perjantai 8. marraskuuta 2013

Miehen tyylikirjaBror Bäckström & Jorma K. Meller: Miehen tyylikirja
Graafinen suunnittelu: Anna Makkonen
Kustantaja: Tammi, 2013
Sivuja: 144
Pisteet: 3/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Vielä puoli vuosisataa sitten kaikilla kaupunkilaisilla oli vaatekaapissaan pari pitkää päällystakkia, kaulaliinoja ja käsineitä erilaisiin tilanteisiin sekä useita lierihattuja. Autojen yleistyttyä jokaisella herrasmiehellä oli hansikaslokerossa nupukkinahkaiset käsineet.
Jostakin syystä valikoima on nykyisin niukempi, voisi puhua pukeutumisen köyhtymisestä. Kysymys ei ole rahasta. Me suomalaiset olemme nyt huomattavasti varakkaampia kuin isoisämme olivat. Myöskään yhteiskunnallisella asemalla ei ole mitään tekemistä pukeutumisen kanssa. Täysin riippumatta siitä, kuuluiko porvaristoon, työväenluokkaan tai maanviljelijöihin, suhtautuminen pukeutumiseen oli sama. Jokaisella miehellä piti olla mustat kengät, tumma puku, päällystakki ja hattu. 

Hei! Bror Bäckströmin ja Jorma K. Mellerin kirjoittama Miehen tyylikirja ei onnistunut tarjoamaan miehelleni uutta pukeutumisesta tai tyylistä mutta minua kirja onnistui herättelemään. Olen rennon pukeutumisen kannattaja ja olen kokenut puvut ja solmiot hieman pröystäileviksi ja kylmiksi asuiksi. Kirjan luettuani aloin kuitenkin jopa kaivata entisaikojen miehistä tyylikkyyttä. Ehkäpä minunkin olisi aika päästää irti ikävistä ennakkoluuloistani.

Miehen tyylikirja esittelee miesten pukeutumista aina puvusta kenkien kautta asusteisiin. Välissä on sivun mittaisia tietoiskuja kuten Solmio arkeen tai juhlaan ja Kengät mittojen mukaan. Omat kappaleensa on omistettu myös mm. hiuksille ja parralle, ruualle ja juomalle sekä etiketille.

Hauskasta tilaisuudesta lähteminen on vaikeaa, mutta jossakin vaiheessa se on tehtävä. Istuminen pikkutunneille ei ole suotavaa, ellei isäntäväki sitä erityisesti pyydä. Ensimmäisenä lähtee kunniavieras tai seurueen arvokkain henkilö. 

Kirjahyllystämme löytyy myös Bernhard Roetzelin kirjoittama 357-sivuinen Täydellinen herrasmies, joka on todella kattava ja yksityiskohtainen tietopaketti klassisesta miestenmuodista. Tähän verrattuna Miehen tyylikirja tuntui pysyttelevän varsin yleisellä tasolla. Positiivista Miehen tyylikirjassa on sen kotimaisuus ja aiheen käsittely suomalainen arki lähtökohtanaan. Myös kirjan komea ja laadukas ulkoasu olivat plussaa. Kirjan loppuun kerätyt miestenmuotiin keskittyneiden liikkeiden yhteystiedot jakoivat mielipiteet. Puolison mielestä markkinointi ei sopinut kirjaan, minusta yhteystiedot puolestaan tuntuivat hyödyllisiltä vinkeiltä. Kokonaisuudessaan Miehen tyylikirja on helposti lähestyttävä, yleisellä tasolla pysyttelevä teos klassisesta miestenmuodista kiinnostuneille.

Osallistun teoksella Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen kategoriassa Kauneudenhoito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!