Vieraisilla Hyrsylän Mutkassa






















Hei! Vierailimme tänään Aira Samulinin emännöimässä Hyrsylän Mutkassa (Hyrsyläntie 185, n. 60 km Helsingistä). Luettuani Aira Samulinin yhteisniteenä julkaistut elämäkerrat Soturi ja sunnuntailapsi sekä Auringonpimennys, olen haaveillut vierailusta Hyrsylän Mutkassa. Sen verran ison vaikutuksen elämäkerrat aikoinaan minuun tekivät (postaukseni Samulinin elämäkerroista voit lukea täällä).

Vierailu Hyrsylän Mutkassa oli todella kiinnostava ja koskettavakin kokemus. Päärakennus ja pihapiirin muut rakennukset ovat täynnä vuosien saatossa kerättyä karjalalaista kulttuuriperintöä. Samulin itse totesi olleen jonkinlainen kohtalo, että hän rakentaisi tämän pienen palan Karjalaa juuri Hyrsylään. Nuori Aira Samulin pakeni nimittäin aikoinaan evakkona omasta rakkaasta pitäjästään Karjalan Hyrsylän mutkasta. Paikkakuntien nimien samankaltaisuus toimi kimmokkeena yllättäin matkailukohteeksi asti kasvaneessa projektissa.























Hyrsylän Mutkaan tullaan bussilasteittain kauempaakin Suomesta. Moni löytää paikan kokoelmista kiinnekohtia omaan historiaansa. Esimerkiksi 500 nukkea sisältävästä nukkekokoelmasta löytyy tutunnäköinen nukke varmasti jokaiselle. Tuvassa juodaan pullakahvit Samulinin tarinoidessa sota- ja pula-ajan tapahtumista. Sain mm. tietää, että pula-aikana kauniista liinoista valmistettiin puseroita. Aira Samulinin henkilökohtaiset kokemukset evakkoudesta ja sota-ajasta ovatkin yksi paikan ehdoton mauste. Vuonna 1983 rakennettu Hyrsylän Mutka onkin kiehtonut ja ottanut vieraita vastaan yli 30 vuoden aikana jo ison kaupungin väestön verran.

Samulin myös kertoi, että päärakennuksen yläkerran kammarit on sisustettu samanlaisilla huonekaluilla kuin Samulinin Viipurin kodissa. Sisustuksesta huomaa hyvin, miten moderni kaupunki sotaa edeltävä Viipuri olikaan. Samulin perhe muutti aikoinaan isän komennuksen perässä Viipurista pieneen Hyrsylän mutkaan. Kaupunkilaistytölle muutto perinnerikkaaseen pitäjään oli kuin satua. Ja tätä sadunomaista karjalalaisuutta hän välittää eteenpäin Hyrsylän Mutkan maisemissa.

Minuun teki suuren vaikutuksen Hyrsylän Mutkan taltioima käsityötaidon määrä. Samalla se teki minut hieman surulliseksi. Miksi emme enää osaa tehdä kauniita käsitöitä? Käsityöperinteen säilyttäminen olisi mielestäni todella tärkeää. Toivottavasti emme anna käsityöläisyyden kuolla Suomesta kokonaan.

Lopuksi pääsin vielä yhteiskuvaan Aira Samulinin kanssa. Niin minulle kuin varmasti monelle muullekin vieraalle tapaaminen Samulinin kanssa oli vierailun kohokohta. Hyrsylän Mutkaan voi varata maksullisen ryhmävierailun tai jollei omaa ryhmää, kysyä pääsyä mukaan jonkin ryhmän kanssa yhtäaikaa. Heinäkuun toisena sunnuntaina (laskelmieni mukaan siis 13.7.2014) klo 12-16 Hyrsylän Mutkaan on vapaa pääsy. Tällöin alueen näyttelyihin saa tutustua ilmaiseksi. Pihapiirissä järjestetään tuolloin myös kirpputori. Pullakahvit kera Aira Samulinin tarinoinnin ovat tuolloin kuitenkin maksulliset mutta edullisemmat kuin yleensä. Suosittelen vierailua kauniissa Hyrsylän Mutkassa ja kiitän paikan emäntää saamastani kutsusta.

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä, Pihi nainen! Tässäpä onkin hyvä vierailukohde ja juuri sopivan päiväreissun päässä myös meiltä Kouvolasta.
    Olen lukenut molemmat Airan kirjat. Melkoinen historia tällä voimanaisella!
    Kiva yhteiskuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen vierailemaan, kaunis ja mielenkiintoinen paikka. Omille vanhemmilleni juuri vinkkasin tuosta heinäkuun ilmaispäivästä ja houkuttelin lähtemään sinne vaikka porukalla. Äidilläni oli lapsena pari rakasta nukkea joiden häviämistä hän on harmitellut koko ikänsä. Ehkäpä tuolta nukkekokoelmasta löytyisi ainakin niitä muistuttavia nukkeja. Olisi minustakin vihdoin kiva nähdä äidilleni niin rakkaat nuket.

      Nuo Airan elämäkerrat ovat huikeat. Ja koskettavat.

      Ja kiitos kivasta kuvakommentista. Aira Samulin on yksi idolini energisellä elämänasenteellaan, joten oli hienoa päästä yhteiskuvaan. :)

      Poista
  2. Olen iloinen puolestasi, että pääsit tapaamaan idolisi! :)
    Hyrsylän Mutkasta - ja Aira Samulinista - olen lukenut vain lehdistä, mutta molemmat kiinnostavat. Ehkäpä joskus innostun lukemaan edes toisen elämäkerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija. :) Oli kyllä antoisa kokemus. Suosittelen lukemaan elämäkerrat, lupaan että tempaavat sinut mukaansa. :)

      Poista
  3. Kiitos kiinnostavasta postauksesta! On varmasti ollut mielenkiintoinen päivä. Olisipa kivaa päästä joskus vierailulle Hyrsylänmutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen päivä takana ja paljon opittuna. Historia kiinnostaa kovasti joten vierailu oli yksi toiveiden täyttymys. Kannattaa piipahtaa tuolla jos vain mahdollista.

      Poista
  4. Olipa ihana päästä mukanasi Hyrsylän mutkaan! Varmasti ajatuksia herättävä ja kaunis paikka. Katsoin jokin aika sitten dokumentin tuosta Miina Äkkijyrkän Sonnin siirtoprojektista, melkoisen kokoinen veistos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Airakin totesi että Voimasonni oli melkoinen siirtoprojekti. Sonniparalla on tekonivelet (somat sellaiset kylläkin) kun teos oli pakko laittaa palasiksi kuljetuksen takia. :)

      Poista
  5. Oi, tuo on kyllä niin viihtyisän näköinen paikka! Ja Aira! Voi elämä mikä nainen, ihana! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyrsylässä oli todella kaunista, voi vaan kuvitella miltä paikka näyttää kun kesä puhkeaa kunnolla kukkaan. Aira Samulin on kyllä hyvä esikuva, kannattaa pysyä liikkeellä ja innostua elämästä. :)

      Poista
  6. Voi hitsit, miten kaunista ja miten ihana postaus! Olen halunnut jo kauan mennä käymään Hyrsylän mutkassa ja olenkin melkein pihalle asti päässyt. Olin kuitenkin liian ujo mennäkseni peremmälle, koska autoajelu sinne oli päähänpisto emmekä edes tienneet olisiko sinne saanut mennä. Eli tyydyin seuralaiseni kanssa katselemaan taloa välimatkan päästä.

    Aira Samulin on kyllä upea leidi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla on kyllä todella kaunista. Ihan noin vain Hyrsylän Mutkaan ei tosiaan voi mennä vierailulle, paitsi tuolloin heinäkuun toisena sunnuntaina jolloin paikkaan on avoimet ovet klo 12-16.

      Eläisipä itsekin noin energisen elämän kuin Samulin. Täytynee pistää tanssiksi. :)

      Poista
  7. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, Pihi Nainen:)
    Tuon talon on suunnitellut pohjoiskarjalainen arkkitehti Ville Suonmaa. Olisi meillekin piirtänyt samantapaista, mutta kuka olisi maksanut laskun..?
    Kävisin mielelläni, mutta matkan pituus taitaa estää sen...♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi Aili Mummo. :) Todella kaunis tuo päärakennus, ja mukavan luonnollisesti istuu maisemaan.

      Poista
  8. Tunnustan, että en ole ollut aina kovin ihastunut Samulinin tapaan esiintyä julkisuudessa, mutta luettuani nuo elämäkerralliset teokset, muutin mieleni tyystin. Voi vain ihailla, millaisten vaikeuksien jälkeen hän on säilyttänyt elämänilonsa ja energiansa!

    Vuosikymmenien ajan olen ollut työssä noilla nurkilla, mutta en ole koskaan itse kohteessa vieraillut. Sonni on mainio maanmerkki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo Samulinin elämäkerrat ovat yhdet koskettavimmista lukemistani elämäkerroista. Elämä ei totisesti ole ollut helppoa.

      Voimasonni on kyllä melkoinen vonkale! Hienoa että se löysi hyvän kodin Hyrsylän Mutkasta. :)

      Poista
  9. Olen käynyt lukemassa tämän postauksesi moneen kertaan (mutta laiskana saan nyt vasta kommentoitua!). En oikeastaan osaa sanoakaan mitään, vain huokailla ihastuksesta. Voi rakkaus, sanonpahan vain! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri eilen taas suosittelin eräälle tuttavalle tätä Samulinin elämäkertanidettä. Niin koskettava kirja. Kiitos vielä kerran ammoisasta kirjavinkistä! Oli todella ikimuistoinen tuo Hyrsylän Mutkan reissu. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit