torstai 24. lokakuuta 2013

Kirjamessuilla Chimamanda Ngozi Adichieta tapaamassa
Hei! Helsingin Kirjamessut 2013 pyörähtivät käyntiin tänään torstaina. Käytin Jäljen ääni-blogin arvonnasta voittamani messulipun (kiitos vielä Penjami!), vaikka ehdinkin paikalle vasta iltapäivästä. Mutta kyllä kannatti! Pääsin kuuntelemaan ja moikkaamaan yhtä kaikkien aikojen suosikkikirjailijaani Chimamanda Ngozi Adichieta.

Sofi Oksanen haastatteli Adichieta Akateemisen Kirjakaupan ständilllä. Olin lukenut Adichien saaneen vastailla uusimman kirjansa promokiertueella etenkin hiustenlaittoa koskeviin kysymyksiin, aihetta kun kuulemma sivutaan hänen Kotiinpalaajat-kirjassaan useasti. Teoksessa esiintyvät syvällisemmät teemat ovatkin joskus jääneet käsittelemättä. Oksaselle kiitos, että hänen kysymystensä ansiosta pääsimme kuulemaan mm. maahanmuuttajien ongelmista.

Adichie totesi olleensa onnekas saadessaan viettää lapsuutensa Nigeriassa ja siitä, että on muuttanut Yhdysvaltoihin vasta myöhemmin. Hän kertoi ettei olisi välttämättä ryhtynyt kirjailijaksi Amerikassa, sillä suhtautuminen maahanmuuttajiin on vieläkin asenteellista. Hän olisi ehkä alkanut uskoa negatiivisiin ennakkoluuloihin itsestään. Nyt hän on voinut kirjoittaa ilman, että häneltä on tummaihoisena odotettu tietyntyyppistä kirjallisuutta.Adichien kirjoissa on esillä Biafran verinen sota, ja Oksanen tiedustelikin, opetetaanko sodasta Nigerian kouluissa. Vuonna 1977 syntynyt Adichie sai itse tietää sodasta hyvin vähän koulussa, ja aihe on yhä maassa pitkälti vaiettu. Osa sotaan osallistuneista henkilöistä on yhä elossa eikä asiasta haluta puhua. Adichie toivoo, että sodasta puhuttaisiin ja tiedettäisiin hänen kirjojensa ja Puolikas keltaista aurinkoa-kirjastaan tehdyn elokuvan ansiosta nyt enemmän.

Adichie kertoi Oksasen käsittelyssä olevansa iloinen feministi. Hän on ollut yllättynyt, että nigerialaiset naiset ovat älähtäneet hänen feministisiä ajatuksiaan. Maan hallituksessa korkeaa ministerinpaikkaa pitää kuitenkin nainen, joten maassa on tapahtumassa edistystä.

Adichie ja Oksanen tarjosivat koskettavan ja samalla nauruakin sisältäneen hetken meille kuuntelijoille. Haastattelun jälkeen pääsin signeeraustilanteessa tervehtimään idoliani ja sain Kotiinpalaajat-kirjaan nimikirjoituksen. Täytyy tunnustaa, että kirjailijan tapaaminen jännitti kovasti, mutta onneksi lämminhenkinen kirjailija hymyili kannustavasti yrittäessäni selittää, kuinka paljon olen rakastanut hänen aiempia teoksiaan. Sitten vain hänen uusimman kirjansa kimppuun!

24 kommenttia:

 1. Oi miten kiva kun näit tämän haastattelun. Adichie on myös minun viime aikojen suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adichie olisi ollut myös Aleksis Kivi-lavalla aiemmin tänään mutta siihen en harmillisesti kerennyt. Onneksi Akateeminen hemmotteli (ja kaikki kirjat oli Akateemisen ständillä -20% ja kanta-asiakaskortilla saa portilla lipusta kahden euron alennuksen).

   Poista
 2. Kiva kun kirjoitit tästä, kun en itse päässyt paikalle! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua hieman harmitti kun Adichie oli torstaina paikalla (muuta harmittavaa hänen esiintymisessään ei sitten ollutkaan). Viikonloppuna olisi varmasti useampi päässyt paikalle.

   Poista
 3. Kiinnostava juttu, kiitos siitä! Olen ollut messupimennossa, joten sekin oli hauska tietää, että Adichiea haastatteli Oksanen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haastattelija oli pieni yllätys, sillä Akateemisen nettisivuilla haastattelijan kohta oli jätetty jostain syystä tyhjäksi. Oli mukava yllätys, pienoisen alkukankeuden jälkeen haastattelu antoi paljon. :)

   Poista
 4. Kiva, että ehdit jo postata - minä teen koosteita vasta ensi viikolla!

  Oli hieno, kattava haastattelu! Kertakaikkiaan! Ja aika erilainen kuin tuo hetkeä aikaisempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella mielenkiintoista lukea millainen aiempi haastattelu oli. Tulen ehdottomasti kurkkimaan jos postailet. :) Oksanen kyseli varmastikin yleisluontoisempia kysymyksiä, itse kirjasta ei puhuttu niinkään. Koska en itsekään ole vielä lukenut kirjaa niin pidin haastattelusta paljon.

   Poista
 5. Voi, olisipa ollut kiva olla kuulemassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno kokemus! Haastattelu olisi voinut puolestani jatkua vaikka vielä pari tuntia.

   Poista
 6. Varmasti hieno kokemus, kivaa, että pääsit kuuntelemaan ja moikkaamaan kirjailija-idolia. Symppaan sinua jännityksessä, onhan se oikeasti aika kuumottavaa päästä vaihtamaan pari sanaa suuren ihailunsa kohteen kanssa! (Itsehän meinasin pyörtyä John Irvingin eteen jokunen vuosi sitten...) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti hivenen pelkäsin pyörtyä pätkäyttäväni Adichien eteen. Sitä ne idolit teettää. Onneksi selvisin nololla takeltelulla. Silti on hymy täällä korvissa yhä. :)

   Poista
 7. Ohhoh, minulla ei ollut aavistustakaan, että Adichie olisi Suomessa! Kiinnostava postaus, kiitos kun jaoit tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin huomasin asian vasta messulehteä selailemalla. Oli kyllä hienoa saada Adichie kirjamessuille! Todennäköisesti tämän vuoden messujen kohokohta kohdallani. :)

   Poista
 8. Ihanaa, että pääsit näkemään ja kuulemaan suosikkiasi! :)
  Voin kuvitella tilanteen huikeuden.
  Minä en olenlukenut Adichielta vieläkään mitään... Mistähän olisi paras aloittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno tavata kirjailija jonka kirjat ovat tehneet valtavan vaikutuksen. Suosittelisin aloittaamaan kirjasta Puolikas keltaista aurinkoa. Se on lempparini häneltä tähän asti.

   Poista
 9. Kuten Anni yllä sanoo, niin minäkään en tiennyt, että Adichie on Suomessa! Olen lukenut häneltä yhden teoksen ja sen jälkeen hamstrannut hyllyyn useamman teoksen sen jälkeen, joten kiinnostunut olen. Kiva postaus siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella mieluisa kirjailijavieras. Hyviä lukuhetkiä Adichien parissa. Onneksi häneltä ilmestyi tuo Kotiinpalaajat, kaipailinkin jo lisää luettavaa häneltä.

   Poista
 10. Hei! Ja Oi, kiva blogi! Kiva kun pääsit bongaamaan hänet, oi vaikea nimi toistettavaksi. Ja kiva tuo lastenkirja materialismista tuolla alempana! Ja oikeinkin sydäntälämmittävä oli lahjoituksesi HESY:lle tuolla vielä alempana ;)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Tuo Adichien koko nimi on tosiaankin melkoisen haasteellinen lausuttava. Kävinkin kurkkimassa kivaa blogiasi ja täytyy tulla paremmalla ajalla lueskelemaan. Kahden kissan emäntänä olen melkoinen kissafani. :)

   Poista
 11. Ihanaa, että pääsit tapaamaan suosikkikirjailijaasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä yksi messujen kohokohdista kohdallani. Ja Adichie oli vieläpä supermukava ja lämminhenkinen kirjallisten lahjojensa lisäksi. :)

   Poista
 12. Harmittaa etten päässyt töiden takia Kirjamessuille! Tämäkin tapaaminen kuulosti mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi juttu. Onneksi ensi vuonna taas messuillaan ja ties ketä mielenkiintoisia kirjailijoita sitten nähdään. Adichien tapaaminen oli tällaiselle hänen kirjojaan fanittavalleen ihan mahtava juttu. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!