestrange(a)hotmail.com

  VastaaPoista
 6. En osallistu arvontaan, mutta sait vähän kiinnostumaan elokuvasta. Kirja ei oikein minussakaan herättänyt suuria tunteita (mikä oli pettymys), mutta elokuva voisi olla antoisampi kokemus. Ehkä katson sitten, kun leffa tulee vuokralle :)

  VastaaPoista
 7. Mukaan arvontaan!
  ninuska76@luukku.com

  VastaaPoista
 8. Minä taas en odottanut tältä kirjalta yhtään mitään, joten luenta meni vahvasti positiivisen puolelle. Leffa on vielä näkemättä, mutta liput on jo taskussa. :)

  VastaaPoista
 9. Mukana arvonnassa :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 10. Mukana ollaan :)
  emilia.pennanen@hotmail.com

  VastaaPoista
 11. Ehdottomasti mukana! Leffassa ei ole tullut käytyä pitkään pitkään aikaan, kirjat kun on vieneet mukanaan täysin.
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa! Tähtiin kirjoitettu virhe ei räjäyttänyt minullakaan tajuntaa, mutta veikkaan että leffaversio saa jonkunlaisia nyyhkytyksiä aikaan - olen ihan hirveä herkkis, mitä elokuviin tulee. :D

  VastaaPoista
 13. Mukana ollaan! llena (a) luukku.com

  VastaaPoista
 14. Mukana myös!
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista
 15. Bluehost is definitely the best hosting provider for any hosting services you might need.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!