torstai 19. joulukuuta 2013

Kaunis ja käytännönläheinen Perinnemestarin klapikirja
Hannu Rinne: Perinnemestarin klapikirja
Valokuvat ja piirrokset: Hannu Rinne
Kustantaja: WSOY, 2013
Sivuja: 173
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Lähes kaikki suomalaiset käyttävät tulta jossain muodossa, pientaloissa on noin neljä miljoonaa tulisijaa. Tuli on sama vuosituhannesta toiseen, mutta monet asiat muuttuvat. Justeeri on vaihtunut moottorisahaksi ja hevosen on korvannut moto. 

Hei! Kotimme lämpiää useimmiten ilmalämpöpumpulla, kovilla pakkasilla ja takkatulen tunnelmaa hakiessamme turvaudumme myös papan tekemiin klapeihin ja varaavaan takkaamme. Haluaisin luonnollisesti helpottaa papan työtaakkaa ja oppia tekemään omat klapimme, joten lähdin lukemaan Hannu Rinteen kirjoittamaa ja kuvittamaa Perinnemestarin klapikirjaa kiinnostuneena. Tunnelmallisia valokuvia samalla ihastellessa (kylläpä puu ja tulisijat ovatkin kauniita) tuli kirja lukea hurautettua miltei yhtä kyytiä. Paljon tuli opittua klapeista ja klapisouvin historiasta.

Perinnemestarin klapikirja on jaettu selkeästi kolmeen osaan. Osioita ovat Puiden kaato, Polttopuiden teko ja varastointi sekä Polttopuiden käyttö. Kirja käy läpi asioita käytännönläheisesti, ja se sopiikin hyvin aloittelevalle puulämmittäjälle. Kirja antaa ohjeet aina puun kaatamisesta puiden varastointiin ja sisältää tärkeät ohjeet siitä miten puut palavat puhtaimmin ja milloin pellin voi sulkea ja jopa tietoa tuhkan monipuolisesta hyödyntämisestä (en tiennytkään että etanat karttavat tuhkaa, ilmeisesti juuri tuhkan ansiosta olemme välttyneet etanaongelmalta). Piristysruiskeensa tekstiin tuovat kurkkaukset historiaan sekä klapeja tekevien ja käyttävien ihmisten omat kokemukset aiheesta.

'Klapeihin on tullut hyvin henkilökohtainen suhde. Jostakin kalikasta näkee, että tuossa on maalia tontin rajamerkistä. Joku pölli ja siinä oleva oksantynkä muistuttaa siitä, että tämä puu otti kaatuessaan kiinni toiseen puuhun.'

'Ei näitä rahan takia tehdä, tässä on tekemisen ilo.'

Kirjan luettuani osaan teoriassa kaataa puun oikein ja oikeaan vuodenaikaan (talvella metsän luonto ei vaurioidu kaadosta), paloitella sen sopiviksi paloiksi (tarpeeksi pieniksi jotten riko selkääni), kuljettaa metsästä omaan pihaan (kaadetut puut alkavat nopeasti lahota metsässä) ja antaa kuivua tarpeellisen ajan (kesän yli riittää). Nyt kun vielä uskaltaisin tarttua kammoamaani moottorisahaan ja saisin jostakin ison annoksen energiaa ja innostusta klapiurakkaan. Koska kuten Hannu Rinne kirjassaan toteaa: klapisouvi on pitkäjänteisen ja ahkeran ihmisen puuhaa. Annamme tämän kirjan eteenpäin lahjaksi papallemme, sillä uskomme, että kokenutkin puiden tekijä viihtyy tämän kirjan tarinoiden äärellä. Onneksi mies lupasi ostaa minulle tilalle uuden kappaleen myöhemmin. Eihän sitä koskaan tiedä milloin klapintekoinnostus vihdoin iskee.

8 kommenttia:

 1. Hei! :)
  Oon tullu siihen tulokseen, että joillakin on klapi-geeni (ihan niin kuin on olemassa kilpailugeeni, metsästäjägeeni, jne.). Lainasin miehelle jonkinsortin klapikirjan ja hän oli niiiin onnessaan! Pinoamisessa on vaikka minkälaista ulottuvuutta kuulemma :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Elän toivossa että tuollainen klapi-geeni voisi olla jossain todella syvällä minussakin. Vielä se ei ole harmikseni ilmentynyt. ;)

   Poista
 2. Meillä on sitten ihan samat lämmityssysteemit. :) Ja sikälikin tämä voisi olla kiinnostava kirja lukea - tai antaa lahjaksi ukille (siis isälleni, sille joka klapit meille pilkkoo). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmalämpöpumppu/varaava takka-kombo kyllä toimii mukavasti ja edullisesti.

   Tämä Perinnemestarin klapikirja on kiinnostava ja samalla todella kaunis tietokirja. Minäkin uskon että myös konkarit viihtyvät tämän kirjan parissa, mukava antaa tämä papalle iltojen ratoksi. :)

   Poista
 3. Olen haaveillut tästä kirjasta tovin, mutten ole osannut sitä kuitenkaan hankkia, kun se ei ole "käytännöllinen". Vaikka samaan aikaan se on just nimenomaan käytännöllinen, heh, logiikkani on pettämätön. Taidanpa hankkia klapi-kirjan kuitenkin ja haaveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä klapikirjalla saa hyvät pohjatiedot polttopuiden teosta. Seuraava askel olisi innostaa itsensä liekkeihin, jotta jaksaisi lähteä papan kanssa metsään käytännön oppiin. Toisaalta tämä kirja on hyödyllinen, vaikka vain polttaisi muiden tekemiä klapeja.

   Poista
 4. Täällä eräs vuosikaudet klapuja pilkkonut pappa kiittää mielenkiintoisesta vinkistä! Kirjastosta heti varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea että postauksestani on hyötyä, toivottavasti viihdyt aikanaan kirjan parissa. Tähän 173 sivun pituiseen klapikirjaan mahtuu yllättävän paljon asiaa, ainakin näin aloittelijan silmin siis mukavan kattava teos.

   Poista

Kiitos kommentistasi!