perjantai 30. toukokuuta 2014

12 h lukumaraton on täällä taas


Huomenta! Klo 11 pyörähtää käyntiin jo jonkin aikaa haaveilemani 12 tunnin lukumaraton. Sitä ennen suoritan valmisteluja korvapuustien leipomisen ja niillä tankkauksen merkeissä. Hiilihydraattitasot siis ensin kuntoon. ;) Maratonkirjani näkyvät yläkuvassa. Huojuvista kirjapinoistani valikoitui mielestäni melko monipuolinen setti kirjoja, näillä ei käy varmasti maraton tylsäksi. Vielä en ole päättänyt millä aloitan, joten starttijännitystä on ilmassa sopivasti. Saa vinkata mitä kirjaa kannattaisi makustella tänään. Tervetuloa seurailemaan maratonin etenemistä!Klo 11.00
Lukumaraton alkoi tumman huumorin Marraksella. Kirja on ollut minulla pitkään kesken, mutta nyt reilun sadan sivun paikkeilla tuntuu alkavan kunnolla tapahtua. Eli kun keikkarundi Euroopassa ei mene ihan putkeen. Mukana menossa korvapuustit kera kylmän maidon.

Vasta nyt ymmärsin katsoa myös oikealle. Tienvierustaa ei ollut puolimetrisen kaiteen takana lainkaan. Pelkkää pimeyttä. Kaiteesta alkoi niin jyrkkä pudotus, ettei siitä nähnyt bussin toisesta kerroksestakaan edes alkua.
Meillä oli ratissa puolihullu typerys, joka minä hetkenä hyvänsä saattoi ruveta kaivelemaan puoliavointa persettään ja horjauttaa koko laitoksen reunuksen yli. Meillä oli kyydissä kännisiä, jotka milloin tahansa saattoivat syöksyä kuskin kimppuun ja örveltää bussin rotkoon. Meillä oli krapulaisia, jotka olivat hauraissa ja hallitsemattomissa olotiloissaan vielä arvaamattomampia. Meillä oli useampia kyytiläisiä, jotka olivat jumalauta halunneet kuolla jo vuosia. Me olimme tehneet samasta toiveesta laulujakin, huutaneet ahdistuksemme koko maailmalle ja myyneet sillä paljon levyjä. Minä olin yksi heistä, ollut joskus kenties halukkain kaikista. Nyt halusin elää.

Klo 16.00 
Sami Lopakan Marras luettuna (kiitos vielä kustantajalle kirjasta). Olipas melkoinen kyyti keikkabussin mukana! Nyt oikeasti huimaa. Ihan kuin olisin matkustanut 2000 kilometria haisevassa keikkabussissa pitkin Eurooppaa. Lopakka onnistuu ilmeisen hyvin kuvailuissaan, sillä lukiessa olotilani vaihtelivat kylmänväreistä pahoinvointiin. Kirjan tarinassa bändin kitaristi Hautamaata odottaa kotona viimeisillään esikoista odottava vaimo ja kun kitaristin päälle pukkaa vielä alkoholipsykoosi, voi arvata ettei hyvä heilu. Keikkaelämä on kallista monin tavoin. Parissa kohtaa sain nauraa aivan kunnolla ääneen, yhtä mehukasta menoa olisin toivonut kirjalta tiuhempaankin. Pisteitä kirjalle ropisee mukavat 3,5/5. Jos joku haluaa hypätä rosoiseen kirjalliseen keikkabussiin, niin laitan tämän mielelläni viihdyttämään seuraavaakin lukijaa. Laitahan kommenttiboksiin viestiä, jos haluaisit kirjan itsellesi. Laitan kirjan ilmaiseksi tulemaan.

Seuraavaksi uppoudun Ivana B.:n tunnelmiin.

Klo 18.30
Hän nauroi kimakasti ja heristi peukaloaan. Vakikokki tuijotti suoraan hänen rintojaan. Ivana B:n mielestä esimerkiksi seuraavilla Helsingin kirja- ja ruokamessuilla ideaa voisi hyödyntää. Messukävijät voisivat syödä lempiruokiaan haluamiensa kirjailijoiden päältä.
Menin vessaan oksentamaan. 

Anja Snellmanin Ivana B. luettu. Kirja ei ollut pitkä (165 sivua) mutta onnistui herättämään tuhottomasti ajatuksia julkisuudesta, pinnallisuudesta, vanhenemisesta, nuoruuden ihannoinnista, kateudesta ja naisten välisestä sodasta. Ja kaiken pohdinnan keskellä kirja onnistui vielä vetämään matonkin lukijajalkojeni alta. Kirjassa keski-ikäinen kirjailija joutuu nuoren bloggaaja-esikoiskirjailija-julkisuustyrkyn Ivana B.:n häirinnän kohteeksi. Keski-ikäinen kirjailija on Ivana B.:n mukaan lattea ja aikansa elänyt eikä osaa markkinoida itseään. Vainotun kirjailijan psyyke alkaa murtua ja hän alkaa kirjoittaa terapeutille tunnoistaan. Lopulta ei ole kuitenkaan enää varmaa kuka häiriköi ja ketä. Kirjasta haluttaisi puklauttaa paljonkin sanottavaa eri ikäisten naisten suhteista ja käyttäytymisestä toisiaan kohtaan. Tuntuu, että ilmoilla on paljon ennakkokäsityksiä tietynikäisistä ihmisistä. Olisi kenties aika kohdata ihminen ihmisenä eikä ikänä. Kannattaa lukea Ivana B. ja pohtia asiaa. Pisteitä ropsautan kirjalle 4-/5. Tämänkin kirjan laitan ilmaiseksi mietittymään seuraavaakin lukijaa, laitahan kommenttiboksiin viestiä jos kirja kiinnostaa.

Nyt suuntaan Eeva Kilven Kuolinsiivouksen pariin. 

Klo 22
Minut löydettiin unten mailta Kuolinsiivouksen kanssa. Itse kirja ei missään nimessä ollut syyllinen vaipumiseen, sillä teoksen teemat ovat koskettavat. Mietelmissä liikutaan syyllisyyden, kaipauksen, ikääntymisen ja luonnon kunnioituksen teemoissa. Pienissä ajatelmissa on suuri voima. Ohessa katkelma yhdestä kirjan runosta.

ja sinä ihmettelet
mihin aika meni,
miksi he muuttuivat
kun itse pysyit samana:

lapsena joka tarkkailee maapallon elämää
vanhuutensa periskoopilla.

Eikä kukaan tiedä
että tähystäjä on talvisodan aikainen pikkutyttö,
vanhentumaton,
jolla yhä tapahtuu mullistavia asioita,
jonka maailma järkkyy.

Loppuyhteenveto
Sattumalta kaikkia lukumaratonilla lukemiani kirjoja yhdisti teemana ikä ja ikääntymisen pohdinta. Marras kertoi ikääntyvästä rockmuusikosta, joka oli yhtä aikaa tulossa isäksi ja siirtymässä isänsä poismenon myötä perheensä vanhimmaksi. Henkilöksi, joka on jonossa seuraavana.

Ivana B. puolestaan otti räiskähtelevästi kantaa nykynuorten julkisuushakuisuuteen ja keski-ikäistyvien naisten vaatimattomuuteen. Kirja näytti, kuinka ikääntyminen voi tuoda joskus mukanaan kipeää kateutta nuorempaa sukupolvea kohtaan. Itsekin pian keski-ikäisyyttä lähentelevänä totean, että pois meistä turha itsensä alentaminen.

Kuolinsiivous muistutti jälleen, kuinka muuttumattomana ihminen vuosien saatossa pysyy. Vaikka kuori muuttuu, on sisin yhä nuori. Soliseva puro on soliseva puro aina.

22 kommenttia:

 1. Sentenced-fanina odotan innolla "tuomiota" Lopakan Marras-kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan lukumaratonin aikana Marraksen lukemista. Olen siinä jo yli sadan sivun menossa. Vielä en ole päässyt täysin kirjan imuun mutta tuntuu että tästä taitaa jonkinlainen (lukijan näkökulmasta hyvä) syöksykierre vasta alkaa.

   Poista
 2. Mukavaa maratonia, taidan itsekin toteuttaa tämän kesän aikana :)!!

  VastaaPoista
 3. Luin Ivana B.:n osana lukumaratonia ja minusta se oli kyllä toimiva maratonkirja. Tsemppiä maratoniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä, täällä on jo päästy kirjan imuun. Marraksella alkoi, Ivana B voisikin olla seuraava.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Varsin maukasta menoa on ollut vaikkakin Marraksen tuoksuvassa menossa ei aina pulla meinannut maistua. ;)

   Poista
 5. Onnea maratonille! :) itsekin aattelin näin kesäloman kunniaksi pitää lukumaratonin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja suosittelen lämmöllä maratonia. Hikistä mutta mukavaa. :)

   Poista
 6. Olen kuullut, että maratonin onnistumisessa on tärkeää nimenomaan hiilihydraattitankkaus. Ja sehän sinulta näyttää onnistuvan! Korvapuusteilla hiilaritasot nousuun! Maukasta maratonia! Itse en todellakaan lähde maratonille, mutta kiva katsoa vierestä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut tuon samaisen hiilihydraattien tärkeydestä! Taisin osittain mennä jopa ylitankattuun tilaan, sillä meinasin nukahtaa pahasti puoli kahden maissa. ;)

   Poista
 7. Sullahan on ollut hyvät lukuflowt! Ja hyvät kirjat pinossa, sillä kaikki muut paitsi tuo Laurin näköinen mies ovat minunkin lukupinossani. :) Erityisesti odotan tuon Ruokapyramidihuijauksen arviota, sillä olisi jännä kuulla siitä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta päädyin nukahtamaan kesken maratonin mutta siihen asti oli hieno matka. :) Sattumalta kirjat kertoivat omasta kulmastaan samasta teemasta, ikääntymisestä. Voisikin pitää jonkun teemamaratonin joskus, sen verran avartava kokemus oli lukea samasta aiheesta monesta eri vinkkelistä.

   Ruokapyramidihuijauksesta teen ehdottomasti oman postauksen (samoin kuin palailen vielä Kuolinsiivoukseen oman postauksen myötä), veikkaan että se tulee jollain tapaa muuttamaan kulutuskäyttäytymistäni. Nyt jo mietin, onko esim. maitotuotteiden kulutuksemme järjellisellä tasolla (tuotanto-olosuhteisiin nähden). Vähemmälläkin saisimme kalsiumit kokoon.

   Poista
 8. Jäkikäteistsempit ja -onnittelut hyvästä suorituksesta! Flunssamaraton on nitistänyt minun niin totaalisesti, että en ole edes huomannut tällaista urotyötä (=pystynyt avaamaan tietokonetta), vaikka se olisi ollut juuri parasta sängynpohjavietettä. Kiehtovia kirjoja, pitääkin katsoa, muistanko väärin ja toiko mies Marraksen hyllyymme..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, paljon paranemisterkkuja sinne! Lähdin ihan hurjan korkeiden ennakko-odotusten kanssa lukemaan tuota Marrasta. Se varmaan rokotti lukukokemusta. Veikkaan kuitenkin, että aiheenkin puolesta saattaisi napata sinulla hyvin. Jos ei kirjaa löydy, niin laitan oman kappaleeni mielläni kiertoon. :)

   Poista
 9. Oi, kylläpä alkoi tehdä mieli korvapuusteja, herkullisen näköisiä! Myös lukumaratonista (24h) haaveilen, mutta odottelen kesälomaa.

  Marras oli minulle (Sentenced-fanille, vaikka en tiedä kuinka paljon se lopulta mielipiteeseeni vaikutti) täydellinen kirja <3

  Jos Ivana B. ei ole vielä lähtenyt seuraavalle lukijalle voisin tarjota sille uuden kodin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvapuusteihin en kyllästy ikinä. Ne ovat niin hyviä. Salaisena aseena minulla on nelivuotiaamme, joka ropsauttaa kunnolla kanelia. Tulee maukkaita. :)

   Vähän ihan harmittelin, miksi Marras ei minulla oikein lähtenyt rullaamaan. Monelle se on ollut todella hyvä lukukokemus.

   Hoksasin että osoitteesi oli yhä inboxini uumenissa, joten laitan Ivana B:n tulemaan. Kiva tehdä tilaa näihin uhkaavasti huojuviin kirjapinoihin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!