Täällä Pohjantähden alla -lukumaraton, 5. päivitys


Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 1-3 (<- Adlibris)
Kustantaja: WSOY, 2009 (trilogian osat ilmestyivät ensimmäisen kerran vuosina 1959, 1960 ja 1962)
Sivuja: 1046

Hei! Aion viettää tämän viikonlopun Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa lukien. Muu perhe on sukuloimassa, joten päätin vihdoin tarttua klassikkoon, jota en ole aiemmin tullut lukeneeksi. Kirjabloggaajat äänestivät Täällä Pohjantähden alla -romaanin Kaikkien aikojen parhaaksi kirjaksi. Edessä onkin varmasti hieno ja intensiivinen matka Suomen historiaan. Luvassa on yli tuhat sivua pelottavan pienellä präntillä painettua tekstiä. Silti uskon, että kirja ja sen kuvaaman suvun elon kiemurat vievät minut mukanaan. Tulen päivittämään postausta luku-urakan edetessä. Toivottakaahan minulle onnea kenties melko hikiseenkin maratoniin. Nyt se alkaa. Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi...

Perjantai

Klo 16.00-19.00
Ensimmäiset sata sivua luettuna. Heti alusta lähtien olen ollut Koskelan torpan väen puolesta sydän syrjälläni. Miten käy uuden vuokrasopimuksen kanssa kun vanha umpeutuu? Torpparin suojaton asema on tullut kirjasta selvästi esiin.

Hän koetti toivoa, että uusi lukeminen toisi sopimuksesta esiin jotakin helpottavaa. Alma näkikin Jussista heti etteivät asiat olleet hyvin.
- Taidettiin ny vasta oikein isäntä saadakin.
- Kuinka niin?
- Lues ny toi... Mutta sillai harvaan...
Alma luki, mutta teksti ilmaisi vain itsensä, ei enempää, joten tosiasiat pysyivät entisellään.
- Mutta taataanhan tässä asumisoikeus.
- Niin taataan... Jollei virkatalon etu toisin vaadi... Eikös se niin ollu?
- No mutta eihän se sen paremmin ollu vanhassakan... Ei tää paperi meittiä siittä suojaa, vaikka hänessä lukis mitä... Vaikka siinä luettas kuinka kovat sanat, niin kai sen tiet että meitin lähdettävä on sinä hetkenä kun käsketään. 

Klo 20.00-23.00
Nyt yhteensä 180 sivua luettuna. Työväen katkeruus kirjassa lisääntyy lisääntymistään. Lukeminen jatkuu huomenna. Hyviä unia.

Muistui mieleen puhe kerjäläistytöstä. Nauravat ne. Mies melkein vavahti. Ajatus hapuili epätoivoisena. Haaveellinen isänmaallissosialistinen mielenasenne koki ensimmäiset särönsä. Ja siitä raosta versoi esiin katkeruuden ensimmäinen itu. Kaksi pimeää tuijotti toistaan. Marraskuun ilta ja Halmeen silmät.

Lauantai

Klo 17.30
Kirjaa luettuna 250 sivua. Urakka etenee hitaasti mutta varmasti.

Klo 23.30
Sivuja takana 318 eli ensimmäinen osa luettuna. Olipa ihana päästä ensimmäisen osan lopulla fiilistelemään nuorta rakkautta. Toisen osan kimppuun sitten huomenna. Sisällissodan puhkeamista kauhulla odotellen.

Sunnuntai

Klo 22.30
388 sivua luettuna.

Kommentit

 1. Tsemppiä urakkaan!
  Itse olen monesti aloittanut, mutta en vielä kertaakaan päässyt loppuun asti, vaikka olenkin kirjasta tykännyt.

  VastaaPoista
 2. Ihana maratonaihe!

  Luulen, että olen TPA:n kanssa joskus itsekin harrastanut lukumaratoonausta, kun kirjaa vain on ollut pakko lukea ja lukea yötä myöten.

  Toivottavasti kirja ja maraton maistuvat ja tarjoavat hyviä hetkiä. Tsemppiä ja iloa! Toivottavasti kirjaat edistymistäsi ja tunnelmia maratonin kuluessa blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen ehdokas oli Anna Karenina ja sillekin varmasti joskus järjestän maratonaikaa. Kyllä tämä on imaissut heti mukaansa. Kun kirja on tarpeeksi hyvä kestän jopa superpienen kirjasinkoon, vaikka yleensä jätän sellaiset armotta hyllyyn.

   Poista
 3. Onnea maratoniin ja tsemppiä myös. Trilogia on todellakin huippuhieno kuvaus suomalaisesta sisusta, torpparielämästä, herrasväen ylemmyydestä ja siitä uhrauksesta, jonka moni äiti joutui antamaan maan ajauduttua kansalaissotaan. Pienipränttinen kirja, joka sisältää mahtavan tarinan yli sukupolven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että tästä viikonlopusta tulee ikimuistoinen. On niin paljon asioita joita olen halunnut tietää ja joita tämä kirja valaisee. Jo nyt olen jo hämmästynyt, miten Linna on ollutkin niin hyvin perillä asioista kirjoittaakseen tämän trilogian.

   Poista
 4. Wow! Tsemp ja komp, kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitkä matka vielä edessä mutta hyvältä tuntuu. :)

   Poista
 5. Huh, onpas sinulla urakka! Tsemppiä vaan kovasti lukemiseen - toivottelee eräs, jolla on myös kyseinen klassikko vielä lukematta. :) Olen varovasti ajatellut, että jos vaikka aloittaisi tätä yksi osa / vuosi -tahdilla ... jonain vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan miten pitkälle trilogian kanssa pääsen viikonlopun aikana. Teksti on niin pientä, että näytän etenevän vain 30 sivua tunnissa. Mutta nautiskelen ja jännitän tapahtumien mukana. :)

   Poista
 6. Tsemppiä urakkaan! Minullakin TPA on työn alla, mutta lukutahti on huomattavasti sinun tahtiasi kevyempi: aikaa on kuukausi trilogian jokaista osaa kohden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja myötätuulta luku-urakkaasi. Vaikka onneksi nämä taitavat viedä lukijansa mennessään.

   Poista
 7. Voi tämä sopii varmasti hienosti tiiliskivimaratonkirjaksi. Olemme lukeneet mieheni kanssa tätä ääneen, viimeinen osa enää lukematta ja on kyllä yksi elämäni tärkeimmistä kirjoista. Nauti ja tsemppiä! :) Ja muista pitää nenäliinat lähellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen jo ihan peloissani kirjan henkilöiden puolesta, veikkaan että tästä tulee yksi pakahduttavimmista lukukokemuksistani.

   Poista
 8. En ole itse tätäkään pakettia vielä lukenut, mutta pitäisi tähän joskus tarttua. Olen lukenut Tuntemattoman sotilaan joskus aikoinaan, kuten varmasti monet muutkin - ellei miltei jokainen aikuinen suomalainen. Valitsemasi urakka on melkoinen joten toivotan pitkäjänteisiä lukuhetkiä sinulle Pohjantähti-trilogian kanssa! Varmasti on lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntematon sotilas on tullut luettuja aikoja sitten joten se oikeastaan haluttaisi lukea uudestaankin. Kiitos toivotuksesta, urakka etenee hitaasti mutta varmasti. :)

   Poista
 9. Mä luin tämän trilogian muistaakseni kesällä -95 tai -96, parvekkeella, sängyssä, junassa, lentokoneessa, uimarannalla, sohvalla, keittiön pöydän ääressä samalla kun söin, vessassa... Lumouduin täysin ja ajattelin lukevani tämän joskus vielä uudestaan. Jokohan olisi aika, vaikka ensi kesänä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä imaisee mukanaan. Olen hieman kauhuissani kun viikonloppu lähenee loppuaan. Hivenen harmittaa kun ei ole tullut aiemmin tätä luettua, mutta onneksi nyt sitten sentään. Käyhän uusintakierrokselle, on tämä melkoisen hieno trilogia. :)

   Poista
 10. Kiinnostava lukumaraton! Olen aika monta vuotta sitten kuunnellut ensimmäisen osan äänikirjana, mutta sen pidemmälle en tuolloin päässyt. Nyt olisin ehkä vastaanottavaisempi koko tarinalle, ehkä joku päivä kokeilen uudelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain tapaa tuntuu että ensimmäisen osan jälkeen tarina vasta kunnolla alkaa (joten käyhän kiinni kakkososaan). Ykkösosa oli vallan hyvä mutta Akselin ja Elinan rakkaustarinasta olisi voinut mielestäni repiä enemmänkin irti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit