lauantai 10. toukokuuta 2014

Pysähtymistä tarjoava Polku


Hei! Martina Martinin ohjaama esitys Polku oli alkuun haastava mutta lopulta antoisa kokemus. Gnab Collectiven (kiitos ryhmälle lipusta) rakentama esitys pohtii yksilön vaikutusmahdollisuuksia niin maailmanlaajuisissa kysymyksissä kuin oman elämänkulun ohjaamisessa.

Kahden naisen, ohjaaja Martina Martinin ja näyttelijä Cécile Orblinin, monikielinen vuoropuhelu kulkee ensin läpi metsän kuin solisten kysymysten ja vastausten purossa. Alkuun vuoropuhelu turhautti. Kysymykset tuntuivat liian helpoilta. Halusin esityksen menevän syvemmälle, vaikeampiin kysymyksiin. Pohdituttaviakin aiheita, kuten kutsumus, tulee metsäpolulla kuitenkin onneksi vastaan. Esityksessä myös havainnollistuu, kuinka luonto lohduttaa ja tuo hyvää oloa mutta aikaansaa luontoa rakastavassa samalla ahdistavan isoja kysymyksiä; miten paljon yksilö pystyy esimerkiksi vaikuttamaan luonnon säilymiseen?

Cécile Orblin ja Martina Martin
Puolitoistatuntinen Polku kuljettaa katsojat metsästä lopulta varsin konkreettisesti luentosalin hektisyyteen. Mitä on mennyt pieleen kun omalla työpaikallakaan ei enää koe hallinnan tunnetta? Pieni ihminen on huudon partaalla niin oman elämän vaatimusten kuin maailmanlaajuisten epäkohtienkin edessä. Voiko elämänpolkuaan yleensäkään suunnitella vai onko elämä merkittävien elämäntapahtumien kautta sattumanvaraisesti rakentuva verkko? Polku laittaa katsojan ainakin pieneksi hetkeksi pysähtymään ja miettimään oman elämän kulkua ja omia vaikutusmahdollisuuksia. 

Polun alussa huomasin pyristeleväni esityksen hitautta vastaan mutta loppupuoliskon musiikkiesityksissä olin jo antautunut. Hitaasti poukkoileva elämänlanka ja kaunis musiikki oli nautinnollinen kokemus. Polku vaatii katsojaltaan varsinkin alkuun kärsivällisyyttä ja rauhoittumista. Kauniisti rakentuva lopetus oli kuin lahja pysähtymään malttaneille katsojille. Kannatti pysähtyä. Suosittelen esitystä erityisesti sinulle, joka olet juuri nyt jossakin elämäsi risteyskohdassa etkä pelkää istahtaa asian äärelle kokeilevan teatterin parissa. Polku Tanssiteatteri Hurjaruuthissa Kaapelitehtaalla vielä 10.5., 13.5., 14.5., 28.8. ja 29.8.2014.

Polun äärellä rauhoituttiin myös Kujerruksia-blogissa.

2 kommenttia:

 1. Ihana teksti! Polku ehdottomasti palkitsi heti kun malttoi pysähtyä. Olen vieläkin jossain, no, tiloissa tämän ansiosta. hyvä mieli.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään katsojille helpoin esitys eikä uskalla ihan kaikille suositella, mutta jos vaan malttaa pysähtyä tämän äärelle niin ei mikään turha teos. Toivoisin teatterilavoille enemmänkin tällaista kokeilevampaa ja kantaaottavampaa teatteria.

   Kivaa viikonloppua! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!