Sopat! - ravintolatason keittoja helposti































Marc Aulén: Sopat! (<- Adlibris)
Valokuvat: Jaeseong Park
Kustantaja: Gummerus, 2014
Sivuja: 127
Pisteet: 4/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei! Ennen kuin avaan sanaisen arkkuni ravintola Qulman keittiömestarin Marc Aulénin kirjoittamasta Sopat!-keittokirjasta, täytyy lyödä pöytään kaksi faktaa: olen slarvi kokki mutta hulluna keittoihin (paitsi lihakeittoon, terveisiä vaan äiti). Helppoja ja maukkaita keittoreseptejä lupaileva Sopat! kohtasikin minussa hieman pelokkaan, mutta soppien vuoksi innokkaan kotikokin.




Ensimmäisenä vastaan tuli keittiömestarin ja tällaisen tohelon kotikokin eroavat käsitteet helposta keittoreseptistä. Esimerkiksi tänään kokkaamani herkullisen tomaatti-bataattisopan reseptissä raaka-ainelistalla on sekä tuoretta että kuivattua basilikaa. Aivoni eivät vain kykene ainakaan vielä johdattamaan minua kauppaan ja hommaamaan sekä tuoretta että kuivattua basilikaa. En tiedä miksi. Tuoreen inkiväärin korvasin pienemmällä määrällä kuivattua inkivääriä. Pikkuisen siis muokkasin reseptiä (muutenkaan en ollut turhan tarkka esim. sipulin tai tomaattimurskan määrässä) laiskemmallekin sopivaksi ja silti tuli superherkullista. Reseptin salainen ase taitaa olla ihan peruskaupoista löytyvä chilitahna Sambal Oelek, joka toi keittoon mukavan tulisen takapotkun (tästä eivät kyllä lapset tykänneet, ensi kerralla laitan hieman vähemmän chilitahnaa). 

30 soppareseptin lisäksi kirjasta löytyy reseptejä lisukkeiden kuten peston valmistukseen. Kirjan lopusta löytyy kiitettävän monipuolinen joukko julkkiksia (kuten Tarja Cronberg, Lasse Lehtinen ja Anna Puu), jotka jakavat omat keittoreseptinsä. Julkkisten reseptit ovat pääosin vielä yksinkertaisempia kuin kirjan pääkokin, joten niitäkin tulee varmasti kokeiltua. 




Kirjan valokuvista pääosin vastaava Jaeseong Park hellii lukijoita idearikkailla ja houkuttavilla kuvilla. Suosittelenkin kirjaa visuaalisista keittokirjoista pitäville, tätä kirjaa on mukava lukea ja katsella ilman kokkausaikomuksiakin. Minä sain kirjan ansiosta aikaiseksi tähänastisen elämäni parasta keittoa, joten ei mikään turha opus. Vaikka reseptejä olisi voinut mielestäni vieläkin hieman yksinkertaistaa, niin Sopat! sai minut uskomaan, että kotonakin voi valmistaa todella herkullista, ravintolatasoista ruokaa helposti. Ja että tohelokin kokki voi näillä ohjeilla oikeasti onnistua. 

Tomaatti-bataattisoppa


1,5 litraa kasvis- tai kanalientä

1,1 kg kuorittua bataattia, reiluina paloina
1 reilu rkl raastettua inkivääriä
150 g sipulisuikaleita
1 reilu rkl basilikaa, kuivaa
0,7 dl sitruunamehua
1 reilu tl Sambal Oelek-tahnaa
10 g basilikaa, tuore
1 dl smetanaa
3 dl tomaattimurskaa (purkista)

Keitä pehmeiksi kaikki ainekset paitsi tuore basilika, smetana ja tomaattimurska. Lisää sitten basilika ja smetana ja soseuta tasaiseksi. Lisää soseutuksen jälkeen tomaattimurska ja sekoita. Huom. Älä soseuta tomaattimurskaa. Tällä tavalla keittoon jää kauniita punaisia pilkkuja.

Kommentit

  1. Tämä on kirja, joka kiinnostaa minuakin. Qulma on ravintola, jonka tekemisiä kannatan omista syistäni ja kun aikoinani olin töissä Krunikassa, kävin siellä usein lounaalla. Houkutteleva kirja kaiken kaikkiaan ja kuvat vaikuttavat huikeilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Qulma tuli minulle vastaan vasta tätä keittokirjaa lukiessani. Keittofanina aion ehdottomasti käydä joskus testaamassa paikan keittoja. Kuvat ovat hienoja ja tuovat oman suolansa tähän keittokirjaan. Resepteistä puhumattakaan.

      Poista
  2. Tähän kirjaan täytyy ehdottomasti tutustua! Perheenäitinä laitan ruokaa päivittäin mutta liian usein lankean tuttuihin peruspöperöihin enkä jaksa kokeilla mitään uutta. Keittorepertoaarini varsinkin kaipaisi ehdottomasti laajentamista, ja tästä kirjasta voisi saada hyviä vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin ajattelin, että tämä keittokirja ei sovellu käytäntöön (jostakin kumpuaa mielikuva, että vain tylsiä keittokirjoja tulee käytettyä) mutta tätä tulee ehdottomasti käytettyä ihan arjessa. Minua kirjassa houkuttaa erilaiset (edullisista) juureksista valmistettavat keitot (punajuuri-omena-yhdistelmä esim. on varmasti maukas ja valkosipulista keittoa aion puolestaan koittaa seuraavaa flunssaa vastaan). Lisäksi kirjasta löytyy kalasoppien ja lihasoppien ohjeita. Uskallan suositella.

      Poista
  3. Oo mikä ohje! Ilman smetanaa pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan! Syön täällä juuri tätä keittoa aamupalaksikin. Lähtee päivä käyntiin tujakasti. :)

      Poista
  4. Minäkin tykkään kirjasta tosi paljon :-) Olen testannut samaa ohjetta ja yhtä toistakin. Molemmista tuli tosi herkkua. Ja niitä kuvia jaksaa katsoa useammankin kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aion testata seuraavaksi kirjan reseptiä johon tulee 200g valkosipulia. Kunnon terveyspamaus ainakin sen ainesosan osalta siis luvassa. :)

      Poista
  5. Kokkaan melko paljon, mutta suosin kiinteää ruokaa enkä keittoja. Yleensä keittoni ovat olleet toinen toistaan pahempia fiaskoja. Pahimman näköinen keittoni sisälsi valkoisia papuja, spagettipätkiä ja tomaattimurskaa. Keitto näytti karmealta ja siksi annoin sille nimeksi "Toukkia ja matoja veressä" ;D En suosittele sitä kenellekään (vaikkakin maku oli ihan jees ja keitto oli ravitsevaa). Toivottavasti et syöksynyt oksentamaan ylläolevan luettuasi, sori.

    Mutta älä hyvä ihminen korvaa raakaa inkivääriä kuivatulla inkiväärillä. Ne ovat aivan eri makuisia. Raaka inkivääri on melkein tulista, kuivattu on makeaa.

    Kivannäköinen kirja! Pitääpä selata kirjakaupassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo luomasi keittohan kuulostaa ainesosiensa puolesta herkulliselta! Lapsuudesta on jäänyt rakkaus makaronia sisältäviä keittoja kohtaan. Nimi on keitolla kyllä melkoinen. :D

      Syytän inkiväärifiaskosta miestäni, joka toi kaupasta väärää sorttia. Ensi kerralla laitan sitten raakaa ehdottomasti. :)

      Poista
  6. Lisäys: minäkään en pidä lihakeitosta (terveisiä vaan isä). Muuten liha ei tosin inspaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä äiti teki aina sitä perinteistä lihakeittoa kun oli lapsi. OIisipa silloin ollut tällainen keittokirja tarjolla. ;) Muutoinkin olen vieroittunut lihasta aika pitkälle. Kasvis/kalaruoka on minulle mieluisampaa maun puolesta (ja bonuksena terveellisyyys ja eettisyys).

      Poista
  7. Harvemmin tulee itse keittoja laitettua, vaikka niistä pidänkin. Bataatti, tomaatti ja basilika kuulostavat hyvn herkullisilta, tuli yhtäkkiä kamala nälkä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä keitossa on todella herkulliset ainekset, ja herkullista soppaa tuli. Itse tulee tehtyä usein keittoja mutta tylsästi aina niitä samoja. Nyt aion vähän laajentaa sopparepertuaariani. :)

      Poista
  8. Vaikuttaapa lupaavalta. Selailin juuri kirjastossa keittokirjoja, mutta mikään silmiin osunut ei innostanut niin että olisin vienyt kotiin mennessäni. Joskus tekisi mieli vaikka vannoa, että keittokirjahyllyä (kuten käsityöhyllyäkin) vaivaa joku puutostauti: järki sanoo että kymmenien kirjojen joukossa on pakko olla kaikenlaista hyvää, mutta jotenkin tuntuu että "aina ne just HYVÄT on lainassa..." :D (tähän sakkiin sijoittuu mm. Kasvisruokamaanantai). Valokuvilla on kyllä väliä. Selailin muun muassa jotain netin ruokapalstan ohjeista koottua kirjaa, ja pakko myöntää että kuvien vaihteleva taso oli yksi syy siihen, ettei se lähtenyt mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä Sopat!-kirjassa kuvat ja selkeä toteutus (yksi resepti per sivu, vrt. esim. tuo alempana esittelemäni Syömään!-keittokirja, joka on puolestaan melko epäselvä) lisää innostusta kokeilla reseptejä (jollei sitten haksahda sohvalle pelkästään ihailemaan kirjaa ;)). Tuo Kasvisruokamaanantai on varmaankin pakko hankkia omaksi, kaipaan hyvää kasviskeittokirjaa. Kiitos siis vinkistä! :)

      Poista
  9. Kuulostaa hyvältä tuo keitto-ohje. Bataatista ja porkkanasta, muistaakseni :) olen tehnyt keittoa aik. mutta tuota täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti-porkkanakeitto kuulostaa herkulliselta, mukavan lempeältä yhdistelmältä. Bataatti-tomaattiyhdistelmäkin toimi mielestäni herkullisesti, kannattaa kokeilla (ja säätää tulisuutta itselle sopivaksi tuolla Sambal Oelek-chilitahnalla, itse hommasin Pirkka-merkkistä). Kirjassa on myös rakuuna-porkkana-fetakeiton ohje, joka myös voisi olla aika herkku. :)

      Poista
  10. Oi, nam! Minäkin aina haaveilen tekeväni erilaisia keittoja, mutta aina väkerrän sen saman lempeän bataattiperunaporkkanakeiton. Varsinkin tomaateista haluaisin oppia tekemään jotain hyvää. Taidankin kokeilla julkaisemaasi ohjetta piakkoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin vähän tujumpi sosekeitto. Itse pidän myös lempeistä sosekeitoista mutta vaihteen vuoksi tulinenkin piristää. Tähän keittoon tomaatti sopii herkullisesti, kannattaa kokeilla (ja tulisuutta voi säätää oman maun mukaan).

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit