maanantai 28. heinäkuuta 2014

Pölyttäjiä auttava Hyönteishotelli
Melanie von Orlow: Hyönteishotelli - Rakenna koti pölyttäjähyönteisille
Alkuteos: Ideenbuch Insektenhotels, 2013
Suomennos: Tuula Syvänperä
Kustantaja: Minerva, 2014
Sivuja: 95
Goodreads-tähdet: ★ liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Et ole ehkä tiennytkään, että puutarhan tai parvekkeen omistajana tarjoat elinympäristön mehiläisille ja muille hyödyllisille hyönteisille. Villimehiläiset, erakkoampiaiset, pihtihäntäiset ja harsokorennot ovat vaatimattomia, rauhallisia ja huomaamattomia naapureita.

Hei! Melanie von Orlowin kirjoittama opas Hyönteishotelli tarjoilee kolmekymmentä mallia hyönteishotellin rakentamiseksi omalle pihalle tai parvekkeelle. Tänä vuonna ilmestynyt tietokirja on tärkeä, sillä pölyttäjien määrä on vähentynyt jo useamman vuosikymmenen ajan. Hyönteisten suojelu on tärkeää itsessään ja pölyttäjäkadon hidastaminen on todella tärkeää satojen varmistamiseksi. Olemme suuressa määrin riippuvaisia pölyttäjistä.Miltei jokainen voi kuitenkin onneksi auttaa pölyttäjiä ja kiittää niitä hyvästä työstä. Orlow ei kirjassaan pohdi tai ota kantaa pölyttäjien vähenemiseen vaan käy konkreettisesti käsiksi asiaan. Hän tarjoilee 30 mallia, joiden avulla nikkarointitaidottominkin onnistuu loihtimaan mieluisan kodin pihansa pölyttäjille. Helpoin kirjan malli taitaa olla ison kukkaruukun multaan poratut reiät. Todella simppelin hyönteishotellin voi valmistaa myös poraamalla reikiä vaikka puisen puutarhapöydän jalkoihin. Oppaasta löytyy toki myös vaativampia malleja nikkaroinnista pitäville. Ohjeet ovat helppotajuiset ja selkeästi kuvitetut.

Laitan tämän tietokirjauutuuden eteenpäin. Jos haluat tämän uudenveroisen oppaan, niin mainitsehan asiasta kommenttiboksissa. Laitan Hyönteishotelli-kirjan tulemaan ensimmäiseksi kirjaa kommenttiboksissa toivovalle.

10 kommenttia:

 1. jos helppoja ohjeita, kävisi mulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tässä on usempi todella helppo malli, varmasti onnistuu. Laitan kirjan tulemaan (osoitteesi näyttikin majailevan jo ennestään inboxissani). :)

   Poista
  2. Eipä kestä, mukava laittaa näppärä tietokirja eteenpäin. :)

   Poista
 2. Kivoja ohjeita, ainoa mikä häiritsi oli se, että ohjeet olivat piirrettyjä. Aito malli on aina aito malli. On pitänyt värkätä sellainen tuonne saaren kasvimaalle, mutta en muista koskaan kun olen siellä. Helpoin hyönteishotelli on puupölkky vaakatasossa, kyllä ne hyönteiset sinne kaivautuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään yleensä aidoista kuvista mutta muutaman opaskirjan jälkeen olen havainnut, että piirroskuvista tajuan jutut paremmin. Tämä on kaikuja etenkin kampausoppaista, joissa piirroskuvitus on lähes must. Tässä oppaassa olisi kylläkin valokuvalliset ohjeet voineet toimia vallan hyvin. Onneksi tässä oli sentään muu kuvitus valokuvin tehty.

   Poista
 3. No hitsi! Hyönteishotellista haaveilin jo alkukesästä mutta nikkarointi jäi. Ehkä ensi kesäksi saisin etsittyä netistä ohjeet ja väsäiltyä pihalle pömpelin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä sitten. :) Minua projektissa hidasti se, että pähkäilin pitkään uskallanko edes alkaa majoittaa mehiläisiä ja ampiaisia enemmälti pihallemme. Mutta nämä pihapiirin majoittujat ovat tosiaan rauhallisia tapauksia toisin kuin tarhamehiläiset ja yhteiskunta-ampiaiset.

   Poista
 4. Kiitos Pihi nainen, että esittelit tämän kirjan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ilo esitellä. :) Olisin itse toivonut kirjan alkuun pientä pohjustusta pölyttäjien tilanteesta. Pieni lisämotivointi ennen nikkarointipuuhia ei ainakaan minun kohdallani tee koskaan pahaa. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!