Juhannus patikoiden (Etelä-Suomen retkeilyopas)


Raija Hentman: Etelä-Suomen retkeilyopas
Kustantaja: Minerva, 2014
Sivuja: 256
Pisteet: 4/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei! Päätimme viettää juhannusta luonnossa retkeillen. Aloitimme patikointijuhannuksemme Raija Hentmanin Etelä-Suomen retkeilyoppaasta bongaamani Nukarinkosken maisemissa Nurmijärvellä (Nukarintie 34). Komeissa koskimaisemissa kulkeva parin kilometrin mittainen ympyräreitti soveltui mukavasti lapsiperheellekin.
Etelä-Suomen retkeilyopas kulki mukana retkellä. Oppaaseen on kerätty kohteita, jotka ovat jääneet Hentmanin Pääkaupunkiseudun retkeilyoppaan ulkopuolelle. Kirjassa ollaankin pääkaupunkiseudun rajamailla, joten sivuilla vilahtelevat Nurmijärven lisäksi mm. Lohja, Kirkkonummi, Salo, Riihimäki ja Hämeenlinna. Helsingissä asuvalle perheellemme reitit ovat hieman kaukana, joten sinänsä opas ei ollut meille täysosuma. Mutta hieman ulompana pääkaupungista asuville kirja tarjoaa mielenkiintoisia päiväretkiin soveltuvia luontopolkuja, lintutorneja sekä hyvän valikoiman pitkiä vaellusreittejä kokeneemmille luonnossa liikkujille. Opas onkin varsin monipuolinen ja sopii aloittelijasta konkariin.


Nukarinkosken kiertävä reitti oli mukavan vaihteleva. Koski ylitettiin useampaan kertaan puusiltaa pitkin, piennarta noustiin välillä ylös rappusia ja oman maun mukaan sai valita kulkeeko pitkin Vantaanjoen reunaa myötäilevää luonnonpolkua vai hieman ylempänä kulkevaa helpompikulkuista kuntoreittiä. Reitin varrella on muutama nuotiopaikka, mutta puut olivat loppuneet (vaikka yleensä laavupaikan luona on muiden patikoijien mukaan ollut runsaasti halkoja). Saimme kuitenkin pienen nuotion kyhättyä ja juhannusmakkarat paistettua. Suosittelemme lämpimästi visiittiä Nukarinkoskella. Jo kosken kaunis jyly on vierailun arvoinen. Hyvää juhannusta kaikille. 

Kommentit

 1. Tähän kirjaan täytyykin ehdottomasti tutustua, Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa on monipuolinen kattaus konkreettisia reittivinkkejä. Kirkkonummella käymme varmaan seuraavaksi retkeilemässä kirjan innoittamana. Haaveena on patikoida sellainen kirjan pitempikin reitti. Nyt suunnittelen ostavani saman kirjoittajan Pääkaupunkiseudun retkeilyoppaan. Pitää seurata Adlibriksen kesäalea, jos siihen kirjaan sattuisi joku ale ylettymään. Mukavaa juhannusta! :)

   Poista
 2. Tuo kirja vaikuttaa todella hyvälle. Olet ollut ahkera kulkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä mukavan kattava paketti reittejä. Kirjan lyhin reitti on pari sataa metriä ja pisimmät useita kymmeniä kilometrejä. Jokaiselle löytyy siis varmasti sopiva retkikohde. :)

   Poista
 3. Olipa upeat kuvat, kiitos esittelystä Pihi Nainen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Aili Mummo. Ja luonnossa näkymät olivat vieläkin upeammat. :)

   Poista
 4. Samoissa tunnelmissa olemme juhannuksena olleet. Retkeilyä luonnon helmassa ja vähän muuallakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoretkeily ja juhannus sopivat loistavasti yhteen. :) Ensi viikolla meilläkin vihdoin vähän urbaanimpaakin retkeilyä tiedossa, vaikka kasvien maailmassa pysyttelemmekin ainakin alkuviikosta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit