keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Jännittävä Käärmeet ja liskot-tietokirja
Susan Barraclough: Käärmeet ja liskot
Alkuteos: Snakes and Reptiles - The Scariest Cold-blooded Creatures on Earth, 2008
Ulkoasu: Andrew Easton
Suomentanut: Kirsti Peitsara
Kustantaja: Minerva, 2013
Sivuja: 148
Pisteet: 3/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Afrikan suurimman myrkkykäärmeen, mustamamban, pelottava maine on täysin oikeutettu. Se ajaa takaa ilmiömäisen nopeasti sitä, joka menee liian lähelle. Mustamamba saalistaa päivisin avoimessa maastossa ja luikertaa sitten kallionhalkeamaan tai termiittikekoon sulattelemaan ateriaansa. Yleensä se välttelee ihmisiä, mutta häirittynä se esiintyy uhkaavasti, ennen kuin sivaltaa myrkkyhampaillaan. 

Hei! Oletin nimen perusteella Käärmeet ja liskot-tietokirjan olevan leppoisaa iltasatumateriaalia lapsillemme. Kirjan alkuperäinen nimi, Snakes and Reptiles - The Scariest Cold-blooded Creatures on Earth, paljastaa kuitenkin teoksen todellisen karvan. Käärmeet ja liskot on jännittävä, miltei hurja tietokirja matelijapedoista. Teos esittelee yhteensä 67 lajia ja herättää mielenkiinnon matelijoihin.

Kuva: Minerva
Käärmeet ja liskot on piirroksin kuvitettu. Piirroskuvituksen vuoksi teos soveltuukin erityisen hyvin lapsille, sillä värikkäät piirrokset herättävät lapsen mielenkiinnon. Aikuisena olisin pitänyt enemmän valokuvista.

Jokaisen lajin kohdalla on informatiivinen tietoruutu, josta löytää faktoja lajin koosta, ravinnosta, puolustuskeinoista, eliniästä ja levinneisyydestä. Tietoruudun alapuolelta löytyy puolestaan kohta Tiesitkö tämän?, jossa kerrotaan kunkin lajin erityispiirteistä. Kirjan parasta ja persoonallisinta antia ovat kuitenkin kunkin lajin kohdalla esitetty esimerkkitapaus ihmisen tai eläimen ja esitellyn lajin törmäämisestä. Esimerkkitapaukset ovat varsin rajuja ainakin pienimpiä lapsia ajatellen.

Hautovan kuumana, pilvettömänä päivänä maatyöläinen hankoaa heiniä kärryihin. Hän työntää hankonsa seuraavaan kasaan huomaamatta, että aspiskyy pitää siestaa sen sisällä.
Kun mies kohottaa heinät ilmaan, aspiskyy putoaa kasasta. Raivostuneena se upottaa myrkkyhampaansa miehen kasvoihin ja ruiskuttaa täyden annoksen myrkkyä.

Käärmeet ja liskot-tietokirjan ansiosta perheessämme on herännyt suuri kiinnostus matelijoita kohtaan ja vierailimme jopa Tropicariossa, jossa näimme kirjasta tuttuja hurjia lajeja ilmielävänä. Vaikka kolmevuotiaammekin on nauttinut käärmeisiin ja liskoihin tutustumisesta suuresti, veikkaisin alakouluikäisten saavan kirjasta eniten irti. En kuitenkaan suosittelisi kirjaa kaikkein herkimmille lapsille.

Osallistun Käärmeet ja liskot-tietokirjalla Kansankynttiläin kokoontumisajot-kirjahaasteeseen ja saavutan tason Hehkulamppu.

4 kommenttia:

 1. Nämä ovat varsin selkeitä kirjoja, hieno iso kuva ja siihen hyvät selitykset. Tätä en ole lukenut, enkä omista terraariota, mutta luonnossa olen käärmeitä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirroksissa on tosiaan se hyvä puoli, että niissä voi korostaa lajin erityispiirteitä ja siten selkeyttää tunnistusta. Silti olisin toivonut myös valokuvaa lajista piirroksen oheen.

   Sijoitin tämän kirjan sekä aikuisten että lasten tietokirjakategoriaan. Tämä kirja sopii tosiaan aikuisillekin.

   Poista
  2. Minusta valokuvat ovat myös pääsääntöisesti tietokirjojen must. Mutta näissä kirjoissa kuvitus on niin hyvä, ettei se minua haitannut lainkaan. Mahtavia kirjoja myös ne edelliset, joista kirjoitin vasta blogiini. Tämäkin lienee hankittava vaikkapa joululahjaksi :).

   Poista
  3. Kävinkin heti kurkkimassa blogiasi kun postauksesi oli livahtanut ohi http://sininenkeskitie.blogspot.fi/2013/09/kaksi-erittain-laadukasta-lasten.html.

   Susan Barracloughin Hait ja muut syvyyksien pedot alkoi myös kovasti nyt kiinnostaa. Jänniä ja mielenkiintoisia tietokirjoja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!