lauantai 1. maaliskuuta 2014

Leetaa letittämässä

Hei! Olen keskellä Täällä Pohjantähden alla-lukumaratonia ja todennäköisesti juuri kirjan vuoksi iski perinteisen lettivehnäsen kaipuu. Niinpä valmistin pullataikinan (reseptin voi napata vaikka täältä) ja aloin letittää. Päätin tehdä kaksi pullapitkoa, joten jaoin taikinan neljään osaan. Kahdesta taikinaosiosta pyöritin kaksi noin metrin mittaista säiettä, jotka asettelin ristiin rinnakkain.


Sitten aloitin letityksen joka on todella helppoa. Vasimmainen säie viedään viereisen säikeen yli, sitten seuraavan säikeen ali, ja seuraavan säikeen yli. Ja taas aloitetaan vasimmaisesta säikeestä, joka viedään viereisen säikeen yli, seuraavan ali ja seuraavan yli. Napakkaa pujottelua jatketaan kunnes säikeet eivät enää riitä. Pullapitkon annetaan kohota, pitko voidellaan kananmunalla ja koristellaan vaikka raesokerilla. Pitkot paistetaan 200 asteessa noin 20 minuuttia. Ja sitten vain nautitaan perinteisen vehnäsen mausta. 


12 kommenttia:

 1. Apua! Kylläpä alkoi tehdä mieli pullaa. Lettipullaa en ole itse koskaan vielä tehnytkään, pitänee sekin nyt opetella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en ollut tehnyt vuosikausiin pitkoja. Nyt iski sitten yllättäin tämmöinen himo. :) Vähän liian kiiruusti olin pitkoja uuniin laittamassa ja niinpä pitkot vähän repeilivät paistuessaan. Kannattaa siis ottaa kohotuksen kanssa rauhallisesti, että pitkot ehtivät kunnolla kohota ennen paistoa eivätkä repeile uunissa. Liian kova oli pullanälkäni.

   Poista
 2. Oi, näyttääpä herkulliselta! En ole aikoihin leiponut pullaa, mutta nyt alkoi into nousta, kiitos sinun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvää. :) Pitää vielä keittää myöhäinen kaakao ja dipata pullapalaa siinä kuten pienenä oli tapana. Kannattaa muuten kokeilla tuota linkkaamaani pullataikinan reseptiä. Se on kätevä kun kohotus tehdään jo nestevaiheessa. Ei siis kulhosta ylitse pursuilevaa taikinaa tiedossa.

   Poista
 3. Minä olen niin tosi huono tekemään pullaa, jotenkin epäonnistun melkein aina. Olenkin luottanut aina vaan äitini ja isäni tekemiin, joita käydään siellä maistamassa. Nyt tein (jo muutama viikko sitten) laskiaispullia ja ensimmäistä kertaa niistä tuli ihan hyvin syötäviä. Enkä pitäisi kokeilla pitkoakin vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla pitkoa. Mikähän niissä pikkupullissa on? Tuleeko liian kovia? Itse jätän taikinan mahdollisimman pehmeäksi, niin että juuri ja juuri pystyn sen pulliksi pyörittelemään. Ei tule siten liikaa laitettua jauhoja ja pullista mauttomia. Pitkotaikinan voi puolestaan tehdä hieman kovemmaksi ja silti tulee kuohkeaa.

   Poista
 4. Onpä nätit pitkot, vau! Täällä kohoaa juuri laskiaispullataikina, kauniita ne harvoin ovat mutta kelpaavat meidän syöjille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä nyökyttelen ja mussutan vehnästä kera smoothien. Maku on tosiaankin pääasia. :) Pitääpä tässä pyöräytellä laskiaispulliakin (minulla on tapana tehdä voisilmäpullalaskiaispullia, tuplasyntisiä ;)).

   Poista
 5. Hee, mä en oo osannu tehä tota neljän "säikeen" lettiä, oon luullu sitä vaikeeksikin. Kiitos tästä(kin)! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljällä letitys on hämmästyttävän helppoa: yli, ali, yli. Ja aina vasimmaisesta säikeestä aloittaen. Hyviä letityshetkiä! :)

   Poista
 6. Ensimmäinen leetapullan letitysohje, josta ymmärtää heti miten toimitaan, kiitos :) Ehkä minäkin yritän leipoa tätä lapsuuteni herkkua joskus. Sen harvan kerran kun leivon pullaa teen yleensä korvapuusteja, ne on meidän perheen mielestä parasta pullaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta. Arvostan ohjeiden helppoutta, joten itsekin yritän kirjoittaa vinkit mahdollisimman helppotajuisiksi. :) Ja jos haluaa letittää viidellä säikeellä, on homma yhtä yksinkertaista. Aina lähdetään vasimmaisesta säikeestä, joka nostetaan viereisen yli, kahden seuraavan säikeen ali ja viimeisen säikeen yli.

   Meilläkin perheessä korvapuustit sitä suurinta pullaherkkua. Itse fanitan myös voisilmäpullia mutta muu perhe äänestää yleensä mielipiteeni kumoon. Pullapitko oli lasten mielestä herkkua etenkin kuumaan kaakaoon dipattuna. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!