Materialismista lapsille: Onni-poika tahtoo kaiken

Sanna Pelliccioni: Onni-poika tahtoo kaiken
Kustantaja: Minerva, 2013
Sivuja: 40
Pisteet: 3,5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

'Tiedättekö, että tavara ei tee onnelliseksi?' Isi jatkaa vielä. 'Mikä sitten tekee?' Olavi kysyy. Koko perhe pohtii asiaa. Siitä tuleekin mielenkiintoinen keskustelu.

Hei! Sanna Pelliccionin kirjoittama ja kuvittama Onni-poika tahtoo kaiken oli jälleen ihanan värikylläinen lukukokemus. Aiemmin olemme tutustuneet Onni-poikaan kirjassa Onni-poika saa uuden ystävän, jossa käsiteltiin pienille lapsille soveltuvalla tavalla pakolaisuutta ja maahanmuuttoa. Onni-poika tahtoo kaiken on myös tärkeän asian äärellä. Tällä kertaa Onni-poika perheineen pohtii miksei kaikkea voi saada.

Kirjassa Onni-poika viettää syntymäpäiviään. Lahjojen saaminen ja karkeilla herkuttelu on Onnista ja pikkuveli Olavista niin hauskaa, että tavallinen arki on synttäreiden jälkeen pojista aivan tylsää. Vanhempien mielestä lapsilla on puolestaan jo liikaakin leluja. Perhe keskustelee ja päättää laittaa tavaroita kiertoon. Tarpeettomat lelut voi antaa naapurin pienemmälle lapselle tai viedä taloyhtiöön perustettuun kierrätyshuoneeseen. Mutta mitä tehdä kun materian himo iskee perheen äitiin? Silloin ovat lasten hyvät neuvot tarpeen.

Kirjan teksti on aika pelkistettyä ja toteavaa, silti 3- ja 7-vuotiaat lapsemme selvästi nauttivat tarinaa kuunnellessaan. Lelujen ja herkkujen haaliminen aiheena tuntui kiinnostavan todella paljon. Meilläkin on käyty useasti keskusteluja siitä, miksei kaikkea voi saada. Kirjassa perhe vie leluja kierrätyshuoneeseen ja vanhemmat iloitsevat sen jälkeen siististä kodista. Itse täydensin tarinaa lapsillemme siten, että kierrätyshuoneesta olisi voinut löytyä vanhojen lelujen tilalle jokin "uusi" lelu pojille. Sellainen motivoi yleensä paremmin pieniä kierrättäjiä. Aina kun viemme leluja itse kierrätykseen lapset saavat valita yhden lelun kierrätyksestä itselleen. Näin vanhoista leluista luopuminen käy kivuttomasti ja kierrättäminen on hauskaa.

Tälläkin kertaa Pelliccionin lastenkirjassa oli tärkeä aihe, joka herätti keskustelua ja pohdintaa niin lapsissa kuin aikuisissakin. Pelliccioni on kuvittajana yksi perheemme suosikki värikkäällä tyylillään. Vielä pieni ripaus iloa ja huumoria tekstiin ja kirja olisi ollut perheessämme täysosuma.

Kommentit

 1. Täytyypä lainata tämä kirjastosta!
  Meillä on puhuttu tästä aiheesta viimeksi kuukausi sitten vanhimman lapsen synttäreillä. Miehen suku harrastaa nimittäin "lohtulahjoja", eli synttärisankarin lahjaksi myös kaikille sisaruksille tuodaan lahja. Käytäntö on minusta ihan nurinkurinen ja opettaa lapsille ihan vääränlaisia asioita. Olen viiden vuoden ajan (eli toisen lapsen syntymästä lähtien) ihan suoraan sanonut ko. sukulaisille, että kiitos vain, mutta vain sankarille lahja, eikä sekään ole pakollista, mutta kuuroille korville on mennyt. Lapset eivät asiasta valita, tietenkään, mutta minua homma ahdistaa. Ehkäpä tämän kirjan avulla saisin lapsetkin paremmin ymmärtämään, ettei kaikkea voi, eikä tarvitsekaan, saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kannatan kohtuus kaikessa-linjaa lelujen suhteen. Lasten on hyvä oppia kestämään pieniä pettymyksiä ja malttaa odottaa asioiden saamista. Voisin laittaa tämän kivan kirjan teille ihan omaksikin tulemaan jos yhtään kiinnostaa. Minulla on meilissäni vielä tallessa osoitteesi.

   Poista
  2. Voi, kiinnostaa! Kiitän ja kumarran syvään! :)

   Poista
 2. Täytyypä tutustua tarkemmin, olis aika ajankohtainen asia Eikan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu teema monessa perheessä ja tämän kirjan ansiosta aihetta on vähän hauskempi käsitellä lasten kanssa. Muutenkin tämä kirjasarja on täynnä virkistäviä teemoja kuten maahanmuutto, kierrätys jne. Välillä lastenkirjoissa tunnutaan menevän silkan lasten viihdyttämisen ehdoilla. Hyvien teemojen lastenkirja voi kuitenkin olla myös viihdyttävä kuten tämä kirja todisti.

   Poista
 3. Ostin Siirille Onni-pojan kierrätyskirjan ja se oli tosi mainio lapselle sopiva kirja kierrätysaiheesta. Suosittelen. Onni-poika-kirjoja on jo kahdeksan, huomasin Minervan sivuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tutustua Onni-pojan kierrätyskirjaan. Joskus siihen törmäsin ja ajattelin että ihan mainio aihe. :)

   Poista
 4. Vaikuttaapa kivalta kirjalta! Voisin lukea vaikka kummitytölle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan kiva, kiinnostava kirja. Kielellä näissä Onni-poika-kirjoissa ei hirveästi kikkailla mutta teemat ja kuvitus on mielestäni loistavat. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit