keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Arjen hyvä teko: talvipesä siilille

Kuva: Wikimedia Commons, Marek Szczepanek
Hei! Talvi ja siilien horrostusaika lähenee. Surullista kyllä siilikanta tuntuu pienenevän vuosi vuodelta. Siilien selviytymistä voi kuitenkin auttaa rakentamalla siileille talvipesiä pihamaan rauhalliseen nurkkaukseen tai ostamalla valmiin pesän.

Talvipesän tulisi olla vedenpitävä ja mielellään valmistettu vanhasta, maalaamattomasta laudasta. Itse teimme pesän vanerilevyistä, mitä ei nykyään suositella. Vanerilevyihin tiivistyy kosteutta talven aikana, joka voi johtaa siilin asumuksen homehtumiseen, ja aiheuttaa siileille enemmän haittaa kuin hyötyä. Taidammekin kiireesti nikkaroida jämälaudoista siilille uuden pesän.

Pesä tulisi täyttää kuivilla lehdillä (siilit kuulemma suosivat vaahteranlehtiä), lisäksi pesään voi laittaa kuivaa, pitkää heinää. Pesässä tulee olla maapohja, jotta siilin virtsa pääsee poistumaan pesästä. Hyviä vinkkejä pesänrakennukseen tai valmis pesä ostettavaksi löytyy mainiolta Siili kiikarissa-sivustolta täältä.

6 kommenttia:

 1. Tämmöinen pitäisikin tehdä!
  Meidän pihassa on ollut siiliä aina, mutta tänä vuonna ei nähty ensimmäistäkään. :(
  Viime vuonna siiliä oli kaksi ja molemmat niin kesyjä, että niitä sai ihastella aivan vierestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu ihan mystinen kato käyneen siilien kohdalla. Lieneekö muutamat ankarat talvet vähentäneet osaltaan siilikantaa. Talvipesät tulisivat varmasti siileille tarpeeseen niin pääsisi taas siilikanta nousuun. :)

   Poista
 2. Itseki tekis mieli nikkaroida, vaikka asun kerrostalossa... ja tajusin eilen ettei lintujakaan saa ruokkia partsilta. -.- Siilit oli lapsena aina suuria luontoelämyksiä. :) Joskopa vanhempien takapihalle sais...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siilit on kyllä niin ihania (eikun talvipesää nikkaroimaan! :)), mekin täällä jo suunnittelemme talipallojen hankintaa linnuille.

   Poista
 3. Ihana siilin kuva ja mukava idea muutenkin!


  oonneen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti siilikanta vielä elpyy. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!