lauantai 25. tammikuuta 2014

Menetyksestä nuorille: Khao Lakin sydämet
Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet
Kansi: Laura Lyytinen
Kustantaja: Tammi, 2013
Sivuja: 237
Goodreads-tähdet: ★ liked it

Sulkemalla silmänsä Emma välttyi näkemästä Matiasta, ja painamalla kädet korviin hän ei kuullut pikkupojan iloista puheenpulputusta. Muistikuvilleen Emma ei kuitenkaan mahtanut mitään. Kipeän tuokion ajan hän oli taas siinä hetkessä, kun Kasper seisoi hotellin pihalla lippalakissaan ja reppu selässä, valmiina lähtemään hauskaan seikkailuun muiden Nalle-kerholaisten kanssa. 

Hei! Marja-Leena Tiaisen kirjoittaman Khao Lakin sydämet-kirjan voisi pisteyttää monella tavalla. Nuortenkirjana se on todella hyvä. Thaimaan vuoden 2004 tsunamikatastrofista ja sen seuraamuksista yhden suomalaislapsen näkökulmasta kertova fiktiivinen kertomus ei ole liian rankka vaan käsittelee aihetta sopivan lempeästi. Juuri nuortenkirjalle sopivalla tavalla. Toisaalta minulle aikuislukijana Khao Lakin sydämet-kirja jätti hieman liian pehmeän jälkimaun.

Khao Lakin sydämet kertoo 15-vuotiaasta Emmasta, joka menetti tsunamikatastrofissa Thaimaan Khao Lakissa 6-vuotiaana koko perheensä. Nyt Emma palaa isoäitinsä kanssa takaisin samalle rannalle hyvästelemään menettämänsä rakkaat. Matkan toisena tavoitteena on löytää Emman pelastanut paikallinen mies ja kiittää häntä henkilökohtaisesti. Matkallaan Emma tutustuu samanikäiseen Venlaan sekä ruotsalaiseen Lukas-nuorukaiseen, joka myös menetti tsunamissa perheenjäseniään. Kirja käsitteleekin menetysten lisäksi nuoruuteen kuuluvia kasvukipuja sekä ystävyyttä ja ensirakkautta.

Khao Lakin sydämet on mukaansatempaava nuortenkirja. Tsunamin etenemisestä kerrotaan kuitenkin pitkälti ulkoapäin, yleisellä tasolla kuvatusti. Tämä hieman häiritsi minua, sillä siitä tuli tunne, että kirjoittaja katsoo tapahtumia ulkoapäin. Toisaalta Emman kautta kerrottu tarina palautti minut aina uudelleen tunnelmaan. Nuorille lukijoille suosittelen Khao Lakin sydämiä lämpimästi. Emmasta ja Venlasta löytyy varmasti samaistumiskohtaa. Aikuislukijoille suosittelen kirjaa tietyllä varauksella. Kovin syvälle luonnonkatastrofin aiheuttamaan kriisiin kirjassa ei mennä.

4 kommenttia:

 1. Hienoa että sinäkin luit tämän! Ja olen ihan samaa mieltä: nimenomaan nuortenkirjana Khao Lakin sydämet on todella hyvä. :) Lukisin tästä aiheesta mielelläni lisääkin, toivottavasti joskus löytyisi joku hyvä aihetta käsittelevä aikuisten romaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama ajatus tuli mieleen minullekin, tällaisen kriisin kohtaamisesta lukisin mielelläni aikuisille suunnatun kirjankin. Kirja auttaisi varmasti edes hieman tajuamaan vakavia kriisejä kohtaavien ihmisten tilannetta. Ja vertaistuellisesti sellainen kirja olisi myös tärkeä.

   Poista
 2. Jep. Mäkin lukisin aikuisille suunnatun mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että aiheesta kirjoitetaan sellainen joku päivä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!