perjantai 12. heinäkuuta 2013

Mielipiteet jakanut Muumit merellä -tietokirjaSami Malila: Muumit merellä: äyskärillinen veneilyn alkeita
Kuvitus: Tove Jansson
Kustantaja: WSOY, 2013
Sivuja: 111
Pisteet: 3,5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Niin ison kuin pienenkin purjehtijan täytyy ymmärtää ja tietää, miten purjevene tai jolla käyttäytyy tuulessa. Purjeveneellä pääse sivutuuleen ja myötätuuleen, mutta vastatuuleen et sillä pääse. 


Purjeet nostetaan ja lasketaan erilaisilla köysillä. Tärkein on jalusköysi eli skuutti. Kun kiristät tai löysäät jalusköyttä, purjeen asento muuttuu. Purje ei lepata, kun jalus on säädetty oikein.Vastatuuleen purjehditaan luovimalla eli kryssimällä. Silloin edetään tekemällä käännöksiä vuoroin oikeaan ja vasempaan. Myötätuuleen tehty käännös eli myötäkäännös on jiippi, ja vastatuuleen tehtyä vastakäännöstä kutsutaan vendaksi. 


Hei! Sami Malilan kirjoittama ja Tove Janssonin piirroksin kuvitettu Muumit merellä: äyskärillinen veneilyn alkeita jakoi perheenjäsentemme mielipiteet. 3-vuotias ihastui kirjan muumikuvitukseen, 7-vuotias ei lämmennyt kirjalle ollenkaan, mutta yllättäin me purjehdusharrastusta aloittelevat vanhemmat saimme kirjasta paljon irti.

Muumit merellä on tietopaketti veneilyharrastuksen alussa oleville lapsille ja miksei aikuisillekin. Kirja käy läpi veneilytarvikkeita, veneilyolosuhteita, veneilytaitoja (mm. muutamia yleisimpiä solmuja, merikartan lukua sekä toimintaa hätätilanteessa) ja merellistä luontoa ja eläimistöä. Teksti on asiallista (olisin kaivannut enemmän muumimaista pilkettä tekstiin), joten tuntuu, että jonkinlainen etukäteiskiinnostus veneilyyn olisi hyvä olla ennen kirjan lukemista. Meillä kirja itsessään ei onnistunut herättämään veneilyinnostusta. 7-vuotiaamme pääsee pian itsekin purjehdushommiin, joten veikkaankin, että kirja maistuu sen jälkeen hänelle ihan eri tavalla.

Kuten Muumit merellä-tietokirjastakin huomaa, purjehduksessa ja muussa veneilyssä käytetään omaa termistöä. Ensimmäisellä purjehduskerralla olikin mukavaa, kun veneessä käytetyt termit olivat kirjan ansiosta tuttuja. Uskoisin kirjan sopivan parhaiten perheille, jossa harrastetaan veneilyä tai veneilyharrastuksen aloitusta suunnitellaan. Veikkaan kirjan sopivan myös partiotoiminnasta (eli erilaisista luonnossa tarvittavista taidoista) kiinnostuneille lapsille.

6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjavinkki :-).
  Täytyy laittaa mieleen, kun on lapsituttavien synttäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta on iloa pitkään, jos perheessä on veneilyinnostusta. :)

   Poista
 2. Oi vau. Tällain uunituoreen purjehtijaperheen yllättyneenä osapuolena tämä taitaisi olla erittäin hyvää iltasatumateriaalia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä että tämä olisi tosiaan aika osuvaa iltalukemista perheellenne. :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kirja ja meillä lapset tutkivat innoissaan, jopa niin, että löysivät virheitä morseaakkosista. Niissä on tosiaan useampi virhe ekassa painoksessa. Laitoin viestiä kustantajalle ja ne korjataan seuraavaan painokseen. Mutta muuten mielenkiintoinen ja kannattaa pitää mukana, kun on merellä tai sen äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Meiltä meni ohi nuo virheet, olemme niin märkäkorvia vielä veneilyn parissa. Hyvä että laitoit viestiä kustantamoon ja seuraavaan painokseen virheet korjataan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!